Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Chemické zbrane v Sýrii?
Je riziko, že v Sýrii budú zneužité chemické zbrane. Táto obava už dlhšie zaznieva z Izraela, a hoci EÚ aj Spojené štáty ju zatiaľ hodnotili opatrne, minulý týždeň sa aj britský premiér David Cameron vyjadril, že jestvujú „obmedzené, ale čoraz silnejšie“ dôkazy o tom, že sýrske vládne vojská chemické zbrane používajú. Dodal, že je to odsúdeniahodný „vojnový  zločin“. Americký prezident Barack Obama už dávnejšie označil použitie chemických zbraní za „červenú čiaru“, teda hranicu, za ktorou už je možné uvažovať o vojenskom zásahu medzinárodných síl v Sýrii. O to sú súčasné indície zo sýrskeho územia znepokojivejšie. Izraelský viceminister pre zahraničné veci Zev Elkin sa minulý piatok vyjadril, že Američania by mali zvážiť vojenskú intervenciu práve preto, aby „prevzali kontrolu“ nad sýrskym chemickým arzenálom. Na internete sa objavili zábery z ošetrenia pacientov, ktorí boli údajne zasiahnutí chemickými zbraňami, čo na nich použila sýrska armáda, napríklad nervovým plynom sarín.
.mg

Bostonskí atentátnici mali v pláne útok na New York, vypovedal zatknutý Džochar Carnajev. Bratia sa rozhodli, že zvyšné výbušniny odpália na Times Square. Zatiaľ sa ich útoky javia ako individuálna akcia, výsledok radikalizácie cez internet.
Budúcnosť Španielska vyzerá pochmúrne. Nezamestnanosť dosiahla rekordných 27,2 percenta a vláda znížila očakávania ekonomického rastu na tento rok o 1,3 percenta.
Popularita Európskej únie klesá. Prieskum Eurobarometra v šiestich najľudnatejších krajinách Únie ukazuje, že dve tretiny Európanov nedôverujú EÚ a jej inštitúciám. Najnižšia dôvera je v Španielsku, potom v Británii a na treťom mieste je Nemecko.
Americká ekonomika má za sebou najlepší štvrťrok za posledné dva roky. Jej rast dosiahol 2,5 percenta, menej ako predvídali analytici, ale lepšie ako 0,4 percenta v poslednom štvrťroku 2012.
Maďarsko prežíva ťažké obdobie. Výbor Rady pre Európu odporúčal dohľad nad touto krajinou, pretože podľa neho tam dochádza k „erózii demokratických mechanizmov“.

Osobnosť: Angela Merkelová/
Nemecká kancelárka odmietla hegemóniu Nemecka v Európe a priznala, že rola Nemecka je komplikovaná. Dodala, že ekonomický rast nemôže byť len výsledkom škrtov, ale štáty potrebujú aj štrukturálne reformy, a nie iba vtedy, keď už stoja „nad priepasťou“.

Antiosobnosť: Catherine Ashtonová/
Eurokomisárka pre zahraničné veci sa stala terčom kritiky zahraničného výboru europarlamentu – údajne reaguje na dianie vo svete neskoro, nemá rešpekt členských štátov a chýba jej strategická vízia. Ashtonová oznámila, že zo svojho úradu rezignuje.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite