Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bol to náš najlepší koncert!

.časopis .hudba

Danielovi Copemanovi z kapely Esben and the Witch sme sa dovolali, keď sa prechádzal po pláži v rodnom Brightone. Kapela nedávno vydala svoj druhý album a v stredu 15. mája tretíkrát vystúpi na Slovensku.

.naposledy sme sa videli pred dvoma rokmi na zimnej Pohode. Čo sa odvtedy vo vašej kapele udialo?
Nahrali sme nový album, ktorý vyšiel začiatkom tohto roka. Popri tom sme si ujasňovali, akým smerom sa chceme s kapelou posunúť a aké sú miesta každého z nás troch v kapele. Ja napríklad už nehrávam na gitare, ale na bicích a na klávesoch. Thomas hrá na gitare, Rachel na base. Je to zovretejšie, intenzívnejšie. No a na náš nový album sme skutočne hrdí. Čiže boli sme tie dva roky „busy” a bolo to dobré.

.v čom sa tvorba nového albumu líšila od práce na vašom debute?
Boli sme sústredenejší. Prvý album je vždy zaujímavý. Ja na ňom vždy výber z toho, čo ste predtým ako kapela hrali. Na našom prvom albume sú napríklad pesničky, ktoré vznikali počas troch rokov pred jeho nahraním. Pri druhom albume sme začali debatami o tom, čo na tom albume chceme mať, začali sme skladať pesničky, a potom ich nahrávať. Tie pesničky sú jasnejšie, priezračnejšie. No a tiež sme mali viac sebadôvery. Už sme nemuseli dokazovať, že za niečo stojíme. Bolo to naozaj vzrušujúce. A dobre sa nám tie veci z aktuálnej platne hrajú naživo.

.čítal som, že Rachel ja autorkou všetkých textov na druhom albume.
Áno. Je to tak. My s Thomom sme prinášali niektoré témy a nápady, ale texty písala Rachel. Myslím, že jej to ide veľmi dobre.

.ako to vo vašej kapele funguje? Rachel prichádza s textami, a potom z nich spolu robíte pesničky?
Niekedy Rachel prichádza aj s hudobnými nápadmi. Pri tomto albume sme sa rozhodli, že každý z nás troch si pripraví svoje nápady, a potom sme odišli na chatu do Sussexu. Každý tam zahral, čo si priniesol, a z toho sme spolu vybrali, čo sa nám najviac páčilo a robili sme z toho spolu pesničky. Niektoré veci teda vznikli takto kolektívne a niektoré priniesla Rachel už takmer hotové.  

.zjavne vám tá chata pomohla.
V Brightone sa nám ťažko robilo. V meste sú naši kamaráti, vždy je tam veľa vecí, ktoré môžeme robiť. Potrebovali sme zmeniť nastavenie. Potrebovali sme sa na chvíľu odizolovať od starostí a rozptýlení normálneho života. Tvorba hudby je pre nás takmer nadprirodzeným zážitkom.

.vrátili ste sa práve z dlhého amerického turné. Ako na vašu hudbu reagovalo americké obecenstvo?
Veľmi radi hrávame v Amerike. Je to úžasná krajina – geograficky aj kultúrne. Na naše koncerty chodili rôzni ľudia. Často tí, ktorí majú radi goth rock a temnú, tvrdú muziku. Najviac nás tešilo to, že nás ocenili ľudia okolo kapely The Swans.

.nie ste po takom dlhom turné unavení?
Nie! To v žiadnom prípade!

.čiže turné máte radi.
Milujeme ich. Nie je to len hudba, ale vidíš aj svet, stretávaš ľudí. To, že môžeme cestovať, je pre nás veľké privilégium. Keď nejaká kapela hovorí, že ich turné unavujú, tak niečo určite robia zle. A okrem toho, je predsa našou prácou prísť a zahrať najlepšie, ako vieme, ľuďom, ktorí si za to zaplatili niekedy aj dosť veľa peňazí.

.budete hrať tretíkrát na Slovensku, pričom všetky tri koncerty organizovala Pohoda. Sú tieto koncerty pre vás niečím zvláštne?
Totálne zvláštne! Prvý koncert sme hrali na letnej Pohode a niekde medzi Madridom a Viedňou sa nám stratili nástroje. Three Trapped Tigers nám požičali svoje a ten koncert bol nakoniec výborný. A keď sme potom prišli v zime na PICF, bolo nám tam tak dobre, že sa nám nechcelo odísť. Keď sme zakladali kapelu, ani sa nám nesnívalo, že niekedy budeme hrať v krajine ako je Slovensko. A ešte k tomu trikrát! Nechcem lichotiť, ale ten koncert na letnej Pohode bol pravdepodobne najlepším koncertom, aký sme kedy odohrali. Začali sme po polnoci, ľudia mali v sebe obrovskú energiu, hralo sa nám fantasticky. Nikdy na to nezabudneme!

Esben and the Witch/
Kapela, ktorú v roku 2008 v anglickom Brightone založili Daniela Copeman a Thomas Fisher. Na miesto speváčky urobili konkurz, no neúspešne. Nakoniec do kapely prizvali starú kamarátku Rachel Davies, čo sa neskôr ukázalo ako mimoriadne šťastný krok. Rachel má totiž jemne zdrsnený, snivý hlas, hrá slušne na basgitare a postupne sa stala hlavnou autorkou poetických textov kapely. V roku 2011 kapela úspešne debutovala v renomovanom vydavateľstve Matador albumom Violet Cries, v septembri 2013 vydali svoj druhý album Wash the Sins Not Only the Face. Kapela v roku 2011 vystúpila na festivale Bažant Pohoda a ešte v ten istý rok aj na festivale PICF. V stredu 15. mája zahrajú Esben and the Witch v petržalskom Klube za zrkadlom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite