Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficova sociálna dilema

.peter Schutz .časopis

Príbeh vlády Fico II v rozhodujúcej miere ovplyvní, či sa sociálny pokoj aj pri obmedzených zdrojoch na rozdávanie udrží. Je isté, že čo sa spoločenských turbulencií týka, Slovensko prechádza krízou ako jedna z najpokojnejších krajín v Európe.

Požehnanie pokojného vládnutia  bez revolt, štrajkov, hladových  pochodov a s bezzubou opozíciou by si premiér, pochopiteľne, rád  predĺžil až do volieb.  Aj preto  naskočil na „bandwagon“ čoraz početnejších hlasov,  požadujúcich zmenu  kurzu od šetrenia k rastu.  Na  juhu, kde po troch rokoch „liečby trojkou“ (MMF,  EK. ECB) naskakuje z ekonomických dát zimnica,   je debata o rastovej doktríne azda aj legitímna, hoci bezvýchodisková.   (Jediným riešením – zrejme nerealizovateľným – sú návraty k národným menám.)  Na Slovensku však niet pre také úvahy opodstatnenia ani ekonomického  – domáce stimuly nenarobia nič proti externým vplyvom –  ani sociálneho.  Nie je to žiadny paradox, ale zákonitosť: Znižovanie dlhov nemá  pre Slovensko alternatívu práve preto,  lebo musí minimalizovať  riziká deštruktívnych dôsledkov toho, že iné štáty sa topia v  ešte vyšších dlhoch...  
Najnovší nápad, ako získať zdroje do rozpočtu 2014,  však už svedčí o tom, že  nekonfliktné vládnutie  utlmuje  Ficovu ostražitosť.  Zrušenie vyplácania  detských prídavkov bohatším domácnostiam je totiž ideou, ktorá napadla už aj vládu Radičovej.   Ale veľmi rýchlo sa jej vzdala, a to z pochopiteľného dôvodu: Vziať dávku iba  tým ozaj najbohatším je rozpočtovo bezvýznamné. Posunúť hranicu nižšie,  aby to rozpočtovo dávalo zmysel,  znamená koledovať si o prefackanie v MVK, Polise aj Focuse....   
Preto prekvapuje, že tento výbušný typ úspory Fico & Kažimír  testujú nielen cez mediálne bubliny,  ale aj prepočtami IFP.   Prekvapuje to o to väčšmi, že vlani, keď  konsolidovali asi v štvornásobnom objeme  (2 miliardy a viac), tak  sa o  prídavky a príspevky ani neobtreli   a celé „ozdravovanie“ robili prostredníctvom  daní, odvodov a poplatkov čiže príjmov.  A teraz by zrazu, keď „hľadajú“ len zlomok tej sumy, čo vlani,  riskovali  nespokojnosť, napätie, sociálne konflikty či  azda aj niečo horšie?        
Odnímanie dávok bohatším by teda aj vyzeralo  na bublinu, keby Fico & Kažimír paralelne neotvorili diskusiu na motívy „je nemysliteľné, aby niektorí ľudia chápali rodenie detí ako zdroj príjmov“.  Čiže o obmedzení prídavkov mnohopočetným rodinám, čo je, samozrejme,  kódované posolstvo – vezmeme aj Rómom.  Takže „sekanie  na hornom konci“ (Kažimír), ktoré by zasiahlo aj vyššie stredné vrstvy,  má spriechodniť   populisticko-ideologická mucholapka „sekania na dolnom konci“ (tiež Kažimír).
Problém je ten, že štatistika, ktorú na tento účel spracúvajú, a ktorá „má preukázať, aké percento rodín poberajúcich dávky v hmotnej núdzi má štyri a viac detí“,  už raz spracovaná bola.    Robila ju pred pár rokmi Svetová banka a niesla vcelku šokujúcu zvesť,  totiž  že štvor- a viacdetné rodiny tvoria len tri percentá poberateľov dávok v hmotnej núdzi.  Takže rozpočtové významné  zdroje Fico z rómskej populácie nevytrasie. A keďže na oboch „koncoch“ riskuje turbulencie, aj keby rušenie plošných prídavkov myslel vážne,  tému zrejme  pustí k vode.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite