Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA SPREJOVAŤ: Citrus so sprejovou násadkou
Teplota vonku stúpa, najvyšší čas začať si robiť letné miešané drinky a svieže ovocné a zeleninové šaláty, do ktorých budete potrebovať veľa citrónovej šťavy. Elegantné riešenie pre tých, čo chcú citrónovou, limetkovou, grepovou či pomarančovou šťavou jedlo či nápoj len tak jemne a rovnomerne poprášiť, napríklad avokádo či jablko, aby po prekrojení nezhnedli, je špeciálna sprejová násadka, ktorá sa len koncom, na ktorom sú jemné zúbky, zapichne do citrusu a je to. Pravdepodobne s ňou nevyžmýkate z citrusu úplne všetku šťavu a budete musieť násadku aj viackrát po povrchu plodu premiestniť, aj tak to však vyzerá na celkom užitočnú a vtipnú kuchynskú pomôcku. Sprejová násadka Stem z portálu quirky.com stojí okolo päť dolárov a dá sa kúpiť cez internet. Dá sa ľahko rozobrať a strčiť do umývačky.

TREBA CHODIŤ: Sandále takmer z praveku
Najnovším trendom v športovej obuvi je čo najtenšia podrážka i povrch, aby sa noha pri pohybe cítila čo najprirodzenejšie, takmer naboso. Po paleolitickej diéte, kopírujúcej stravu doby kamennej, tu teda máme aj paleolitické topánky. Zatiaľ čo športové značky používajú najmodernejšie materiály, nemecká firma  GoSt-Barefoots sa vzhliadla v drôtených košeliach stredovekých rytierov. Paradoxne, topánky sa nevolajú Media aetas, ale Paleos. Bez ohľadu na názov sú vhodné do sucha i do vody, piesok či bahno sa cez ne ľahko presype, ale noha zostane uchránená od kamienkov, konárov či črepov. Paleos majú prirodzené vetranie, takže nehrozí zaparenie nôh, sú vyrobené z drôtu z nehrdzavejúcej ocele. Predávajú sa v troch variantoch od 165 do 192 eur. Pre tých, čo nedokážu chodiť bez ponožiek, majú aj špeciálne paleoponožky, ktoré pripomínajú onuce.

TREBA SA CHRÁNIŤ: Nepriestrelné oblečenie pre deti
Miguel Caballero je známy výrobca nepriestelných viest a všetkého oblečenia pre prominentných zákazníkov od princezien z Blízkeho východu cez latinsko-amerických prezidentov vrátane Huga Cháveza až po zločincov v mexickom väzení, medzi ktorými sú vraj obľúbené špeciálne spodky. Steven Segal má od neho nepriestrelné kimono. Jeho biznis sa utešene rozrastá, začínal v roku 1990 v Guatemale a Mexiku, dnes má oddelenie v Harrods,  ktoré obľubujú ruskí oligarchovia a potentáti zo Stredného východu. Najnovšie rozšíril svoju ponuku na detské nepriestrelné vesty, košele aj batohy a vytvoril špeciálnu značku MC Kids. Vo veselých farbách a vzoroch, rôznych veľkostiach, s úrovňou ochrany II. Ľahké na nosenie to nie je, i keď od začiatku jeho podnikania dokázal zredukovať hmotnosť bundy zo 7 na 1,5 kg, lacné tiež nie. Radšej však nemať vôbec dôvod niečo také svojim deťom kupovať!   

TREBA SA ZAHĹBIŤ: Do noci, do histórie, umenia aj hrania
Cez víkend tu máme opäť obľúbenú akciu Noc múzeí a galérií, v rámci ktorej sa takmer v každom múzeu či galérii, na hradoch a zámkoch koná špeciálny denný až nočný program pre deti i dospelých. Oplatí sa zistiť si, čo sa deje vo vašej blízkosti, žiaľ, stránka nocmuzei.sk veľa informácií neponúka. V Bojniciach je už tradičný festival Duchov a strašidiel, na hrade Červený kameň má byť zase Historický festival Rotenstein 1390, v Múzeu SNP je Povstalecká noc,  no a Trenčín sa v rámci Trenčianskych HRAdostí premení na jednu veľkú herňu. Noc múzeí a galérií je medzinárodná akcia, takže sa môžete vybrať aj na vzdialenejší výlet. Ak vás zastihne víkend v zahraničí, určite sa poobzerajte po najbližšom múzeu či hrade. Niektoré akcie z celého sveta nájdete zosumarizované tu: http://network.icom.museum/international-museum-day.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Film pre mizantropov
S filmovou tvorbou rakúskeho dokumentaristu Ulricha Seidla sme sa v minulých týždňoch mohli vďaka  STV zoznámiť možno až viac, akoby bolo milé či vhodné, jeho skutočným a jediným Opusom Magnom sú však práve Psie dni /Hundstage z roku 2001, Seidlov debut na pôde hraného celovečerného filmu. Dokumentaristického prístupu sa nezbavil a vďaka za to. Psie dni sú filmom, ktorý stačí vidieť raz, človek naň už nikdy nezabudne. Čistá bolesť, bezútešnosť, depka, zlo, ľudská malosť a márnosť v esenciálnej podobe. A pritom nejde o žiadne  ukazovanie utrpenia,  ale až o intímny portrét obyčajného horúceho víkendu na predmestí Viedne. Ak by mali mizantropi svoj Zlatý fond kinematografie, Psie dni by trónili na vrchole. Rakúšania Seidla neznášajú, dá sa pochopiť prečo a je dobré, že ho majú. Aj nám by sa nejaký hodil, akurát neviem, či by sme ho nezlynčovali. Sobota 18. mája, Dvojka, 23.30.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite