Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA ŠRAUBOVAŤ: Korok vs. skrutkový uzáver
Zvyšujúca sa spotreba vína už dávnejšie priniesla problém s nedostatkom kvalitného korku na zátky. Po debate o tom, či je lepšia plastová zátka ako nekvalitný korok, sa debata posunula ku zátke vs. skrutkovaciemu uzáveru. To druhé už dlhší čas nie je doménou lacného výčapného alkoholu, čoraz častejšie sa objavujú na vínach, a to nielen tých najlacnejších. V susednom Rakúsku tak uzatvárajú až 80 percent vín, podobne na Novom Zélande či v Čile. Výhodou je, že víno nechytá pach korku, že tieto uzávery dokonale tesnia a pomáhajú lepšie chrániť najmä korenené a aromatické vína, no a dajú sa jednoduchšie skladovať. Nehovoriac o praktickom otváraní bez vývrtky. Stráca sa kúzlo zvuku otváranej fľašky, vyzerá to menej romanticky a menej snobsky, ale korkový štupeľ už dávno nie je to, podľa čoho rozoznáte kvalitnejšie vína.

TREBA OTVÁRAŤ: Luxusná vývrtka pre profíkov
Nech si všetci prakticky skrutkujú, vy však chcete len víno s pravou korkovou zátkou? Potom potrebujete mať aj poriadnu vývrtku, a to rovnako luxusnú ako víno, ktoré ňou budete otvárať. To je jedine vývrtka značky Chateau Laguiole, ktorej rúčka je z pravej rohoviny alebo ušľachtilého dreva, má dlhý kovaný nôž a dlhú špirálu z nehrdzavejúcej ocele. Stojí okolo 155 až 177 eur, so značkovým koženým obalom. Extra vychytávkou je Chateau laguiole Clef du vin s rúčkou z dubového sudového dreva, ale navyše so zázrakom „clef du vin“  čiže kľúč k vínu. Je to zliatina, chránená štyrmi medzinárodnými patentmi, testovaná top someliérmi. Slúži na zisťovanie potenciálu vína, imituje efekt jeho zrenia, stačí kľúč do vína ponoriť a ten aktivuje a akceleruje oxidáciu. Vynašiel ju top someliér Francúzska aj Európy Franck Thomas a enológ a chemik Lorenzo Zanon.

TREBA FĽAŠKOVAŤ: Sklo vs. plastové fľaše
Na rozdiel od uzáverov, kde novšie technológie a praktickosť významne nenarušia kvalitu vína, o nahradení sklenených fliaš plastovými sa asi tak skoro nedá uvažovať. Teraz nehovoríme o čapovaní lacného konzumného vína do 1,5 až 2 litrových fliaš od minerálky, ale o akostnom víne. Jeden takýto pokus urobila sieť obchodov Marc&Spencer v roku 2010, keď do PET fliaš najprv dali populárne štvrťlitrové balenia vín aj novozélandský Sauvignon blanc do plastovej sedemdecky. Práve vtedy sa však objavili výsledky dlhodobých štúdií, že aj keď je to praktickejšie, ľahšie a k prírode šetrnejšie riešenie, samotnému vínu to pri viac ako polročnom skladovaní škodí a mení jeho chuť i vôňu. Nedá sa však očakávať, že svetový trh s vínom v PET fľašiach zostane naveky na troch percentách. Napríklad japonská firma Mercian vyvinula špeciálny vnútorný povlak, ktorý by mal zmenám vína zabrániť dlhodobo.  

TREBA SKLADOVAŤ: Súdok vs. bag in box
Na najspodnejšom poschodí supermarketov nájdeme aj víno v tetrapakoch. To však nemá nič spoločné s balením do tzv. bag in box, čo je obal na tekutiny, zložený z vonkajšieho kartónu a vnútorného vaku z hliníkovej fólie s uzatvárateľným kohútikom, pri ktorom víno neprichádza do styku so vzduchom a po otvorení vydrží až 6 týždňov so zachovaním pôvodnej kvality. Nie je to nič do vitríny vo vinotéke, ale je to efektívna forma balenia vín aj vyššej akosti tam, kde je ho potrebné väčšie množstvo a dajú sa tým eliminovať náklady bez straty kvality a súčasne umožniť jednoduchú manipuláciu. Napríklad pre catering, na párty a oslavy a pod. Bežné sú napríklad päťlitrové škatule. Je to skôr praktická náhrada demižónov a súdkov, ako fliaš.

NETREBA SA OPIŤ: Nealkoholické hroznové šťavy
Slovenskí vinári postupne rozširujú svoje portfólio aj o ďalšie produkty. Nielen o vlastné destiláty z hrozna a vína, nielen o ovocné ríbezľové vína, ktoré už nie sú lacné dunihlavové čučá, ale kvalitné moderné nápoje. Pre deti a pre všetkých milovníkov hroznových produktov, ktorí si nemôžu dovoliť alkohol, je potešiteľná aj rastúca ponuka nealkoholických nápojov z hrozna. Stopercentné šťavy z rôznych odrôd ponúkajú viacerí, napríklad Elesko má hroznovú šťavu z frankovky modrej, rizlingu rýnskeho alebo chardonnay, ale vyrába aj jablkovú šťavu, od VPS môžete ochutnať 100-percentnú šťavu z frankovky modrej, od Karpatskej perly sa hroznová šťava volá BOBULO, Repa Winery ponúka veltlínske zelené a modrý portugal. Matyšák má výber 100-percentných hroznových štiav z viacerých bielych a červených odrôd, aj nealkoholický sýtený nápoj z prírodného muštu alibernetka či müllerka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite