Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Macejková úraduje Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková pridelila spis v kauze Čentéš ústavnemu sudcovi Petrovi Brňákovi ešte predtým, ako prezident podpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu. Práve táto novela, ktorú nedávno parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní, umožňuje, aby sa kauza Čentéš dostala na stôl práve Brňákovmu senátu. Macejková mu však spis poslala ešte predtým, ako zákon nadobudol účinnosť.

Brňák napísal Macejkovej e-mail, v ktorom sa proti takémuto postupu ohradil a upozornil ju, že podľa elektronického registra má spis stále pridelený ústavný sudca Ladislav Orosz. Macejková si však nemyslí, že pochybila. Denníku Sme povedala, že po nadobudnutí účinnosti zákona je pravdepodobné, že predmetný spis bude opätovne pridelený senátu, ktorého členom je aj Brňák. Preto mu ho vraj „predbežne odovzdali“.
Macejkovú kritizovala aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z SDKÚ, podľa ktorej predsedníčka Ústavného súdu prekročila hranice.
.jm

Premiér sa musí ospravedlniť Ivete Radičovej za slová o korupcii. Podľa rozhodnutia súdu Robert Fico nemal dôkazy na to, aby mohol o expremiérke povedať,  že je podozrivá z korupcie. Rozsudok ešte nie je právoplatný.
Herec Peter Mankovecký (45) spáchal samovraždu. Umelec bol známy najmä ako tvorca hudby k divadelným inscenáciám.
Bývalý poradca premiérky Marián Balázs zakladá Občiansku platformu, ktorá má ambíciu spájať stredopravú politickú scénu. Balázs nepopiera, že platforma má ambície zmeniť sa na politickú stranu. Spoluprácu pripustila aj Iveta Radičová.
Adopcie slovenských detí do Talianska môžu pokračovať. Slovenské úrady majú dostatok tzv. postadopčných správ o tom, ako sa darí slovenským deťom v Taliansku. Slovensko a Taliansko však podpíšu novú zmluvu, ktorá upraví podmienky na adopciu.
Dobroslav Trnka nedostal dôveru od svojich kolegov na Generálnej prokuratúre, pretože ho v tajnej voľbe nezvolili do prokurátorskej rady GP. Je to samosprávny orgán a členstvo v ňom je prestížne.

Osobnosť: Tomáš Záborský/
Útočník Avangardu Omsk, ktorý pôsobí v ruskej KHL, je jedným z mála slovenských reprezentantov, ktorí zatiaľ na hokejových majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku nesklamali. Doteraz strelil na šampionáte štyri góly, pridal aj jednu asistenciu.

Antiosobnosť: Ján Slota/
Bývalý predseda SNS odmietol pri policajnej kontrole fúkať, nechcel sa podrobiť ani krvnej skúške na alkohol. Politik sedel niekoľko hodín v cele predbežného zadržania, ak mu polícia dokáže, že šoféroval pod vplyvom alkoholu, hrozí mu rok väzenia.

Citát/
Ján Slota: „Myslím, že nie som opitý.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite