Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cieľ nová menšina

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Rozbitá opozičná scéna si žije čulým životom, ktorý však málokoho zaujíma. Alebo ste si skutočne všimli, akú „strategickú dohodu“ uzavreli minulý týždeň exkádehák Daniel Lipšic a exsaskár Jozef Kollár?

.bol to bizarný obrázok: streda predpoludnie, v priestore pred budovou NR SR čakajú na novinárov šiesti politici, Lipšic, Žitňanská a Grendel za Novú väčšinu (NOVA) a Kollár, Krajcer, Miškov z Liberálnej dohody (LIDO). Politici sa chystajú oznámiť, že oba projekty budú spoločne postupovať vo voľbách do VÚC. Okrem dvoch agentúrnych redaktoriek, pre ktoré je spravodajské monitorovanie takýchto akcií povinnou jazdou (a novinára z .týždňa, ktorý to mal z redakcie na skok) však na spoločnú tlačovku takzvanej novej pravice nikto z médií neprišiel. Šiesti politici, z toho traja bývalí ministri, navyknutí na kamery a blesky, sa profesionálne usmievajú, na ich tvárach však poznať, že sú nepríjemne zaskočení. Zrejme kalkulovali s tým, že vo sviatočný deň 8. mája, keď sa v politike okrem kladenia vencov nič nedeje, bude väčšia šanca preniknúť do večerných správ. Napokon však vyvolal najväčšiu pozornosť portál Pluska.sk, ktorý omylom informoval, že na postupe do VÚC sa Lipšic nedohodol s Kollárom, ale so šéfom SaS Sulíkom.

.ťažký politický život
Aj táto tlačovka ukazuje, aké to majú odštiepenci objektívne ťažké. Odkedy Daniel Lipšic založil hnutie NOVA, bol iba raz v nedeľnej televíznej diskusii, aj to s Igorom Matovičom, a nie s predstaviteľom Smeru, proti ktorému sa chce vymedzovať ako rodiaci sa líder pravice. Štart Novej väčšiny pritom nebol zlý, v prieskumoch agentúry Focus sa v januári prvý raz prehupla cez 5 percent, rovnako sa jej to podarilo v dvoch nasledujúcich mesiacoch. Lenže v aprílovom prieskume mala NOVA iba štyri percentá. Pre Lipšica predstavuje tento vývoj problém: ak sa strana dostane cez päť percent, môže nastať buď efekt snehovej gule, keď sa k nej začnú hlásiť aj tí potenciálni sympatizanti, ktorí by sa inak báli prepadu hlasu. To bol prípad Sulíkovej SaS, ktorá pol roka pred voľbami 2010 zrazu po dosiahnutí päťpercentnej méty raketovo vystrelila nahor. Lipšic si však uvedomuje, že je reálny aj iný scenár: osobne ho zažil v roku 1994 Ivan Mikloš, ktorého DS uviazla v pasci ohrozenej strany a viacerí jej sympatizanti radšej vo voľbách stavili na istotu (Moravčíkovu DÚ).
Z tohto pohľadu je Lipšicovo spojenectvo s liberálmi okolo Kollára logické. Aj samotní kollárovci sú dostatočne racionálni na to, aby vedeli, že sami toho veľa nezmôžu. Už pred rokom, keď Lipšic odišiel z KDH, začali spolu tieto dve skupiny komunikovať a traja liberáli zo SaS prejavili záujem byť súčasťou spoločnej strany. Nie všetci v Lipšicovom okolí však z toho boli nadšení, a napokon sa aj trojica rozhodla, že sa pokúsi vo vlastnej strane poraziť Sulíka. Keďže to nevyšlo a keďže ambiciózny Lipšic musí vysielať signál, že je novým zjednocovateľom „politikov s čistým štítom“, je spojenectvo NOVA a LIDO výsledkom pragmatickej úvahy. Lipšic pritom vie, že si niektorých konzervatívnejších sympatizantov znechutí. Ale potrebuje nový odraz.  

.krajcer verzus Frešo?
Regionálne voľby tak budú prvým testom, či je nová pravica vôbec životaschopným projektom. NOVA a LIDO zatiaľ oznámili, že postavia svojich kandidátov na županov minimálne v dvoch krajoch. Neprezradili nič viac, ale aj na základe kuloárnych chýrov sa dá mnohé domyslieť. Je isté, že v Žilinskom kraji postavia obe strany Michala Sygúta, primátora Turčianskych Teplíc, ktorého už Lipšic pred časom avizoval ako svojho kandidáta. Tu však budú radi, ak Sygút nedostane výprask. V kraji vládne populárny župan Juraj Blanár (Smer), ktorý má neohroziteľnú pozíciu, Kysuce ho budú voliť takmer do nohy a zrejme opäť všetkých prevalcuje už v prvom kole. Kandidovať bude aj Miroslav Mikolášik (KDH), ktorý získa hlasy najmä na Orave. Pre Sygúta tak môžu ostať len odrobinky.
Lipšic a Kollár chcú mať spoločného kandidáta aj v Nitrianskom kraji, kde je favoritom súčasný župan Milan Belica (s podporou takzvanej slovenskej koalície), ktorý naposledy suverénne porazil kandidáta SMK. Podľa našich informácií pôjde za župana bývalý poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý, ktorého podporia Lipšic s Kollárom, pričom Galbavý sa uchádza aj o podporu Mostu a SMK. Galbavý sa pre .týždeň vyjadril zatiaľ zdržanlivo: „Zvažujem kandidatúru na župana, ale definitívne sa rozhodnem až koncom mája.“ Galbavý však pre úspech potrebuje skôr než Lipšica práve Maďarov. Otázka znie, nakoľko je podpora z ich strany reálna.
Lipšic s Kollárom chcú byť v hre aj na východe. Rudolf Bauer, bývalý Lipšicov spolustraník v KDH, ktorý hnutie opustil spolu s V. Palkom a F. Mikloškom, sa však zatiaľ o prípadnej kandidatúre na košického župana vyjadruje veľmi zdržanlivo. Bauer už bol v minulosti županom, je teda dostatočne známy, lenže aj v tomto kraji vyhral minule Zdenko Trebuľa (Smer) už v prvom kole. Opäť je otázne, či a na akom spoločnom kandidátovi sa dohodnú SDKÚ a KDH. Odhadovať prípadné Bauerove šance aspoň na čestný úspech je preto ťažké.
A napokon je tu Bratislavský kraj, v ktorom by si NOVA a LIDO veľmi radi trúfli na spochybnenie pozície predsedu SDKÚ Pavla Freša. Lenže ani tu to nemá nová pravica vôbec jednoduché. V zákulisí sa síce hovorí o kandidátovi Danielovi Krajcerovi, ale bývalá televízna moderátorská hviezda a exminister kultúry určite netúži po blamáži. Preto bude jeho rozhodnutie závisieť od interných prieskumov a analýz.
Skupinka konzervatívcov a liberálov tak ide v tomto roku bojovať o svoje politické prežitie, aby sa etablovali aspoň ako nová menšina.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite