Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď tunelujú špióni

.peter Schutz .časopis

Defraudácie majetkov, o ktorých hovorí „tajná“ správa bývalého zástupcu riaditeľa VOS, predstavujú vojenské spravodajské služby ako ďalší kamienok v mozaike štátnych inštitúcií, ktorých rozklad prebieha priamo pred očami.

O rozklade sa dá smelo hovoriť už len na základe tejto kauzy preto,  lebo z tunelovania  nie sú podozriví nejakí subalterní  referenti, ale najvyšší funkcionári vojenských služieb. Pričom páni Šebo a Skuhra  – ako hovorí dokument – „konali ako organizovaná skupina“.  .  Niet výstižnejšej demonštrácie rozkladu  než to, ak sa štátna organizácia dopúšťa presne tej činnosti, ktorej má podľa zákona brániť.  To je náš prípad,  keď   armádna  kontrarozviedka, ktorej poslaním  je ochraňovať vojensko-ekonomické záujmy štátu, sama tie záujmy poškodzuje. Komu by v tejto súvislosti napadla  spomienka na Lexovu SIS, nemusí mať až takú  bujnú fantáziu.  Rozdiel je akurát vo „výstupnom produkte“ –   organizovaný zločin v štátnej réžii nemá  na konte (zatiaľ?)  únosy a vraždy, ale „iba“   hospodárske trestné činy.
Iste, platí prezumpcia neviny. Nebuďme však naivní. Keby  Glváč a spol. dokázali podozrenia zo správy vyvrátiť, navzdory utajovaným skutočnostiam by si našli cesty, aby svoje pravdy predviedli verejnosti.   Namiesto toho vypúšťajú  dymové clony: Práve teraz – zrazu –  objavili údajný Mikulcov kšeft (za Galka),  po ktorom nasledovala „senzácia“, že v Galkovej odpočúvacej afére prokuratúra  odovzdala spis  polícii.... To, čo si tu zaslúži povšimnutie,  je,  že snahy  odkloniť pozornosť k iným (starším) škandálom   nemôžu  dirigovať  Skuhra a Šebo, keďže títo dvaja  určite neovládajú médiá „blízke“ Smeru.  Tým diktuje témy  ktosi iný, čím sa už aj dostávame k silnej indícii,  že zamiesť škandál pod čiernu zem je želanie a  vôľa najvyššieho vedenia štátu.  Takže celé vyšetrovanie – po politickej (výbory NR SR) i trestnoprávnej linke – bude zmarené v zárodku. Alebo,  ak sa aj nejaké bude simulovať, s odkazom na utajované
Skutočnosti,  respektíve bezpečnostné záujmy sa stiahne z očí, aby – ako hovorí príslovie – zišlo aj z myslí verejnosti...
O vážnych  podozreniach  proti Skuhrovi,  ktorého urobil šéfom novej zlúčenej  služby (VS),  Martin Glváč nemohol nevedieť. Presne tak si  musel byť vedomý toho, že vojenský pridelenec, ktorého vysadil do Číny, je druhý „horúci“ podozrivý.  To, že Šeba Glváč nevolá domov, a Skuhru nepostavil okamžite mimo služby, je ďalšou nepriamou indíciou o politickom rozhodnutí, že rozkrádanie z čias vlády Fico I sa „nechá  vyhniť“.   Svetlo do kauzy si  Fico nedovolí vpustiť  už len preto, lebo v lepšom prípade tuší, v horšom naisto vie,   že medzi osobami,  ktoré  z tunelovania profitovali, sa nájdu aj poniektorí vážení členovia strany Smer... Keby sa seriózne vyšetrovalo, premiér by padol pod kolesá mediálneho tlaku, aby odvolal Glváča, čo nechce a zrejme ani nevie.  Napokon,  o  vážnosti úmyslov vyšetriť kauzu najlepšie svedčí to,  že kým vo VS vyšetruje sám seba Skuhra, z pozície šéfa výboru NR SR (obrana a bezpečnosť) to  rozkrádanie, ktorému ako minister obrany  sám predsedal, objasňuje Jaroslav Baška.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite