Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo ísť na Wilsonic?

.tomáš Slaninka .časopis .hudba

Siedmeho a ôsmeho júna bude na Divokej vode pri Čunove festival Wilsonic. Hoci stále v katastri mesta, elektronika, klávesy aj (veľmi hlasné) gitary budú prvýkrát znieť v prírode.

Hudobný profil Wilsonicu nemusí ulahodiť každému. Nepopierateľné však je, že ide o mimoriadne starostlivo kurátorovaný festival, ktorý prináša do Bratislavy nielen niečo z toho najzaujímavejšieho, čo sa na atraktívnom pomedzí alternatívnej, rockovej, experimentálnej a tanečnej scény deje, ale naznačuje aj to, čo sa ešte len bude diať.
Prečo teda ísť na Wilsonic?

.voda
Úspešné a moderné európske festivaly sú, zdá sa, výnimočne spojené s vodou. Od pobrežia Stredozemného mora, obmývajúceho barcelonský Sónar cez pokojný záliv Osla spríjemňujúci nórsky Øya Festival až po Dunajom lemovaný Novi Sad, hosťujúci progresívny EXIT Festival. Chladivý vánok, aróma sviežosti a nostalgické asociácie spôsobujú, že prítomnosť morí, riek a jazier je prirodzeným lákadlom pre davy ľudí počas leta, bez ohľadu na zemepisnú šírku. Priznajme si, jej spojenie s prísľubom pohybu, socializácie a umenia je neodolateľné.
Bratislavský festival Wilsonic patril po niekoľko rokov do skupiny festivalov Donauinselfest,  Sziget a EXIT, ktoré zvykli pravidelne spestrovať brehy Dunaja. Po minuloročnej zmene lokality v industriálne pôsobiacej Design Gallery sa vracia naspäť k vode. Namiesto rieky si organizátori zvolili statickejšiu, aj keď divokosť sugerujúcu Divokú vodu v Čunove neďaleko Bratislavy. Kombinácia veľkého voľného priestoru s umelým kanálom je sľubná a môže festivalu, ktorý ešte stále hľadá ideálne miesto, dodať potrebný genius loci. Hádam sa účastníci nepretancujú nocou až pod vodnú hladinu.

.neopakovateľnosť
Každá sezóna potrebuje decentný začiatok a na Slovensku Wilsonic už niekoľkýkrát otvára tú festivalovú. Hudobná dramaturgia je najsilnejšou stránkou tímu Tibora Holodu. Vidno to na ich exkluzívnom prístupe k skladaniu hudobného programu. Namiesto výberu najpropagovanejších mien tohtoročného leta sa organizátori rozhodli pre pravý opak. Podarilo sa im vybrať viacero perličiek, ktoré návštevníci už pravdepodobne v okolí Slovenska nezažijú.
Kultové britské duo Underworld, tvoriace chytľavé a inteligentné techno, odohrá tento rok len dva koncerty. Ich vystúpenie na Wilsonicu je veľkým lákadlom nielen pre milovníkov filmu Trainspotting. Z opačného konca kariérnej krivky, ale s rovnakým nadšením, možno vnímať aj zaradenie anglického umelca Jonnyho Foxa, ktorý zasnene ponurú elektroniku tvorí pod menom Aches už niekoľko rokov zo svojej spálne v Bratislave. Prísľub nového materiálu a jedinečnosť vystúpenia za posledné obdobie sú dobrým znamením. Americký kvartet HEALTH, známy svojím žartovne-agresívnym elektrorockom, zas festivalom ukončí svoju krátku koncertnú šnúru po Európe a môže sa tak zaradiť medzi najdivokejších umelcov festivalu.

.budúcnosť
Podpora mladých umelcov je dôležitým poslaním festivalu, ktoré zvýrazňujú odvážnym sloganom: reflektovať budúcnosť. Okrem spomínaného Achesa bude Wilsonic epicentrom mladej elektroniky s nádejou na rozpuk kvality, ale aj rozrastajúcu sa poslucháčsku základňu. Do tejto kategórie patrí slovenský DJ Stroon, ktorý očaril už na minulom ročníku; debutujúca elektropopová kapela Nvmeri, ktorá vyrastá z konceptu známejšieho mena The Uniques. Ešte stále sem možno zaradiť aj mladého Adama Mateja, ktorý hrá svoju príjemne pokrútenú elektroniku pod menom Ink Midget.
Skorý zber tvorby miestnej scény oživia aj doposiaľ všeobecne málo známe zahraničné mená, ktoré čakajú na svoje objavenie. Od kanadského „srandistu” Doldrums, ktorý má neuveriteľný potenciál na mnoho psychedelických kúskov cez nórskeho reprezentanta Cashmere Cat so slabosťou na jemnučkú srsť mačiatok až po poľskú avantgardu NaPszykłat.
Návrat k vode a veľkému otvorenému priestoru vytvárajú dobrý základ na neviazanú zábavu. Kým mená ako Underworld, My Bloody Valentine, Chromatics a Trentemøller uspokoja tajné (aj verejné) fanúšikovské túžby, možnosť objavovať hudbu budúcnosti už dnes je hlavný dôvod, prečo dať progresívne orientovanému festivalu Wilsonic opäť šancu a poddať sa spoznávaniu budúcnosti.

Festival Wilsonic bude 7. a 8. júna 2013 v areáli Divokej vody pri vodnom diele v Čunove.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite