Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V dobrej spoločnosti

.peter Schutz .časopis

To, čo stihli najzadlženejšie štáty Európy za dve dekády konjunktúry, dobieha Slovensko počas krízy. Cvalom. Dynamika rastu štátneho dlhu za posledné tri roky zaraďuje Slovensko na roveň takých „premiantov“ celej EÚ, ako sú Portugalsko, Cyprus, Slovinsko, Španielsko. Zvýšenie zadlženia takmer o 50 percent (z 35 miliárd eur v roku 2009 na 52 miliárd v roku 2012) má na svedomí predovšetkým prvá Ficova vláda, ktorá zoči-voči drastickému prepadu HDP (mínus 4,9 v roku 2009) neurobila v rozpočte žiadne korekcie – zrejme ako jediná v EÚ.

Ak trojročný interval rozšírime o rok dozadu a prognózu na dva dopredu, tak skok je ešte „impozantnejší“:  Z 28 percent HDP v roku 2008 sa dostaneme až tesne pod hranicu 57 percent v roku 2015, čo je prognóza samotného ministerstva financií. To znamená presne stopercentný nárast dlhu za sedem rokov. Nádhera. Samozrejme, zarátané sú tam aj záväzky v eurovale, avšak tie – v pomere k vlastnému HDP – ťažia aj iné krajiny eurozóny,  ktoré taký raketový vzostup dlhu nezaznamenali. Kým väčšine EÚ narástli za tri roky dlhy o 10 či 15 percent, menovaným krajinám a Slovensku o polovicu. Sme v dobrej spoločnosti.  
Pokiaľ toto tempo zadlžovania bude pokračovať, Slovensko skončí v bankrote. Ešteže rezort financií tvrdí, že na 57 percentách HDP sa rast dlhu zastaví a trend sa otočí. To znie výborne. Akurát nie je jasné, vďaka čomu by mal dlh nielenže prestať rásť, ale dokonca začať klesať. Kto si myslí, že napríklad vďaka Kaliňákovej reforme verejnej správy, dostane rovnakú odpoveď, ako pred takmer rokom: Z tých 700 miliónov úspor, ktoré sľúbil, stále nevidieť – s malým zveličením – ani euro.  
Vidieť sú však iné veci. Napríklad pokus o vyvedenie 130 miliónov zo štátnej kasy cez Horné Plachtince, stimul za 21 miliónov košickej fantómovej firme, 25 miliónov za materiál, ktorý Čaplovič mohol získať  z Česka zadarmo, a tak podobne.  Zásadná pochybnosť znie takto: Je mentálne spôsobilá správať sa rozpočtovo striedmo a disciplinovane tá  politická garnitúra, ktorá je schopná takýchto „výdavkov“? Ešte aj keby tie Plachtince neboli zlodejina – akože sú – vie si niekto predstaviť, že na šetrenie vážne myslí vláda, ktorá ide  použiť 130 miliónov eur na  konzultačné, právne a reklamné služby?
Kľúčové opatrenie, ktorým chce Kažimír plátať diery, je zlepšenie výberu daní. No rozpočet nemôže stáť na zbožných želaniach, čím  sú aj fiktívne Kaliňákove úspory ako druhý hlavný zdroj – podľa Kažimíra – zníženia schodku. A každému, kto si pamätá, koľkokrát sa upravovali prognózy pre tento rok, je zrejmé, že hausnumerom je aj základné číslo rozpočtu 2014 – rast 29 percent HDP.  Skrátka a dobre: Nevidieť najmenší dôvod sa nádejať, že rekordné tempo zadlžovania, ktoré nasadila vláda Fico I, vláda Fico II dokáže čo i len spomaliť.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite