Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podobný prípad, rovnaký scenár

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Funkcionár Pozemkového fondu Tibor Pethö zrejme koordinoval svoj postup s Milošom Drobným aj v iných prípadoch. Vedenie fondu však odmieta, že by zneužíval svoje právomoci.

Miloš Drobný sa vďaka trnavskému riaditeľovi SPF Tiborovi Pethöovi takmer dostal aj k pozemku, na ktorom hospodári výskumno-šľachtiteľská stanica v Borovciach. Podľa zákona pritom fond nesmie vydať reštituentovi pozemok, na ktorom sa šľachtia rastliny. Začiatkom marca 2013 poslal Pethö konateľovi stanice výzvu, aby v priebehu týždňa pozemky vypratal. Svojmu podriadenému zároveň prikázal napísať novú nájomnú zmluvu na meno Miloš Drobný. Z dokumentov, ktoré má .týždeň k dispozícii, vyplýva, že tento zamestnanec mal podozrenie na porušenie zákona – vedeniu fondu preto poslal niekoľko žiadostí o stanovisko. Odpoveď bola jednoznačná. „Prednostné právo na uzatvorenie nájomnej zmluvy má doterajší nájomca,“ odpovedala 2. apríla 2013 riaditeľka Právneho odboru SPF Viera Pažická.
Konateľ stanice Ivan Beňo kúpil firmu pred ôsmimi rokmi, na pozemku šľachtí stromy. „Na pozemku prebieha výsadba genofondov,“ hovorí Beňo. „Pôvodne odo mňa starosta Boroviec chcel, aby som sa ho vzdal v ich prospech. Keď som nesúhlasil, povedal, že ho aj tak získajú, pretože majú silné konexie v Bratislave,“ hnevá sa Beňo. Starosta Boroviec Ivan Šiška, ktorý sa pozná aj s Drobným, to však odmieta: „Pán Beňo obci dlhoval peniaze na daniach, tak som na neho podal exekúcie a žiadal som aj Pozemkový fond, aby to riešil.“

.cenné pozemky
Z dispozície obcí Borovce a Veselé vyplýva, že Drobný si z pozemkov fondu vybral perličky, z ktorých môžu vzniknúť stavebné parcely.  Pozemok, na ktorom dnes hospodári šľachtiteľská stanica, má 25-tisíc štvorcových metrov a je súčasťou väčšej parcely, na ktorej podniká spomínaný Ivan Beňo. Drobný však požiadal fond len o tú časť pozemkov, ktorá sa nachádza bezprostredne za výstavbou rodinných domov, a kde by mohla v budúcnosti pokračovať ďalšia výstavba.
Pozemky sa ocitli aj v návrhu zmluvy, podľa ktorej sa mal stať ich vlastníkom Drobný. Rada fondu však prevod napokon zastavila.
Vedenie fondu si však ani v tomto prípade nemyslí, že trnavský riaditeľ Pethö porušil zákon: „Pôvodný nájomca porušil zmluvu, keď neplatil daň z nehnuteľnosti. Zároveň porušil predpis, keď obec oznámila, že nelegálne vyrúbal veľké množstvo drevín.“ Lenže nič také sa v Pethöovej žiadosti o vypratanie pozemku nespomína. V liste uvádza len jeden dôvod výmeny nájomníka: pozemkové úpravy. Aj po nich však mali zostať pozemky – podľa právničky SPF Pažickej – v rukách pôvodného nájomcu. Vedenie fondu sa bráni, že ide len o jej právny názor.
Fond argumentuje aj urgenciou obce Borovce na zaplatenie dane, ktorú Beňovi poslala dva týždne nato, ako ho Pethö požiadal o vypratanie pozemkov. Beňo tvrdí, že o spomínanej urgencii sa dozvedel až od nás – dane vraj platiť neodmieta, ale so starostom Šiškom bol dohodnutý, že ich „vyplatí“ protislužbou obci pri klčovaní drevín. „Kým nezačal mať záujem o môj pozemok, žiadny problém s tým nebol. Teraz sa mi vyhýba, tri týždne som ho naháňal, aby mi dal potvrdenie, že dane som medzitým zaplatil,“ hovorí Beňo, ktorý .týždňu toto potvrdenie aj ukázal. Tento dokument prišiel aj na SPF, ktorý ho však pred nami zatajil.   

.dva milióny
Trnavský šéf SPF Pethö chcel Drobnému posunúť aj ďalšiu parcelu v Borovciach s rozlohou 11-tisíc štvorcových metrov. Aj o tento pozemok ako prvá požiadala – podobne ako podnikateľ Július Janíček – reštituentka Alisa Verchackaja. Aj ona na svoje parcely dlhšie čakala, aby sa napokon dozvedela, že fond ich plánuje previesť na Drobného. Aj v tomto prípade však zastavila Pethöovu iniciatívu Rada fondu.
Pozemky v Borovciach a Veselom, o ktoré požiadali fond reštituenti (Janíček, Verchackaja), respektíve sú v prenájme (Beňo), majú dokopy 55-tisíc štvorcových metrov. Keby ich získal Drobný, na ich predaji by mohol dobre zarobiť. Po zmene na stavebné parcely by totiž mali trhovú hodnotu približne dva milióny eur. Fond sa napriek tomu svojho trnavského šéfa Pethöa zastáva: „Vedenie fondu sa nedomnieva, že by zo strany pána Pethöa išlo o zaujatosť a už vôbec nemožno hovoriť o zneužití právomoci verejného činiteľa.“

.matej Gašparovič

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite