Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Filmové leto sa začína. Trocha predčasne, ale o to intenzívnejšie. Týždeň čo týždeň až do septembra uvidíme v kinách aspoň jeden kúsok s tým najveľkorysejším rozpočtom a najväčšími komerčnými ambíciami. Žiadny z nich však nebude taký dôležitý, spoločensky dôležitý, ako český autorský celovečerný dokument režisérky a scenáristky Silvie Dymákovej Šmejdi. Začal sa premietať 18.4., v tých istých multiplexoch ako povedzme „nový Tom Cruise“, len v menších sálach. Treba dúfať, že naň budú chodiť ľudia a najlepšie aj so svojimi seniormi.

Šmejdi sú skvelý dokument, takéto filmy robiť vieme, bez srandy, česká a slovenská dokumentaristika už sú na vrchole pridlho na to, aby to bol len akýsi boom, tešme sa. Silný, divácky vďačný, ideologicky tendenčný, akoby sa autorka učila u Michaela Moora, ale správne tendenčný. Ani nie že ospravedlniteľne, ale tak, že drukovať druhej strane by znamenalo drukovať Zlu. Zlým ľuďom, robiacim zlé veci, neviem to inak napísať, ale objektívne zlé veci, žiadna relativizácia tu nie je namieste. Videl som, zažil som, mstil by som sa. Fyzicky niekoho napadol. Lebo toto nie je s kostolným poriadkom, a svet, v ktorom je takéto dačo legálne a deje sa bez väčších prekážok, nie je normálny.
Šmejdi sú dokumentom o predajných akciách, namierených predovšetkým na seniorov. Zlí ľudia predávajú starým ľuďom zbytočné veci, ktoré nikto nepotrebuje, za sumy, ktoré by nikto pri zmysloch nezaplatil. Pekní mladí ľudia v oblekoch, pôsobia dôveryhodne, zlákajú seniorov na výlet. Predajná akcia, aj obed bude, za symbolický príspevok, počet miest obmedzený. A seniori idú, svet im nepraje, nestará sa o nich, takto sa stretnú, pohovoria, nechajú sa zlákať na predstieraný záujem. Na tvári miesta vykvitne temná strana kapitalizmu v tej najčírejšej podobe, lebo, nie je to nelegálne, len chcú generovať zisk, tamtí odkundesi. Dúfam, že skončia v pekle.
Veľmi katarzný zážitok, vynikajúci film, osveta, a distribútor Šmejdov to vie a snaží sa film distribuovať tak, aby ho videlo čo najviac tých, ktorí by ho mali vidieť. Veľký rešpekt, vďaka.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite