Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo dolár klesá

.mária Valachyová .časopis .týždeň v ekonomike

Americkému doláru sa už dlhší čas nedarí. Prečo voči hlavným svetovým menám tak oslabuje a

Americkému doláru sa už dlhší čas nedarí. Prečo voči hlavným svetovým menám tak oslabuje a aké to môže mať následky?

Slabnúci dolár má dlhodobejšie príčiny. Pokles začal už po páde Dvojičiek v septembri 2001, keď obavy z ďalšieho vývoja v Spojených štátoch amerických viedli k poklesu spotreby a investícií a spomaleniu celého hospodárstva. Naštartovanie ekonomiky počas rokov 2004 a 2005 dočasne doláru pomohlo. Minulý rok však ekonomický rast eurozóny, ako aj celej svetovej ekonomiky, výrazne zrýchlil – čo opäť zvýšilo dopyt po eure na úkor dolára.
Momentálne proti doláru stoja aj ďalšie faktory. V priebehu roka sa objavili problémy na americkom hypotekárnom trhu s menej bonitnými klientmi. Kríza napokon dotlačila americkú centrálnu banku do znižovania úrokov. Americké aktíva v porovnaní s minulosťou začali prinášať nižšie výnosy a záujem o ne sa znížil. To sa premieta aj v nižšom dopyte po dolári. Zverejnené americké dáta síce zatiaľ nepoukazujú na to, že by problémy hypotekárneho trhu ekonomike výrazne ublížili a takzvanému „tvrdému pristátiu“ amerického hospodárstva sa stále pripisuje malá pravdepodobnosť. Trh však momentálne nie je doláru priaznivo naklonený a reaguje na negatívne správy výraznejšie než na pozitívne.

Trhy pozorne sledujú správy o stratách finančných inštitúcií (v dôsledku hypotekárnej krízy) a každú negatívnu správu sprevádzajú príkazy na predaj dolára. Vyjadrenia čínskych či japonských vládnych predstaviteľov o možnej diverzifikácii devízových rezerv z dolára na iné meny sa objavujú pomerne pravidelne. V čase nervozity ich však trhy berú vážnejšie. Rast cien ropy sa tiež tradične prejavuje oslabovaním dolára, čo súvisí s vysokými dovozmi a spotrebou tejto komodity práve v USA.
Slabý dolár však nie je pre Ameriku tragédiou. Pomáha americkým exportérom, zlacňuje ich vývozy, čo môže pomôcť pri opätovnom naštartovaní ekonomiky. Zároveň zdražuje dovážané tovary, čo prispieva k rastu cien a prináša dilemu americkej centrálnej banke. Aj keď európskym vývozcom silné euro neprospieva, vyrovnávajú sa s ním zatiaľ prekvapivo dobre. Ekonomický rast Európskej únie, vrátane starých členov, ostáva silný.
A Slovensko? Toho sa v dlhodobom horizonte ekonomické cykly USA ani pohyb dolára výrazne nedotýkajú. Z krátkodobého hľadiska však silnejšia koruna oproti doláru zlacňuje dovážanú ropu, ktorá sa obchoduje v dolároch. Slovenský spotrebiteľ tiež určite ocení výhodnejší dovoz spotrebnej elektroniky či iných tovarov. Na druhej strane oslabovanie dolára pre mnohých študentov znamená, že práca v USA už nebude taká atraktívna ako v minulosti.

Autorka je senior analytička Slovenskej sporiteľne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite