Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Oravec: Boarding is completed

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec obhajuje záujmy podnikateľov na rokovaniach so slovenskou vládou, odbormi, na medzinárodnej úrovni i v médiách. Časté cestovanie mu neprekáža, rád spoznáva nových ľudí a miesta.

Som last minute
Všetko robím na poslednú chvíľu, všade chodím neskoro, t+15 minút. Na letisko so mnou nikto nechce chodiť, nikto nemá tie nervy. Všetci sú už dávno tam, keď ja ešte spím hlbokým spánkom spravodlivých. Je o mne známe, že keď ja nastúpim do lietadla, tak zaznie hlásenie: Boarding is completed. Dva-trikrát do roka lietadlo zmeškám, ale to považujem za súčasť kalkulovaného rizika, ešte stále sa mi oplatí ísť na ďalšie lietadlo. Za celý rok takto ušetrím 70 hodín, meškaniami prídem o 6-7 hodín.

Chcel som lietať
Som neskorý otec, mám malé deti a konečne oficiálny dôvod zájsť do hračkárstva, to človeku vždy dobre urobí. Keď som bol malý, chcel som byť pilot, preto asi teraz toľko lietam, aj keď v inej kabíne. Zlepoval som plastové modely a mal som predplatený časopis Letectví a kosmonautika.

Bicyklujem z donútenia
Keby som nemal dieťa, ktoré bicykluje, nikdy by som si bicykel nekúpil, ale nebudem predsa za ním behať! Prišiel som do obchodu, že chcem bicykel, žiadne delo, aby to jazdilo, aby sa to za rok nerozpadlo. Neznášam takých hračičkárov, čo dokážu s predavačom o jednej taštičke debatovať 25 minút a nakoniec si ju nekúpia. Mám aj zariadenie na meranie rýchlosti a trasy, ale ešte som ho nesprevádzkoval. Keď v obchode jedného dňa nebude stáť ten človek, čo bude pol hodinu kupovať taštičku, tak sa pôjdem opýtať, ako sa to spúšťa.

Predstieram
Odmlada som nepil ani nefajčil, ale prestalo ma baviť v spoločnosti stále  vysvetľovať, prečo pijem vodu, či mi to zakazuje lekár, náboženstvo... Nemám iný dôvod, len že mi to nechutí. Nebudem sa nútiť do niečoho, čo mi nespôsobuje radosť, to je môj hedonizmus. Aby som ušetril spoločnosť od polhodinovej konverzácie tohto typu, nechám si naliať, keď treba zdvihnúť pohár, zdvihnem a nikto si nič nevšimne. Mojou neresťou sú sladkosti, zákusky, zmrzlina.

Čítam všade
Mám rozčítaných aj desať kníh naraz, neviem žiadnu po pár stranách zahodiť, možno v nádeji, že sa to na poslednej strane zlepší. Čítam veľmi pomaly,  v rôznych prostrediach, triedim knihy do lietadla, do obývačky, do spálne. Najzaujímavejšia, tá dostane najčestnejšie miesto, záchod, pretože ten zabezpečuje pravidelné čítanie.

Hliviem vo vode
Vrchol relaxu je pre mňa čítanie vo vani, voda je základný civilizačný výdobytok. Za mlada som sa dokázal kúpať v kuse 6-8 hodín, zobral som si rádio, knihu, jedlo, vyliezol som odtiaľ s úplne rozmočenou kožou. Dnes potrebujem už len hodinku-dve, už tam nejedávam, ale reproduktory v kúpeľni a kniha vo vani nesmú chýbať.

Bojujem s miernosťou
Narodil som sa pod šťastnou hviezdou, negatívne emócie sú mi úplne cudzie, mierumilovnosť mi je daná od prírody. Nepovažujem však za svoju cnosť, že mnou nelomcuje závisť ani nenávisť, lebo nemusím bojovať s pokušením, Veci nechávam plynúť spontánne, nesnažím sa dramaticky meniť, a iných už vôbec nie. Ak s niečím bojujem, možno práve s týmto, lebo nežijem vo vzduchoprázdne, ak má tím fungovať, občas treba zvýšiť hlas. To sa nedá predstierať, to musí byť autentické. Aby bolo búchanie po stole účinné, musí byť zriedkavé, raz za rok, vtedy každý spozornie. Robiť to každý deň, tým to buchnutie zlacnie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite