Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Niežeby na Slovensku neexistovali témy, o ktorých by sa nedalo písať. Tak mi odpustite správu z ruskej dediny Ramenskij, kde vypukol požiar v psychiatrickej liečebni. Obetí bolo 38 a mali od 20 do 76 rokov. Boli to ľudia s vážnymi psychickými poruchami, ale aj ľudia, liečiaci sa z rôznych závislostí a tiež dvaja ošetrujúci lekári. Požiar vypukol nadránom, keď pacienti spali. Okná liečebne boli zamrežované. Niektorí sa snažili ujsť, ale nadýchali sa splodín horenia. Iní neboli po užití silných psychofarmák schopní úteku. Iba jediná sestrička Viktória zachovala duchaprítomnú rozvážnosť, keď jednou rukou telefonovala hasičom, druhou sama hasila, aby následne ešte zachránila dvoch pacientov.

Po prečítaní som zatúžil o tejto udalosti myslieť globálne, aj keď žijem lokálne na periférii. Parafrázujme si túto správu na náš svet a urobme si obsadenie osôb, udalostí a súvislostí. Kto na našej planéte sú tie obete katastrof od 20 do 76 rokov a kde je lokalizovaná tá psychiatrická liečebňa? Prečo je tak veľa závislákov, potrebujúcich liečbu? Ako je možné, že oheň prichádza nadránom, keď všetci tvrdo spia? Akí lekári nám predpisujú tony ohlupovacích liekov v čase, keď sú už okná dávno zamrežované? Komu z nás sa podarí ujsť z plameňov a kto vďaka psychofarmatikám už toho nebude schopný?
Tento symbolický obraz sa číta pochmúrne, avšak vidno záblesk svetla v tejto čiernočiernej tme. Jeho nositeľkou je práve zdravotná sestra Viktória (etymologicky Víťazstvo). Kto ju tu sprítomňuje? To je rečnícka otázka. Na takú sa neodpovedá, lebo je v nej implicitne zahrnutá odpoveď. Práve ona má obrovský potenciál pomáhať svojím zdravým rozumom a srdcom. Takže napokon bude môcť skonštatovať výrok psychiatra z izby číslo 5: „Za 20 rokov v tomto meste som stretol iba jedného normálneho človeka, a aj to bol blázon“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite