Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

hýba mi inštitúcia videopožičovne, fenomén spojený azda najvýznamnejšie s deväťdesiatimi rokmi minulého storočia, miesto, kde filmy spredmetnené na nosičoch čakali, až si ich niekto požičia. Filmy, čo boli nedávno v kinách, filmy, čo sa kinám vyhli, filmy, ktoré nikdy neboli určené do kín, ale nakrúcali sa priamo „na video“, televízne filmy a vzadu za plachtou filmy pre dospelých, vstup od osemnásť rokov vyššie. Spoločné mali iba to, že bolo treba pre ne prísť do videopožičovne. Zopár ich prežilo, dnes sa v nich požičiavajú filmy na DVD a Blu-ray, ale koncept zostáva zachovaný.

V mojom meste z dvadsiatich funguje dnes jediná, už nie ako komerčný podnik, ale z čírej zanovitosti majiteľa. Má rád filmy, rád sa o filmoch rozpráva zoči-voči s cudzími ľuďmi. Vlastne, tá hŕstka ľudí, čo tam ešte chodí, už si cudzia nie je.
Aj títo ľudia by si dokázali akýkoľvek film stiahnuť z internetu a „zadarmo“, ale nerobia to. A čuduj sa svete, niektorí aj z morálnych dôvodov. Lebo ak aj niečo je spoločenskou normou, ešte neznamená, že je to morálne. Alebo robia, ale nesťahujú si všetky filmy, ktoré by si radi pozreli, ale len niektoré. A pre niektoré zájdu do požičovne.
Tiež takto chodievam a hoci sa snažím, čo sa kinematografie týka, byť maximálne v obraze, priamo milujem, ako ma videopožičovňa vždy dokáže prekvapiť. Celkom naposledy som si napríklad požičal nádherný kus, francúzsko-španielsky, nakrútený vlani. Aj som asi zachytil, že čosi také má byť, ale neudržal som a teraz mám o to väčšiu radosť. Sbohem královno, Les adieux à la reine, ženská historická dráma, autenticky výpravná, ale bez prílišnej okázalosti, respektíve bez odvádzania pozornosti. Príbeh posledných dní Márie Antoinetty očami jej slúžky je bravúrnou zmesou apokalyptického dusna francúzskej revolúcie a až hysterického hedonizmu zhýralého feudalizmu v poslednou štádiu. Najlepšia tradícia európskej kinematografie žije, divácky film s naplnenými umeleckými ambíciami, veľká vec. Našim kinám sa vyhol, na internet ho sotva kto zavesí, aspoň že požičať sa dá.       

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite