Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ešte stále rebeluje

.časopis .profil

Angelina Jolie urobila dosť vecí, ktoré sa robiť nemajú. Brala drogy. Zamilovala sa do ženatého muža. A dala si vytetovať meno svojho manžela, dnes už bývalého. Možno aj preto si každý všimne, keď urobí niečo správne.

.správnych vecí robí v poslednom období dosť a vie to aj zviditeľniť. Keď nedávno na pôde OSN, kde pôsobí ako veľvyslankyňa dobrej vôle, hovorila o probléme znásilnení vo vojnách, prišla konzervatívne oblečená a – div sa, bulvár! – so sivými prameňmi v gaštanových vlasoch. Táto drobnosť zabezpečila pozornosť aj tých médií, ktorým by vážne posolstvo jej prejavu inak nepripadalo hodné zverejnenia.

.nielen operácia, ale aj zverejnenie
To ešte nikto netušil, čo príde. Angelina minulý týždeň oznámila, že má za sebou mastektómiu obidvoch prsníkov. Dala si odstrániť mliečnu žľazu, ktorá bude nahradená výplňovou látkou. Nie preto, aby potrestala svoje telo alebo ho z imidžových dôvodov „modifikovala“ (hoci počas dospievania hľadala emocionálnu úľavu v sebapoškodzovaní – napríklad sa často zámerne porezala). Túto operáciu podstúpila ako prevenciu pred rakovinou prsníka. Angelina Jolie je totiž nositeľkou génovej mutácie, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia až na 87 percent. To je neprijateľné riziko pre tridsiatničku, matku troch adoptovaných a troch biologických detí. Angelina sama zažila žiaľ, keď jej matku zabila rakovina.
Teraz sa nielen dala operovať, ale to aj zverejnila. Ženám, ktoré sa takéhoto radikálneho kroku boja, ukázala, že hrozba rakoviny nemusí znamenať bezmocnosť. V niektorých prípadoch môže pacient urobiť preventívny krok. Angelina Jolie má po operáciách, ktoré ukončili v apríli, už len 5-percentné riziko, že dostane rakovinu prsníka.

.ako siroty
Kto pozná životný príbeh Angeliny Jolie, toho jej rozhodnutie nemuselo veľmi prekvapiť. Angelina v detstve zažila emocionálne traumy a boli časy, keď sa naozaj mohla spoliehať iba na seba. Narodila sa manželom, ktorým na pohľad nič nechýbalo. Otec John Voight (po rodičoch napoly Slovák, napoly Nemec) bol úspešný herec. Matka Marcheline Bertrand bola tiež herečka, uznávaná krásavica a nadovšetko milovala svoje deti, Angelinu a Jamesa.
John Voight však manželku trápil častými neverami a svojou manipulatívnou povahou. Deti veľmi citlivo vnímali spory medzi rodičmi. Angelinin brat sa vyjadril, že sa neraz cítili ako siroty – akoby mali len jeden druhého. John a Marcheline sa rozviedli, deti zostali s matkou. Vychovávala ich s láskou, ale žili v neistote, pretože otec neplatil výživné a v domácnosti často chýbali peniaze. Angelina ako tínedžerka na strednej škole v Beverly Hills zakúsila posmech. Podľa spolužiakov bola príliš vycivená, príliš nevýrazná a najmä príliš chudobná. Nosila oblečenie z výpredajov, mala strojček na zuby a vyzerala ako ideálna obeť šikanácie. V škole, kde všetci študenti mali vlastné autá – a aj tie najlacnejšie z nich boli nové –, bol Angelinin brat jediným chlapcom, ktorý sa nemal na čom voziť.
Rodinné problémy aj okolie plné snobov zrejme spravili z Angeliny to, čím je dodnes: rebelantku. Počúvala punk, ako štrnásťročná žila so svojím priateľom (v matkinom dome), experimentovala so sadomasochistickými sexuálnymi praktikami. Sama priznáva, že do dvadsiatky vyskúšala mnohé drogy vrátane heroínu.
Ešte v dospelosti, keď už mala rozbehnutú úspešnú filmovú kariéru, bola Angelina veľká nonkonformistka. Nebrala ohľad na vzťahy mužov, s ktorými chcela mať vzťah ona. Aj partner Brad Pitt, ktorý s ňou teraz žije a vychováva šesť detí ako dokonalý obraz milujúceho otca, bol v čase, keď sa doňho zamilovala, ženatý s Jennifer Annistonovou. Angelina a Brad sa zaľúbili počas nakrúcania filmu Pán a pani Smithovci, čo však popierali. Angelina tvrdila, že by ju ženatý muž nemohol priťahovať, keď jej vlastný otec podvádzal jej matku. Až po rokoch pripustila, že medzi ňou a Pittom to naozaj zaiskrilo už vtedy na pľaci. Bulvár dodnes pravidelne špekuluje o rozpade ich partnerstva, ale potom zase ožijú chýry, že Brad a Angelina sa predsa len chystajú zosobášiť, prípadne sa už tajne zosobášili, a všetko je v poriadku.

.nie je to nezvyčajná operácia
Angelina sa v súčasnosti venuje charitatívnym projektom, cestuje po svete a upozorňuje na utrpenie detí v chudobných krajinách. Finančne prispieva na dobročinné účely. Jej adoptované deti majú podľa všetkého pozoruhodne harmonický domov. Nová Angelina nefajčí, snaží sa zdravo stravovať a čas trávi najradšej s deťmi.
Niečo rebelantské v nej však zostalo. Spôsob, akým zverejnila detaily o svojej operácii, mnohých nadchol, ale vyvolal aj kritiku. Hovorilo sa o neprijateľnom predvádzaní súkromia, ba aj o znevážení utrpenia obetí rakoviny, ktorým sa toľkej pozornosti nikdy nedostane. Napokon je pravda, že Angelina Jolie urobila to, čo robia ročne mnohé ženy, ktoré sú v podobnom ohrození, a robia to bez pozornosti sveta. Napríklad v Česku preventívnu mastektómiu podstúpi ročne tretina žien, ktoré majú také vysoké riziko rakoviny ako Angelina Jolie, uviedla pre IHNED.cz lekárka Katarína Petráková z Masarykovho onkologického ústavu v Brne. „Nie je to vôbec nezvyčajná operácia,“ dodala.
Angelina Jolie mohla o operácii mlčať. Takto však ženy, ktoré stoja pred vážnou dilemou, získali silný vzor. Herečku, ktorá radšej pre niektorých povrchnejších fanúšikov nebude až taká sexbomba ako dosiaľ, zato však ostatným ukázala, že zdravie a vôľa žiť sú najviac sexi. V čase, keď sa aj tak všade klebetí, ako si ktorá celebrita dala zväčšiť prsia z  „estetických“ dôvodov, to znamená veľa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite