Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Scifista Barroso Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso nazrel do budúcnosti. V utorok na konferencii o budúcnosti ekonomickej a menovej únie vyhlásil, že začiatkom budúceho roka sa komisia bude venovať zmene Zmluvy o EÚ.

„Chceme predostrieť určité prvky, a hoci niektoré z nich dnes vyznievajú ako science-fiction, o niekoľko rokov... sa stanú skutočnosťou,“ povedal Barroso. Veľmi pravdepodobne mal na mysli ďalšie rozšírenie právomocí EÚ – centrálne ministerstvo financií, rozpočet pre krajiny eurozóny aj čiastočné zdieľanie zadlženosti. Barroso tuší, odkiaľ príde odpor k týmto „sci-fi prvkom“. Varoval totiž pred euroskepsou a tzv. mainstreamovým politikom poradil: „Musíte bojovať racionálnymi argumentmi a neochvejným presvedčením.“ On má presvedčenia na rozdávanie. V piatok pre médiá uviedol, že euro úspešne prežilo krízu. „Ešte nie sme za vodou, ale existenčné ohrozenie eura sa v zásade skončilo.“ A zatiaľ v Grécku dosiahla nezamestnanosť mladých ľudí 58 percent a v Španielsku 55 percent.

Predvolebné obdobie v Pakistane bolo búrlivé. Jeho vyvrcholením bol únos Alího Gíláního, syna bývalého premiéra Júsufa Gíláního. Alí kandiduje do provinčného parlamentu.
Lídri Ruska a Veľkej Británie sa minulý týždeň dohodli, že sa stretnú v letnom sídle Vladimíra Putina v Soči a budú rokovať o Sýrii. David Cameron plánoval presvedčiť Putina, aby zatlačil na svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Assada.
Vyše tisíc mŕtvych tiel vytiahli z trosiek budovy v bangladéšskom hlavnom meste Dhaka, kde sídlili tri textilné továrne. Väčšinu obetí tvorili ženy, šičky. V piatok záchranári našli a vytiahli jednu živú ženu.
Barack Obama si stretnutím s juhokórejskou prezidentkou Pan Kun-hje pripomenul 60. výročie podpísania spoločnej dohody o obrane. Severná Kórea označila ich schôdzku v Bielom dome za predohru vojny.
Slovinsko má nepríjemné európske prvenstvo – život tu najviac ovláda korupcia. Uvádza to štúdia konzultačnej firmy Ernst & Young. Na druhom mieste je Chorvátsko, na treťom Slovensko.

Osobnosť: Dalia Grybauskaite/
Litovskej prezidentke udelili Cenu Karola Veľkého za zásluhy o šírenie porozumenia na európskej a medzinárodnej úrovni. Litovská „železná dáma“ presadzuje doma prísne šetriace opatrenia, aby sa krajina dostala z krízy vlastnými silami.

Antiosobnosť: Ariel Castro/
Američan z mesta Cleveland v štáte Ohio desať rokov držal vo svojom dome tri ženy, ktoré sústavne bil a sexuálne zneužíval. Jedna z nich v zajatí porodila dieťa. Ženám sa podarilo ujsť 6. mája a Castro teraz stojí pred súdom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite