Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zverina na dovolenke

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Chystáte sa už na dovolenku a snívate o možnosti zobrať so sebou svojho domáceho miláčika? Vystríhame vás od toho dôrazne, ale ak si nedáte povedať, tu je zopár informácií, s čím všetkým treba počítať.

Náhlu zmenu prostredia najlepšie znášajú psy – ku šťastiu im väčšinou stačí, že sú so svorkou. Submisívne sa podrobia nielen povinnému očkovaniu, ale aj čipovaniu, bez ktorého už nejaký ten mesiac nemôžu prekročiť hranice Slovenska. Samozrejmosťou je platný cestovný doklad, ktorý vydávajú poverení veterinári. Možno budete mať šťastie a natrafíte na takých, ktorí vás ochotne poinformujú aj o ďalších nástrahách turistickej byrokracie, prípadne sa premôžte a preštudujte si nudnú internetovú stránku Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Vlastnú iniciatívu oceníte najmä pri neštandardných dovolenkových destináciách. Pokojne sa obráťte na veľvyslanectvo alebo zastupiteľský úrad krajiny, kam chcete vycestovať. Pri neznalosti pomerov sa dovolenka už na začiatku môže zvrhnúť na trestnú výpravu. Podľa zákonov platných v cudzine vám zviera bez platných dokladov a očkovania môžu nielenže zobrať, ale dokonca usmrtiť bez nároku na finančnú kompenzáciu. Myslite tiež na to, že nie všetky krajiny vychádzajú v ústrety turistom-chovateľom, napríklad so psom sa nedostanete na Maldivy.

.prepravka s feromónmi
Na rozdiel od psa sa nájde len minimum mačiek, ktoré by dokázali oceniť cestovateľské nadšenie svojho majiteľa. Tieto konzervatívne tvory nerady menia svoje pohodlie, zvyky a prostredie, preto dobre zvážte, či je nutné ich premiestňovať. Keď áno, tak počítajte s tým, že očkovaniam, aplikácii mikročipu a vybavovaniu cestovného dokladu sa nevyhnete. Celý proces komplikuje aj spôsob prepravy. Napriek tomu, že sa rozhodnete presúvať autom, mačku najskôr musíte presvedčiť, aby sa nechala uväzniť v špeciálnej prepravke. Väčšina nemá pre takéto panské huncútstva pochopenie, preto ju tam budete musieť natlačiť nasilu. Aby ste zmiernili následky nadchádzajúcich krušných chvíľ, vložte jej tam nejakú obľúbenú hračku, prípadne deku, skrátka niečo, z čoho cíti svoj pach. Chovatelia radia zútulniť vnútro prepravky sprejom obohateným mačacími feromónmi. Možno to pomôže. Určite to však neprekryje pach výlučkov, ktoré nešťastné zviera v strese vyprodukuje.  
Veríme, že predchádzajúce opisy vás odradili od úmyslu prevážať mačku cez polovicu Európy. Určite jej bude lepšie, keď zostane v domácom prostredí, prípadne ju ubytujete v  mačacom hoteli. Napokon jej možno budete závidieť, keď komfort jej ubikácie, okolie a strava prekoná to, čo ste vybrali pre rodinu v rámci výpredajovej ponuky pokútnej cestovnej kancelárie.       

.adrenalín na cestách
Napriek ochote podriadiť sa ani pes nie je nadšený z obmedzeného priestoru auta a niekoľkohodinového úmorného trmácania sa v horúčave. Aby vám vystresované zviera podchvíľou neskákalo za krk, v panike sa netlačilo k vašim nohám a nezablokovalo prístup k brzde, mali by ste ho umiestniť za ochrannú mrežu. Pes by tam mal mať toľko miesta, aby nemusel celú cestu stáť v pozore. Nezabudnite na obľúbenú hračku či deku. V ponuke sú aj špeciálne cestovné napájačky, nie každý pes je totiž ochotný chlípať vodu z kohútika, prípadne strčiť nos do téglika od jogurtu. Pre dobrodružné povahy je ideálna cesta autobusom. Adrenalínovým zážitkom je už samotné dohadovanie sa s vodičom pri nastupovaní na vnútroštátnu linku, ale nefalšované pokrové tváre si užijete až na tých diaľkových. Niektoré spoločnosti úplne odmietajú prepravovať zvieratá a nie je ich povinnosťou vysvetliť vám, čo ich k tomu viedlo. O niečo pokojnejšia môže byť cesta vlakom. Teda, pokiaľ vám nepredajú miestenku do vozňa vyhradeného rodičom s deťmi. Napriek tomu, že s vami cestujú aj tie vaše, pripravte na ataky spolucestujúcich, pričom vám nepomôžu ani praktické ukážky, že váš pes je nádejným adeptom kanisterapie.

.home sweet home
Dajme tomu, že všetko prebieha podľa plánu, ale len do chvíle, kým nenastúpite do dopravného prostriedku a nepohnete sa. Kinetóza čiže cestovná nevoľnosť sa totiž nevyhýba ani zvieratám. Môže vyvolať taký stres, že váš pes sa zmení na slintajúceho pomätenca, ktorý v očakávaní apokalypsy neváha uvoľniť zvierače. Všetky a naraz. Áno, existujú upokojujúce lieky, ktoré spomínané príznaky čiastočne potlačia, ste si však istí, že ich pes zožerie? Poslednou záchranou vašich dovolenkových snov je cestovanie lietadlom. Väčšina leteckých spoločností vám dovolí nalodiť sa so zvieraťom, ktorého hmotnosť nepresahuje osem kilogramov. Horšie je, keď prekročí limit. Vtedy ho čaká krutý presun do batožinového priestoru. Váhate? Spomeňte si, v akom stave ste si v letiskovej hale vyzdvihli svoje kufre. A koľkí z vás sa ich už nikdy nedočkali...

Hoci cestovať sa dá aj s hlodavcami, bezstavovcami, obojživelníkmi a vtákmi, nie je jednoduchšie ustúpiť predstave o spoločnej dovolenke a nájsť dobrovoľníka, ktorý sa o zvieratá postará? Ideálne je, keď bude ochotný bývať u vás. Z pohľadu cestovateľa existujú aj nenároční chovanci, napríklad akváriové rybky. Menšie druhy rybiek prežijú bez kŕmenia aj dva týždne, o väčšie sa postará automatický dávkovač potravy. Podobnými vytrvalcami sú hady. Menšie druhy vydržia bez potravy týždeň-dva, veľké hady, napríklad pytóny, aj niekoľko mesiacov. S dostatočnými zásobami v poloautomatických kŕmidlách a napájačkách vydržia niekoľko dní aj vtáky. Týždeň bez prítomnosti majiteľa zvládnu aj škrečky, morčatá, potkany či králiky. Stačí im nachystať dostatok suchej potravy a radšej dve-tri napájačky s vodou. A potom už len dúfať, že sa v zdraví dočkajú vášho návratu.   

Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite