Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA SI NADOJIŤ: Vodka z mlieka
Normálne sa vodka robí z obilia a potom sa destiluje a destiluje a destiluje. Ale dá sa urobiť aj zo zemiakov alebo z mlieka. Áno, z mlieka. Istý 47-ročný farmár Jason Barber z britského Dorsetu dokáže vyrobiť vodku len z čistého mlieka svojich dvestopäťdesiatich kravičiek. Zrazené mlieko sa delí na srvátku a syreninu. Zo syreniny Barber vyrába vynikajúci syr čedar, ovenčený svetovými cenami. Srvátku ďalej fermentuje pomocou špeciálnych kvasníc, ktoré transformujú mliečny cukor na alkohol. Mliečne pivo sa potom mieša, ale čo sa s ním presne deje, je výrobné tajomstvo. Výsledok sa trojnásobne destiluje, stáča a napokon plní do fľašiek s názvom Black Cow. Vodka má vraj krémovú chuť a obľúbil si ju herec Daniel Craig aj známy molekulárny kuchár Heston Blumenthal. Sedemdecka stojí okolo 30 libier.  

TREBA VIDIEŤ: Okuliare k smartfónu
Kedysi sme stále zhľadúvali kľúče, starší aj lupu či okuliare na čítanie, dnes všetci snoria, kam položili smartfón. Keď konečne nájdeme smartfón, nevieme na tých displejoch nič poriadne prečítať, lebo je to malými písmenkami, a tak zas hľadáme okuliare. Aby sme to zracionalizovali, sú tú smartfónové okuliare Smartphoneglasses. Nie je to aplikácia do mobilu, ale skutočné okuliare na čítanie, vlastne taký cviker na nos, ktorý je poruke vždy s mobilom. Predáva sa s praktickým puzdrom, ktoré sa jednoducho k mobilu zo zadnej strany prilepí. Objednať sa dajú dioptrie na čítanie zblízka +2 a +2,5, výhodné je rovno si ich objednať viac, lebo ak zvyknete stále hľadať okuliare, asi ich aj častejšie strácate úplne. Okuliare sú vyrobené z pevného polykarbonátu. Zídu sa vám nielen na čítanie v mobile.

TREBA PAPKAŤ: Nádobka na jedlo, ktoré nevypadne
Malé detské ručičky by už síce chceli všetko robiť samy, ale nie vždy dokážu udržať misku s kúskami jedla a nevysypať ho hneď na zem. Pre mamičky, ktoré už nevládzu sústavne zbierať po dieťatku rozsypané piškótky či iné kúsky jedla zo zeme a tiež pre šporovlivé a čistotné mamičky, ktoré by nikdy nedali dieťatku jesť čokoľvek zo zeme ani špinavých ručičiek, vymyslela kalifornská firma Munchkin nádobku s dômyselným vrchnákom Snack Catcher. Nádoba má hviezdicovito narezaný otvor do vrchnáka, cez ktorý von neprepadne žiadny väčší kúsok jedla, zato je dostatočne elastický, takže dieťatko poľahky ručičku prestrčí dnu, zoberie si hamku a šup s ňou do pusy. Pogumované okraje otvoru zároveň očistia detskú ručičku od špiny. Nádobka má praktické ušká na držanie, takže sa ľahko nosí aj po vonku.

TREBA DEGUSTOVAŤ: Vínne trhy Pezinok a Podunajská vínna cesta
Ak si chcete urobiť dobrý prehľad o kvalite slovenských vín nového ročníka na jednom mieste, tak sa práve začala sezóna prehliadok a súťaží. K najrešpektovanejším na Slovensku určite patria Pezinské vínne trhy, ktoré sa konajú už tento piatok a sobotu v pezinskom kulturáku. Výsledky anonymnej degustácie odbornej poroty už sú známe, šampiónov jednotlivých kategórií nájdete na internete na stránke www.zpvv.sk, kto získal akú medailu a počet bodov (vína sa hodnotia na základe 100-bodového systému, založeného na princípe udeľovania kladných bodov) zistíte v katalógu na mieste činu. Ak sa radšej prechádzate po kraji a objavujete nové vínne obzory, potom nepremeškajte o týždeň 4. mája jarné otvorenie pivníc na novej Podunajskej vínnej ceste pozdĺž Dunaja, v okolí Komárna, Nových Zámkov a Štúrova. Vstupenky si rezervujte na www.pdvc.sk.  

TREBA POZERAŤ V TELKE: A poplakať si pri filme Voda
Napriek tomu, že v Indii vzniká ročne vôbec najviac celovečerných filmov na svete, do globálnej svetovej distribúcie sa takmer nedostanú. A je to škoda, oná indická poetika, akási naivnejšia, a preto intenzívnejšia, silnejšia, uveriteľnejšia, v sebe totiž nesie neopakovateľné čaro. Čosi z neho sa dá zhliadnuť aj v koprodukčných snímkach. Voda (Water) je autorským filmom v Kanade žijúcej indickej režisérky Deepy Mehty a na pôde žánru romantickej drámy sa v ňom rieši na výsosť indická téma absurdnej nespravodlivosti, vyrastajúcej z tradícií kastového spoločenského systému. Príbeh filmu sa odohráva v štyridsiatych rokoch minulého storočia v Gándhího Indii, kde sa v útulku pre vdovy stretajú nepotrebné ženy, často ešte deti, systémom viac-menej odsúdené čakať na smrť. Ale im sa ešte umierať nechce. Niet nad to, dobre si pri filme poplakať. Piatok, Dvojka, 21.20. Viac TV tipov Jura Malíčka nájdete na www.tyzden.com.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite