Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fitzgeraldov Gatsby

.časopis .literatúra

Nová filmová adaptácia Veľkého Gatsbyho je dobrou príležitosťou siahnuť po jej literárnej predlohe.

Vydavateľstvo Slovart pohotovo na knižné pulty dodalo paperback s tak dôsledne filmovou obálkou (dozviete sa z nej nielen to, kto je režisér a kto vo filme hrá, ale aj mená všetkých piatich producentov), že človek s okom cvičeným na knižné novinky, hodné prečítania, si ho hádam ani nevšimne.
The Great Gatsby je tretí a úplne zaslúžene najúspešnejší spomedzi štyroch či piatich Fitzgeraldových románov (piaty román – Posledný magnát – autor nedokončil a vyšiel až po jeho smrti). Napísal ho uprostred 20. rokov minulého storočia, teda vo svojom vrcholnom, „džezovom” období: podobne ako rozprávač Gatsbyho príbehu Nick Carraway, aj Fitzgerald v tom čase oslávil tridsiate narodeniny, jeho alkoholizmus bol ešte bohémsky veselý, schizofrénia milovanej manželky Zeldy sa ešte neprejavila a s Hemingwayom sa ešte priatelili.
Aj 90 rokov po napísaní pôsobí príbeh Jaya Gatsbyho, opulentne bohatého samotára, žijúceho v obrovskom dome kúsok od New Yorku, mimoriadne sviežo (nepochybne aj vďaka veľmi dobrému prekladu Jána Vilikovského). Francis Scott Fitzgerald bol z americkej Džezovej generácie najšikovnejší. Na rozdiel od Hemingwaya nebol majstrom krátkych viet, jeho slová mali viac slobody. Hoci sa nikdy neutiekal k ornamentalizmu či k slovnej ekvilibristike, dokázal svoje postavy oživiť. Svojmu čitateľovi príbeh nerozprával, on ho do príbehu vťahoval.
Vo Veľkom Gatsbym ešte cítiť posledné dozvuky starých čias (domy majú komorníkov, manželky sa nemajú bez svojich manželov ukazovať na verejnosti), no stále ešte mladé dvadsiate storočie s rýchlymi autami, voľnejšími mravmi a neobmedzenými možnosťami už, podobne ako popol kdesi na polceste medzi New Yorkom a Gatsbyho domom, svrbí v nose. „Čo si počneme popoludní?” rečnícky sa pýta Daisy, hlavná hrdinka príbehu. „A čo zajtra a čo najbližších tridsať rokov?” Veľký Gatsby je príbehom veľkej lásky, ktorá vedie k veľkým gestám aj k tragickým epizódam. Hoci iní boli plní optimizmu, citlivý Fitzgerald už vo vzduchu cítil tragiku. „Nedbanliví ľudia,” ako Daisy a jej manžel Tom, si mysleli, že ak sa presťahujú, tak uniknú. Veľký Fitzgerald – nielen v Gatsbym, ale aj v ostatných románoch a v množstve geniálnych poviedok – naznačoval, že je to všetko zložitejšie.
Veľký Di Caprio je určite fajn, no skutočný „trip” zažijete až s Fitzgeraldovým Gatsbym.

Francis S. Fitzgerald: Veľký Gatsby. Preklad Ján Vilikovský, Slovart, 2013.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite