Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Večný boj s komármi

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Na Slovensku sa podľa odborníkov na dvojkrídly hmyz v súčasnosti potuluje päťdesiat druhov komárov. Dá sa vôbec proti takejto presile ubrániť?

Na začiatok hádam trocha útechy: komáre neotravujú len Slovákov. Tento dotieravý hmyz okupuje takmer všetky kúty sveta, nanominoval sa dokonca aj do Grónska, na Island či Aljašku. Komárom sa darí najmä v lete, dokážu sa však zaktivizovať počas ktoréhokoľvek ročného obdobia. Niektoré druhy prezimúvajú napríklad v pivniciach, dutých stromoch či v škárach stien. V zime stačí v chladnej miestnosti zakúriť a už nám dlhé večery spríjemňuje ich hysterický bzukot. Je zaujímavé, že hoci väčšina ľudí tento hmyz preklína, neraz im nevedomky pripravuje ideálne podmienky na rozmnožovanie. Ako komárie inkubátory vynikajúco slúžia sudy s dažďovou vodou, neudržiavané bazény či záhradné jazierka bez rýb. Krvilačné potvory totiž obľubujú stojaté hladiny, ktoré sa stávajú liahňou pre nové generácie. Najviac komárov stretnete tam, kde rieky pri vysokých stavoch zaplavujú okolie. Kto sa nikdy neocitol v letný podvečer v lužnom lese s vysokou žihľavou, ten nikdy nepochopí, čo znamená slovné spojenie more komárov. To, čo vidíme a cítime v poslednom čase, je len slabý odvar masovky, ktorú možno zažiť v nížinných mokradiach, napríklad pri rieke Morave alebo Dunaji. Za kalamitný by sa mal považovať až taký stav, keď je možné pozorovať niekoľko desiatok až stoviek útokov komárov na jedného človeka za minútu.

.zdravotnícke okienko
Sú komáre skutočnou hrozbou pre naše zdravie? Ešte pred šesťdesiatimi rokmi by odpoveď znela: jednoznačne áno. V tých časoch Slovensko, jeho južnú a najmä východnú časť, sužovali epidémie malárie. K šíreniu tejto choroby značnou mierou prispeli práve komáre. A hoci bolo od roku 1963 Československo medzinárodne uznané za oblasť bez malárie, situácia sa môže v priebehu ďalších rokov hocikedy zopakovať. O prenášanie choroby sa totiž pričinil komár anofeles, ktorý sa síce radšej priživuje na dobytku, ale občas si spestrí jedálny lístok aj ľudskou krvou. V tejto neradostnej situácii, paradoxne, pomohla iná neradostná situácia. Podľa vzoru našich sovietskych bratov sa na slovenskom vidieku rozpútal ošiaľ zakladania JRD. A tak sa dobrovoľne povinne väčšina teliat, kráv, volov a hoviad z jednotlivých drobných gazdovstiev sústredila do družstevných kravínov, kde malárii odzvonilo. Dnes, keď sa obce vracajú do starých predznárodňovacích koľají, môže obávané ochorenie opäť kedykoľvek zaklopať na dvere. V súvislosti s komármi a ich schopnosťou prenášať vírusy (napríklad rôzne druhy encefalitíd alebo ochorení podobných chrípke) sa mnohí obávajú šírenia vírusu HIV. Niet dôvodu na paniku. Z biologického hľadiska totiž nie je možné, aby sa vírus HIV množil v komárom tele. Počas evolúcie si títo dvaja akosi nepadli do nôty. Nehľadiac na to, že preniesť vírus HIV vo všeobecnosti nie je žiadna hračka. Nepriamym dôkazom je skutočnosť, že v oblastiach, zamorenými komármi, nezaznamenali vzostup výskytu AIDS v porovnaní s ostatnými územiami.

.postreky a ich riziká
Radikálnou metódou vraždenia komárov sú letecké postreky. V praxi to často vyzerá tak, že sa lietadlo vznesie nad kalamitnú oblasť a takmer celú ju zahalí hustým oblakom aerosólu. Po takomto radikálnom zásahu sa síce zdecimuje komária populácia, spolu s ňou však hynie aj iný hmyz. Ak postrek zasiahne vodnú hladinu, dopláca na to väčšina vodných živočíchov. Ideálnym riešením pri aplikácii takejto invazívnej formy likvidácie by bolo, keby sa postrekovali iba liahniská vopred vyhľadané a označené špecialistami. To je však už roky iba ekologickou hudbou budúcnosti. Pri postrekoch sa rado zabúda na to, že pred ich aplikáciou treba postihnutú oblasť pokosiť a hlavne, postrek robiť len v suchom a bezveternom počasí. Veľa ľudí sa pýta, či sú postreky skutočne také nebezpečné, ako tvrdil nedávno napríklad starosta bratislavskej Rače, alebo niektorí zelení poslanci z Karlovej Vsi. Účinnou látkou prípravku s názvom Kontakt, ktorý sa na Slovensku používa posledných rokoch, je chemická látka cypermetrín. Isté je, že je to kontaktný jed, teda nič také, čo by ste si mohli večer pridať do longdrinku. Vysoko toxický je, samozrejme, pre hmyz, ale aj iné bezstavovce. Najviac škodí vodným živočíchom vrátane obojživelníkov a rýb. O niečo lepšie sú na tom teplokrvné živočíchy, relatívne neškodný je pre vtáky a cicavce vrátane človeka. Samozrejme, ak budete olizovať listy čerstvo postriekanej vegetácie, nebude vám večer práve najlepšie. Karcinogenita sa potvrdila zatiaľ iba u laboratórnych zvierat, takže pre ľudí sa klasifikuje len ako možný karcinogén. Treba však vyvrátiť niektoré tvrdenia environmentalistov, napríklad to, že cypermetrín sa kumuluje v ľudskom tele, alebo že spôsobuje neplodnosť či iné reprodukčné problémy. Takisto nie je pravda, že zostáva v pôde desiatky rokov, dávno sa vie, že sa podľa lokálnych podmienok rozloží už po mesiaci, čo, samozrejme, neznamená, že nemôže dočasne spôsobiť chaos medzi pôdnymi organizmami. Jeho schopnosť prenikať do hlbších vrstiev pôdy je veľmi malá, takže takisto nie je pravda, že by mohol kontaminovať podzemné vody. Aj keď je sucho, na listoch rastlín vydrží len päť dní. Samozrejme, hovoríme o nízkych, predpisových koncentráciách postreku. Existujú však aj alternatívne biologické riešenia likvidácie komárov. Jedným z nich je mikrobiálny preparát, ktorý sa aplikuje priamo na larvy komárov v ich liahniskách, mimo obytných zón. Komáre zabíja baktéria Bacillus thuringiensis var. israelensis, ktorú obsahuje prípravok. Takéto prípravky sú úplne neškodné pre iné organizmy a voda, ktorá sa nimi ošetrí, sa môže pokojne používať na polievanie záhrad.

.škoricou proti komárom
Na komára, nepriateľa ľudstva, si odborníci a obchodníci podchvíľou vymýšľajú nové nástrahy. Donedávna vzbudzovali v mnohých domácnostiach vlny nadšenia dômyselné zariadenia, čo sa strkajú do zásuvky a čo do nich istý čas nebolo dostať náplne. Princíp spočíval v odparovaní protikomárích esencií, zlisovaných v tablete či rozpustených v špeciálnej tekutine. Dnes každý sofistikovaný spotrebiteľ nad podobným repelentným hnusobstvom len znechutene mávne rukou. Je poučený, lebo vďaka informáciám z rôznych lajfstajlových časopisov vie, že takéto chemikálie môžu poškodiť jeho zdravie. A to mu za niekoľko štípancov nestojí. Asi pre desiatimi rokmi spôsobila rozruch zase škorica. Najskôr začali propagovať jej blahodarné účinky na zdravie cukrovkárov a už tu máme ďalšiu dobrú správu – škoricová silica je skvelým repelentom proti dospelým komárom a čo je dôležité, dokáže dokonca usmrtiť ich larvy. Výťažok z kôry škoricovníka ich zabíja dokonca efektívnejšie, než najbežnejšia účinná zložka repelentov DEET. Účinných látok je v škoricovníku viacero, najúčinnejší je však cinnamaldehyd. Nejde o žiadnu kačicu, informáciu o tom priniesol vedecký časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry. Keď teda chcete bojovať proti komárom, kúpte si v lekárni éterický škoricový olej a vyskúšajte, či metóda funguje. Ak nezaberie, budete aspoň príjemne voňať. Iný spôsob ochrany, najmä pri výletoch do prírody alebo večernom táboráku, poskytujú klasické a preverené repelenty (SZUKU, Off!, Autan). Komárím štípancom sa čiastočne vyhnete aj vďaka voľnému oblečeniu  a zásade, že sa približne hodinu pred západom slnka nebudete potulovať po vonku. Vy, ktorí máte v záhrade metrový porast buriny, tak šup za kosačky a po ceste nezabudnite kvapnúť do suda s dažďovou vodou trocha prípravku na umývanie riadu. Ten naruší povrchovú vrstvu vody a komáre sa nedokážu vyliahnuť.

Autor je zoológ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite