Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najcennejší špión

.grzegorz Górny .časopis .klub

Poľsko diskutuje o bývalých komunistických špiónoch v okolí pápeža Jána Pavla II. Jeden z nich má prekvapivý příběh, siahajúci až po dnešok.

Poľskí historici skúmajú, kto bol najvyššie postaveným komunistickým špiónom vo Vatikáne po boku pápeža Jána Pavla II. Vieme, že zameranie na Apoštolský stolec bolo špecialitou poľských špeciálnych služieb. Svoje správy zasielali aj do Moskvy, kde ich prijímali s neskrývaným uznaním. Komunisti napríklad vďaka správam z Ríma objavili takzvaného „krtka“ v generálnom štábe poľskej socialistickej armády, ktorý celých desať rokov pracoval pre americkú tajnú službu CIA. Volal sa plukovník Ryszard Kukliński.
V poslednom čase priťahuje pozornosť médií postava Tomasza Turowského, ktorého špecialisti označujú za jedného z najcennejších špiónov komunistického východu. Turowski už ako agent poľskej ŠtB vstúpil v roku 1975 k jezuitom. Následne vycestoval do Vatikánu, kde žil vyše desať rokov. Historik Bogdan Musiał nevylučuje, že informácie, získané cez Turowského, mohli pomôcť pri príprave atentátu na Jána Pavla II. v máji roku 1981 v Ríme.  
V roku 1986 opustil Turowski jezuitov a odišiel do Francúzska, kde rozkladal centrum poľskej antikomunistickej emigrácie. Plánoval sa tam dokonca oženiť – jeho francúzskou partnerkou bola dcéra socialistického premiéra Michela Rocarda. Podľa poľských médií „mnohé svedčí o tom, že ku svadbe nakoniec nedošlo po zásahu francúzskej kontrarozviedky“.
Jeden z bývalých politických emigrantov, Piotr Jegliński, našiel nedávno v archívoch správy, ktoré o ňom písal Turowski. Zachovali sa aj ďalšie dôkazy. „Mal som v rukách jeho správu o rozhovore generálneho predstaveného jezuitov so Svätým Otcom o pašovaní náboženskej literatúry do Sovietskeho zväzu. Boli tam vymenované aj mená osôb. Rád by som vedel, čo sa stalo s tými ľuďmi, akú cenu zaplatili,“ píše dnes  Jegliński. Turowského kariéra po páde komunizmu sa neskončila. Zložil falošné lustračné osvedčenie, v ktorom napísal, že nikdy v ŠtB nebol. V roku 1993 začal pracovať na ministerstve zahraničných vecí, pracoval na ambasáde v Moskve a neskôr ako veľvyslanec na Kube. V roku 2007 odišiel do dôchodku. Ale ani to nie je jeho koniec. Vo februári roku 2010 ho na prekvapenie všetkých z dôchodku späť do služby povolal minister Radek Sikorski a menoval ho za šéfa politického odboru na veľvyslanectve v Moskve a dal mu úlohu pripraviť návštevu prezidenta Kaczynského v apríli toho roku. Tento bývalý komunistický špión bol v osudný deň katastofy v Smolensku na letisku. Novinári sa dnes pýtajú, čo na tom mieste robil.

Autor je poľský publicista, píše pre týždenník Sieci.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite