Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Barbar z Filadelfie

.jon A. Shields .časopis .klub

Prokuratúra vo Filadelfii žiada pre potratového lekára Kermita Gosnella trest smrti. Gosnell je žalovaný za to, že nadopoval jedného pacienta k smrti a zabil sedem fetusov, ktoré sa narodili živé.

Nepochybne ide o kandidáta na najvyšší trest. Dr. Gosnell je totiž monštrum. Napriek tomu jeho barbarské činy neboli nikdy ďaleko od ústavného práva na potrat, ako ho zadefinoval ústavný súd v roku 1973 v rozhodnutí Roe vs. Wade a následnom rozhodnutí Doe vs. Bolton. Dr. Gosnell by v skutočnosti mohol tvrdiť, že to, čo robil, považoval za svoje ústavné právo pozabíjať svoje malé obete. A ak naopak trvdíme, že Gosnell by mal byť popravený, potom by sme možno mali prehodnotiť aj rozhodnutia Roe a Doe.  
Dr. Gosnell bol bezcitný vrah, ochotný vykonávať potraty v akejkoľvek fáze tehotenstva. Bolo pre neho rutinou, aby ženám po šiestom mesiaci tehotenstva umelo vyvolal pôrod, a potom polámal chrbticu novorodenca. Práve to bola, podľa správy veľkej poroty súdu, Gosnellova „štandardná procedúra“. „Takéto vraždy sa stali také bežné,“ že v skutočnosti „nikto nedokáže odhadnúť ich presný počet“.

.dieťa A a C
Jedno telíčko, nájdené v jeho klinike, označené ako Dieťa A, bolo také veľké, že Gosnell o ňom vtipkoval, že „by ho mohlo odprevadiť k autobusu“. Dieťa A vážilo takmer tri kilogramy. Po tom, ako Gosnell postrihal Dieťaťu A chrbtovú kosť, natlačil 48-centimetrové telo do škatule od topánok, pričom nohy a ruky mu zo škatule vypadli. Iné dieťa, označené písmenom C, Gosnell položil na pracovnú dosku, kým sa venoval jeho matke. Tam ležalo, dýchalo a hýbalo končatinami asi 20 minút. Gosnellov asistent potom „prerezal jeho hrdlo,“ tak ako v iných prípadoch.
Veľká súdna porota však prišla na to, že „stovky“ potratených detí podobných prípadu A alebo C, „neboli tým najhorším,“ čo Gosnell za svoju dlhú kariéru spáchal. Spolu so svojou manželkou robil Gosnell potraty v najvyššom štádiu tehotenstva v nedeľu, keď nebol v klinike prítomný žiadny iný personál. Všetky záznamy o tejto činnosti Gosnell zničil. „Pravdepodobne sa nikdy nedozvieme detaily týchto prípadov,“ uzatvára veľká porota.
Keď urobili represívne zložky raziu v Gosnellovom úrade pre podozrenie z drogového dílerstva, našli tam 45 telíčok plodov. Boli napchané vo „vreckách, v škatuliach od mlieka, dokonca v škatuľkách od jedla pre mačky“. Niektoré z nich boli zmrazené v nemocničnej chladničke. Gosnell mal aj regál zaváracích pohárov, kde boli uskladnené odseknuté detské nožičky.
Takéto správanie napovedá, že Gosnell mal zo svojich násilností potešenie. Jeden svedok si spomenul na prípad dieťaťa, ktoré sa krútilo od bolesti pri tlaku chirurgických nožníc okolo svojho krku. Gosnell mal zavtipkovať: „To je to, čo cíti kura, keď mu odrezávajú hlavu.“ Počas súdneho procesu, keď počúval Gosnell žalobu a svedkov hovoriacich o jeho diabolstvách, pôsobil zmätene.  Istý novinár to opísal nasledovne: „Potichu všetkých sledoval a občas si urobil poznámku, iba zriedka pritom vágne naznačil úsmev.“ Inými slovami, dr. Gosnell spĺňa profil sociopatického vraha. Ale na rozdiel od väčšiny takýchto deviantov, Gosnell môže tvrdiť, že konal iba vrámci svojich ústavných práv.
Rozhodnutia Roe a Doe dali lekárom možnosť vykonávať potraty aj počas tretieho trimestra tehotenstva. Zatiaľ čo Roe dovoľuje jednotlivým štátom USA zakázať potraty v treťom trimestri, Doe upresňuje, že každý taký  zákaz musí umožniť výnimky z dôvodu zdravia matky, pričom vyhodnotenie zdravotného stavu musí zvážiť „všetky faktory – fyzické, emocionálne, psychologické, rodinné, aj týkajúce sa ženského veku – ktoré sú relevantné k zdraviu (well-being) pacienta“. Inými slovami, právo na potrat v treťom trimestri zostáva v platnosti, ak je uvedený relevantný dôvod.
Kto hodnotí zdravie matky, či spĺňa dôvod podľa rozhodnutia Doe? Lekár.  Súd v rozhodnutí Doe vyhlásil, že nevyhnutnosť akéhokoľvek potratu vo vyššom štádiu tehotenstva je „profesionálnym úsudkom,“ ktoré musí byť „lekár po vyzvaní rutinne schopný urobiť“.  Ako vysvetľuje Guttmacherov inštitút, podporujúci potraty, „iba lekár v priebehu vyhodnotenia špecifických podmienok individuálneho prípadu môže stanoviť, čo tvorí zdravie“. Preto štáty nemôžu zvrátiť rozhodnutie lekárovo rozhodnutia žiadnym iným nezávislým rozhodnutím. Štáty nemôžu dokonca ani pomenovať široké kritériá, ktoré by mal lekár pri hodnotení zdravotného stavu brať do úvahy. Iba lekári sami môžu rozhodnúť, čo im Doe v praxi umožňuje. Rozhodnutie Doe tak stanovuje, že nikto nemá právo zvrátiť nezávislé rozhodnutie potratového lekára.  
Veľká porota súdu vo Filadelfii si myslí niečo iné. V svojich záveroch napríklad tvrdí, že Gosnell flagrantne spáchal „nelegálny potrat 29-týždňového plodu“. Tvrdia tiež, že potratenie plodu po 24 týždni je príkladom „čistého zločinu“. Z pohľadu ústavného práva je to nepravdivé. Roe a Doe dávajú potratovým lekárom právo zabiť plod až do momentu narodenia, ak na to nájdu dôvod, ktorý súvisí s matkiným zdravím (well-being). Takže akého zločinu sa vlastne Gosnell dopustil? Dvoch, relatívne malých.

.v 41 štátoch nevinný
Pennsylvánia je jedným z deviatich štátov USA, ktoré požadujú pri vykonaní potratu v treťom trimestri okrem stanoviska potratového lekára aj odborné stanovisko druhého lekára. Gosnell o druhé stanoviská nežiadal. Niekto by sa mohol spýtať: je takáto chyba naozaj dôvodom na najvyšší trest? Gosnell ignoroval procedurálne požiadavky pennsylvánskeho práva, ale keby bol to isté robil cez kopec v štáte New Jersey – alebo 40 iných štátoch USA – nebol by sa dopustil ani procedurálnej chyby.
Niekto by tiež mohol namietať, že Gosnellovým skutočným zločinom nebola prax potratov vo vysokom štádiu tehotenstva. Gosnell mal však zachrániť životy tých plodov, ktoré prežili pokus o potrat.  Pennsylvánia má zákon, ktorý chráni deti, ktoré prežili potrat. To, že Gosnellove činy boli kriminálne, je jednoznačne názor veľkej poroty, ako poznamenali vo svojej správe: Gosnell zabíjal „živé, životaschopné, hýbajúce sa, dýchajúce a plačúce deti.“
Proti jeho odsúdeniu hovoria viaceré dôvody, ale ak odsúdený bude, bude to preto, že obyčajní občania, ktorí boli členmi poroty vo Filadelfii, veria, že moc zničiť ľudský život je hlboko nemorálna a nemá nijaké opodstatnenie v ústave.

Autor prednáša na Claremont McKenna College v USA. Text vyšiel pôvodne vo Weekly Standard, krátené.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite