Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Belgicko uprostred Afriky

.lukáš Zorád .časopis .týždeň vo svete

Ako milovníka čokolády ma lacné a v rovníkovej klíme väčšinou rozpustené supermarketové čokolády ťažko uspokoja. Ako Čechoslováka, odchovaného na čerstvom rannom chlebe, ma britský toastový chlieb priam uráža. Dobré syry nie sú v kenskej kultúre udomácnené napriek všadeprítomným stádam kráv, oviec a kôz. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď som toto všetko a omnoho viac objavil v malom rovníkovom mestečku Nanyuki v podhorí Mt. Kenya.

Kúsok za bývalou slumovou oblasťou Nanyuki žije pani Graziela s adoptovaným šimpanzom. Kedysi pracovala so slávnou zoologičkou Jane Goodallovou v Kongu. Dnes si užíva dôchodok a privyrába si ručne robenou a štýlovo balenou belgickou čokoládou. V tej istej oblasti býva v svojpomocne postavenom drevenom dome potomok britských kolonizátorov a uznávaný východoafrický maliar Timothy Brooke. Jedna z jeho dcér trpí ľahšou formou autizmu a v týchto dňoch rozbieha kampaň na zvyšovanie povedomia o tejto vývojovej poruche. S logistikou jej pomáha sused Joost. Holanďan, vlastniaci najlepšie nahrávacie štúdio v Keni, ktorý sa okrem hudby venuje prevencii voči HIV/AIDS. V Nanyuki je totiž vzhľadom na prítomnosť britskej vojenskej základne a základne kenských leteckých síl bežná prostitúcia. Na severnom konci mesta pečie kvalitný biochlieb nemecký odborník na potraviny Franz Voss. Vedie menšiu neziskovú organizáciu, zameranú na zdravú výživu, skladovanie potravín a prevenciu civilizačných chorôb. Uprostred mesta vyrábajú pizzu na objednávku Taliani a ich neziskovka sa venuje poľnohospodárskym projektom a vzdelávaniu. Na južnom konci mesta nájdete kvalitné syry, ktoré vyrábajú indicko-kenskí spoločníci. Tí nemajú žiadnu charitu, ale syry sú vynikajúce. Nanyuki je známe aj  kvalitným čerstvým mäsom. Otravy z jedla sa tu nik neobáva a miestne kurence z voľného výbehu chutia úžasne. S brojlermi nadopovanými vodou a antibiotikami sa nedajú porovnať. Pochvaľujem si ja i moji kenskí priatelia.
Všetci títo úžasní ľudia a mnohí ďalší sa pravidelne stretávajú počas rôznych kultúrnych udalostí v galérií umenia Lily Pond, ktorej architektúra bola inšpirovaná Monetovým obrazom Most nad jazerom s leknami. Galéria, ktorú vedie anglický pár, dáva príležitosť východoafrickým umelcom a umelkyniam. Indická rodina zase organizuje farmárske trhy, kde dostanete kúpiť všetky spomínané domáce produkty a omnoho viac. Napríklad biojahody od švajčiarsko-kenského páru. Na prvý pohľad ospalé mestečko Nanyuki sa nezdá. Uprostred Kene, priamo na rovníku, objavil som šťastnú multikultúrnu komunitu, kde sa spolu na jednej párty bavia deti, tínedžeri, dospelí aj starí ľudia z rôznych kútov sveta. Na veku, rase, náboženstve, vzdelaní či chuti do jedla nezáleží.

Lukáš Zorád/
Je vedúci misie organizácie Človek v ohrození pre východnú Afriku, žije v Keni. Vyštudoval učiteľstvo geografie a ekológie. Od januára 2011 pôsobí ako terénny pracovník ČvO v Keni a na rozvojových projektoch v Južnom Sudáne a Tanzánii.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite