Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Príliš adresná kontrola Politickým terénom Ameriky otriasa škandál. Vyšlo najavo, že americký daňový úrad IRS (Internal Revenue Service) sa pri mimoriadnych kontrolách zameriaval najmä na konzervatívne združenia. Minulý týždeň rezignoval po odhaleniach šéf IRS a chystá sa vypovedať pri vyšetrovaní v Kongrese.

Miller sa o praxi mimoriadnych kontrol v politicky konzervatívnych združeniach dozvedel údajne už v roku 2012, ale neohlásil ju, hoci už vtedy sa na ňu pýtali kongresmani. Republikáni protestujú proti politizácii úradu, ktorý by mal byť nadstranícky. Podľa nich prišlo k zneužitiu štátu na prenasledovanie politických protivníkov súčasnej administratívy. Demokrati namietajú, že hoci IRS nekonal správne, netreba aféru príliš politizovať. Pre prezidenta Obamu prichádza škandál v nevhodnom momente, keď sa chystá presadiť imigračnú reformu a predstavy demokratov o rozpočte. Barack Obama sľubuje bezvýhradnú spoluprácu pri vyšetrovaní „IRS-gate“ , nemožno sa však ubrániť dojmu, že sa obáva, čo všetko ešte vyjde najavo.
.mg

Grécko, Cyprus a Portugalsko zaznamenávajú najrýchlejší ekonomický pokles v porovnaní s vlaňajškom, zverejnila Európska komisia. Relatívne stabilné sú Francúzsko a Nemecko. Mierny rast teší Poľsko a Veľkú Britániu.
Bulharská stredopravá strana Gerb, ktorá tesne vyhrala voľby, žiada anulovanie výsledkov, pretože opozícia deň pred voľbami údajne porušila moratórium. Pritom v tlačiarni, ktorú Gerb vlastní, objavili ilegálne tlačené volebné lístky.
Rusko vyzbrojuje sýrskeho prezidenta Bašára al-Assada. Podľa správ v New York Times a Wall Street Journal dostal Assad od Ruska bojové lode a tiež rakety proti útokom bojových lodí.
Rada strážcov v Iráne rozhodla, že v júnových prezidentských voľbách nebudú môcť kandidovať ženy. V parlamente pritom už sedí niekoľko riadne zvolených poslankýň.
Jeruzalem zažil tisícovú demonštráciu ultraortodoxných Židov proti plánom vlády odvádzať mužov z tejto komunity do armády tak ako iných. Ultraortodoxní teraz nemusia narukovať, kým študujú v náboženskej škole.

Osobnosť: Bob Dylan/
Do Americkej akadémie umení a literatúry prijali 71-ročného skladateľa, hudobníka a speváka, ktorého prínos ku kultúre v USA i na svete sa tak dočkal aj akademického uznania. Ako čestný člen sa zaradil napríklad k Woodymu Allenovi alebo Meryl Streepovej.

Antiosobnosť: Francois Hollande/
Francúzsky prezident na tlačovej konferencii navrhol vytvorenie spoločnej vlády v eurozóne, ktorá by bojovala s recesiou, pretože tá podľa neho ohrozuje identitu Európy. Problémy prílišnej centralizácie ho očividne nestrašia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite