Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Vražda prokurátora V Pakistane zastrelili prokurátora, ktorý vyšetroval smrť premiérky Benazír Bhuttovej, Čaudrího Zulfikára. Jeho vodič ho viezol na súdne pojednávanie v Ravalpindí. Auto zasypali guľky a okrem Zulfikára trafili aj náhodnú okoloidúcu. Ťažko zranený Zulfikár zomrel v nemocnici. Jeho smrť možno súvisí s atentátom na Bhuttovú, ktorý sa stal v roku 2007 a stále zaň nebol nikto odsúdený.

Pakistanská polícia sa k motívom útoku na Zulfikára ešte nevyjadrila. Je však zaujímavé, že Zulfikára zabili práve v období po návrate exprezidenta Parvíza Mušarráfa do Pakistanu. Časť verejnosti v Pakistane totiž považuje Mušarráfa za spoluvinníka smrti Bhuttovej – údajne premiérke neposkytol dostatočnú ochranu, a preto sa stala obeťou atentátu. Zulfikár bol aj iniciátorom Mušarráfovho zatknutia, po ktorom sa exprezident ocitol v domácom väzení. Treba však pripomenúť, že Čaudrí Zulfikár pôsobil ako vyšetrovateľ atentátov z roku 2008 v indickom Bombaji, jeho smrť môže mať teda aj tieto súvislosti.
.mg

Bangladéš prežíva tragédiu – pod troskami osemposchodovej továrne v metropole Dhaka zahynulo vyše 500 ľudí. Po najhoršej priemyselnej tragédii v dejinách krajiny zostávajú ešte stále desiatky nezvestných.
Miestne voľby v Británii spôsobili vrásky na čele vládnucim konzervatívcom, potešili labouristov, ale najmä posilnili pozíciu euroskeptickej strany UKIP. Premiér Cameron promptne sľúbil zákon o referende o členstve v EÚ.
Tri ďalšie podozrivé osoby boli zadržané v súvislosti s bombovým atentátom v Bostone. Dvaja spolužiaci Džochara Carnajeva sú obvinení z ničenia dôkazov, jeden z krivej výpovede. O možných motívoch páchateľov píšeme v rubrike .svet.
Irak prežil najkrvavejší mesiac od júna 2008. Od odchodu amerických vojsk v roku 2011 násilie v krajine stúpa. Jeho zdrojom sú najmä sektárske spory medzi sunnitmi a šiítmi.
Američania uvažujú, že budú dodávať zbrane sýrskym povstalcom. Prvý raz to ako reálnu možnosť uviedol americký minister obrany Chuck Hagel. Verejná mienka v USA je proti.

Osobnosť: Nigel Farage/
Populistický politik, ktorý neraz povie nepríjemnú pravdu o Európskej únii. Tento týždeň sa ukázalo, že voliči vo Veľkej Británii ho čoraz väčšmi podporujú. Faragova strana UKIP si v miestnych voľbách veľmi polepšila a Farage sám to označil za „pozoruhodné“.

Antiosobnosť: Stuart Hall/
Ďalšie známe meno z BBC sa stáva synonymom hnusu a hanby. Slávny športový komentátor Hall, dnes 83-ročný, sa priznal, že takmer pred polstoročím sa dopustil sexuálneho zneužívania na trinástich obetiach, medzi ktorými bolo aj deväťročné dievčatko.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite