Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza Veľký Slavkov: nový dôkaz

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Bývalý funkcionár pozemkového fondu Branislav Bríza zrejme má čo tajiť. Ani minulý týždeň totiž neprišiel na pojednávanie v kauze Veľký Slavkov. A dobre spravil: inak by totiž musel vysvetľovať, prečo mal s jedným z reštituentov nadštandardný vzťah.

.bývalý námestník riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav Bríza je obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Pred šiestimi rokmi totiž podpísal s reštituentmi z južného a východného Slovenska zmluvy o prevode pozemkov, na základe ktorých sa dostali k lukratívnej pôde vo Vysokých Tatrách aj podnikatelia blízki Vladimírovi Mečiarovi. V prípade preukázania viny hrozí Brízovi päť rokov väzenia.
Na prvé hlavné pojednávanie v kauze Veľký Slavkov, ktoré bolo začiatkom apríla, Bríza neprišiel. Jeho advokát Roman Maťašovský vtedy súdu sľúbil, že osobne zabezpečí jeho účasť na ďalšom pojednávaní. Bríza sa však neukázal ani minulý týždeň. „Asi mu to nie je veľmi príjemné,” reagovala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská, ktorá podala na Brízu obžalobu pre zneužitie právomocí.
Dôvodom môže byť, že hoci ide o staršiu kauzu, ktorej hlavní aktéri (Bríza, HZDS) sú už politicky mŕtvi, o prípad sa stále zaujímajú viaceré médiá. Minulý týždeň boli na Brízu okrem tlačových agentúr zvedaví aj denník SME, spravodajská TA3 a verejnoprávna RTVS. Náš časopis navyše nedávno zverejnil aj nové dôkazy, podľa ktorých mohol Bríza z pozemkov vo Veľkom Slavkove aj osobne profitovať (.týždeň 14/2013).

.zľakol sa médií?
Bríza svoju neúčasť na pojednávaní nevysvetlil – súdu akurát oznámil, aby konal v jeho neprítomnosti s tým, že zrejme príde až na vyhlásenie rozsudku. Do reči nebolo ani advokátovi Maťašovskému. Zľakol sa jeho klient médií, keďže v minulosti sa vyjadril, že bude chodiť na hlavné pojednávania? „Nehľadajte za všetkým konšpiráciu. Len využil svoje právo, nevypovedal ani počas prípravného konania,” tvrdí Maťašovský.
Keďže Brízova výpoveď mala byť hlavným bodom programu, súd trval len niečo vyše hodiny. Prokurátorka Trstenská prečítala obžalobu aj Brízove vyjadrenia ku kauze, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu. Podľa neho je obvinenie politickou hrou s cieľom poškodiť jeho aj HZDS, ktoré ho do funkcie na SPF nominovalo. Bríza tiež tvrdí, že polícia o prípade informovala účelovo, takže žiadal preskúmať jej postup.
Pred vyšetrovateľmi sa sťažoval aj na prístup médií, ktoré sa ho vraj snažili prostredníctvom kauzy Veľký Slavkov diskreditovať. Bríza vinu popiera. „Nikde v Európskej únii nie je možné považovať porušenie interného predpisu za zneužitie právomoci verejného činiteľa.“ Zároveň odmieta, že sa vyhrážal zamestnancom fondu, ktorí nesúhlasili s prevodom pozemkov na konkrétnych reštituentov. „Nikoho som nevydieral, len som žiadal dôsledné plnenie pracovných povinností.“

.kontakt s reštituentmi
V momente, keď chcel sudca pojednávanie odročiť, predložila prokurátorka Trstenská nový dôkaz, ktorý zverejnil .týždeň už začiatkom apríla: to znamená, že reštituentka Hildegarda Schulzová, s ktorou podpísal Bríza ako funkcionár SPF zmluvu o prevode pozemkov vo Veľkom Slavkove, mala trvalý pobyt v byte Brízovej matky. Trstenská získala aj kópiu dokumentu, na ktorom je súhlas Jozefíny Brízovej.
„Z toho je zrejmé, že vzťah pána Brízu s touto reštituentkou bol neôdovodnene nadštandardný, pričom konal aj v jej prospech,“ myslí si Trstenská. Podľa nej ide o vážny dôkaz, ktorý posilňuje dôkaznú situáciu proti Brízovi aj pozíciu obžaloby. „Verím, že súd to vezme do úvahy.“ Brízov advokát Maťašovský sa nechcel k novému dôkazu ani k celej kauze vyjadrovať. „Klient si to neželá, prosím, rešpektujte to.“  
Ďalšie pojednávanie bude 20. júna 2013. Vypovedať by malo viac ako dvadsať svedkov vrátane bývalého šéfa SPF Miloslava Šebeka (Smer), ktorý sa dostal s Brízom pre pochybné prevody pozemkov do ostrého konfliktu. Súd by mal vypočuť aj bývalých zamestnancov fondu, ktorým sa mal Bríza vyhrážať. Aj bez jeho účasti to ešte bude zaujímavý proces.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite