Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer už robí inú politiku

.marek Vagovič .časopis .rozhovor

Je uznávanou odborníčkou na trestné právo a v dôležitých kauzách stála väčšinou na opačnej strane ako Smer. Hoci je pravičiarka, nedávno prijala ponuku ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby viedla policajnú akadémiu. Lucia Kurilovská.

.videli ste americkú filmovú sériu Policajná akadémia?
Možno jednu časť, americké komédie veľmi nemusím.

.vedenie akadémie aj študenti sú tam vykreslení ako málo inteligentné, neohrabané nemehlá. Neobávate sa, že vás to čaká aj na Slovensku?
Určite nie. Poznám ľudí, ktorí sa na našej policajnej akadémii venujú trestnému právu. A poznám aj iných odborníkov, ktorí tam prednášajú, respektíve vyšetrovateľov, ktorí sa špecializujú na ekonomickú či drogovú kriminalitu.

.dnes študujú na akadémii najmä ženy, keďže hlavným kritériom pre prijatie na školu sa stali maturitné vysvedčenia.
Áno, do úvahy sa berú koncoročné vysvedčenia z tretieho a štvrtého ročníka, respektíve maturitné vysvedčenia. Podobne je to aj na iných vysokých školách, a tak je to dobre. Je pravda, že chlapci majú v tomto veku väčšinou slabšie výsledky ako dievčatá, ktoré pristupujú k štúdiu zodpovednejšie. Poznám však mnohých, z ktorých sa neskôr stali – napriek horším známkam na škole – špičkoví advokáti.

.zmena kritérií v prijímaní študentov však mohla súvisieť aj s tým, že predtým prijali na policajnú akadémiu každého.
K tomu sa neviem vyjadriť – neviem, aké boli kritériá na prijatie na školu. Teraz je však situácia taká, že na akadémiu sa hlási takmer 1 500 ľudí, pričom škola plánuje prijať menej ako sto uchádzačov.

.to je zaujímavé, keďže policajnej akadémii chýba patričný rešpekt. Diplom z tejto školy v civile nikto neuznáva, vminulosti mohli robiť jej absolventi maximálne exekútorov, teraz už ani to nie.
Tá škola má význam pre ľudí, ktorí chcú robiť policajnú kariéru.

.áno, ale mimo toho jej absolventi nemajú uplatnenie. Policajti, ktorí uvažujú perspektívne, radšej vyštudujú sociálnu prácu, aby sa po prípadnom odchode do civilu v živote nestratili.
Policajná akadémia je škola, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra. Tí ľudia sú tam vychovávaní na to, aby robili vyšetrovateľov. Nie je dôležité, či je uznávaná v civile – oni predsa nebudú vykonávať nejaké iné činnosti, ktoré sa týkajú práva a podobne.

.policajní vyšetrovatelia by však mali byť zdatní aj v práve, čo nie je vždy pravidlom. Aj preto sa na nich napríklad advokáti často pozerajú cez prsty.
Možno by sme mohli uvažovať, ako zmeniť charakter štúdia, aby dosahovalo úroveň klasického právneho vzdelania. Napriek tomu si myslím, že vzhľadom na činnosť, ktorú vykonávajú vyšetrovatelia, táto škola váhu má. Určite je lepšie, keď má vyšetrovateľ skončenú policajnú akadémiu, ako keby bol vyštudovaný stavebný inžinier.

.bývalé vedenie akadémie bolo vlani obvinené z korupcie, rektora Krajníka odviezli vyšetrovatelia zo školy v putách. Ako ste vnímali tú kauzu?
Sledovala som to len cez médiá. Prekvapilo ma, že boli takýmto spôsobom zadržaní akademickí funkcionári. Asi bolo dosť indícií a zrejme aj priamych dôkazov, že k niečomu takému dochádzalo. Vždy však platí prezumpcia neviny.

.nie je paradox, že úplatky brali práve funkcionári školy, ktorá má vychovať budúcich vyšetrovateľov?
Áno, je. Určite to nie je dobrý signál. Ak sa však také niečo naozaj dialo, tak je, naopak, veľmi dobrým signálom, že sa začalo trestné stíhanie aj voči ľuďom z takejto vysokej školy.

.na akadémii sa určite nájdu aj dobrí odborníci, podľa mnohých je to však zároveň odkladisko bývalých policajných funkcionárov. V orgánoch akadémie navyše pôsobí aj viacero kontroverzných mien – napríklad bývalý eštebák Jozef Stieranka, ktorý bol šéfom finančnej polície. Za jeho éry sa spájala s podozreniami z obchodovania s informáciami.
Toto počujem prvýkrát. Ľudí, ktorí tam pôsobia a pôsobili, poznám najmä z konferencií a z publikačnej činnosti. A sú to ľudia, ktorí majú vysoké odborné aj ľudské kvality. Či už ide o pána Ivora, Šimovčeka, alebo pani Mašlániovú. O pánu Stierankovi nič neviem, ako rektorka však môžem určitých ľudí aj vymeniť. Keď budem vymenovaná, možno prehodnotím niektoré personálne nominácie.

.vašou dvojkou by mal byť Štefan Kočan, ktorý je dnes poverený vedením akadémie.
Áno, má byť prvým prorektorom.

.tento človek bol v čase, keď bol Robert Kaliňák prvýkrát ministrom vnútra, šéfom rezortnej inšpekcie. Však keď vyšlo najavo, že na Úrade na ochranu verejných činiteľov sa vo veľ kom kšeftuje s benzínom, Kočan neurobil všetko pre to, aby sa prípad dôsledne vyšetril a vinníci boli potrestaní. Zaregistrovali ste tú kauzu?
Niečo mi to hovorí, ale detaily si už nepamätám. Neviem sa k tomu bližšie vyjadriť.

.budete sa ho na to pýtať? Preveríte si, ako sa vtedy Kočan správal?
Ani neviem, či viem na toto odpovedať. Bude prvým prorektorom, ktorý mi má byť nápomocný vo všetkých záležitostiach, ktoré sa týkajú akadémie. Podľa toho, čo sa mi zatiaľ podarilo zistiť, sa mi zdá, že po obvinení bývalého vedenia z korupcie nastavil kritériá tak, aby škola dobre fungovala.

.takže s Kočanom zrejme nič neurobíte.
Nie. Odkedy bol poverený vedením akadémie, prišlo k viacerým pozitívnym zmenám. Obnovila sa napríklad katedra trestného práva, transparentnejší je aj proces prijímacích pohovorov. Keď sa stanem rektorkou, chcem ho ešte vylepšiť – testy sa napríklad budú žrebovať a vyhodnocovať ich bude počítač. K tomu sa potom pripočítajú body za stredoškolské vysvedčenia.

.takže je to dobrá škola?
Ponuka, aby som viedla akadémiu, ma veľmi zaskočila. Je pravda, že som intenzívne prehodnocovala, či mám do toho ísť. Ja som však policajnú akadémiu nikdy nevnímala zle – z hľadiska trestného práva, na ktoré sa špecializujem, tam vždy pôsobili aj ľudia, ktorí mu rozumejú a robia ho dobre.

.tú ponuku vám dal minister Kaliňák. Je to dôveryhodný politik?
Myslím, že v tomto volebnom období sa nestalo nič, čo by vzbudzovalo nedôveru voči jeho osobe.

.bolo správne, keď označil Hedvigu Malinovú za klamárku?
V minulosti som sa často kriticky vyjadrovala k práci orgánov činných v trestnom konaní v tejto kauze. Nie je zvyčajné, keď sa v konkrétnej trestnej veci k osobe poškodenej alebo obvinenej vyjadruje priamo minister vnútra.

.nemrzelo vás, keď odvolal Kaliňák z funkcie policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka?
Pána Spišiaka poznám len z médií, pričom si myslím, že ani on nemusel robiť k niektorým kauzám hneď tlačové besedy. V princípe som ho však vnímala skôr pozitívne.

.jeho nástupcom sa stal Tibor Gašpar, ktorý vminulosti nedotiahol kauzy ako Gorila či tunelovanie harvardských fondov, kde je jedným z podozrivých aj mecenáš Smeru Juraj Široký. Je to v poriadku?
S pánom Gašparom som sa stretla len v rámci rôznych pracovných skupín, takže k jeho rozhodnutiam sa neviem bližšie vyjadriť.

.táto vláda už presvedčila viacerých odborníkov, ktorí boli vminulosti kritickí k politike Smeru, aby išli do rôznych funkcií. Prečo už nemajú ľudia ako vy problém s Ficom?
Áno, aj ja som človek, ktorý zmýšľa pravicovo, ale vždy som sa vyjadrovala ako odborníčka na trestné právo. Aj vtedy som si však povedala svoj názor, bez ohľadu na politické pozadie. Vláda Ivety Radičovej urobila množstvo dobrých vecí, ale aj veľa chýb. Z niektorých krokov pravice som veľmi sklamaná – veď oni sa nevedia dohodnúť ani na spoločnom prezidentskom kandidátovi. Veľmi milo ma, naopak, prekvapilo, keď oslovil Smer pri zostavovaní vlády Tomáša Boreca. Ja som bola inak vychovávaná v antikomunistickom duchu. Rodičia mi vždy vraveli, že urobili v roku 1968 obrovskú chybu, keď neemigrovali. Vždy som však bola veľmi ambiciózna, robila som aj predsedníčku triedy, z čoho bol otec dosť nešťastný…

...čistá jednotkárka?
..na základnej škole určite. Na gymnáziu mi nešla matika, preto som išla na právo. (Smiech.)

.zobrali by ste Kaliňákovu ponuku aj za prvej Ficovej vlády, keď bol v koa - lícii s Mečiarom a Slotom?
Nie.

.v čom je to teraz iné?
Myslím, že Smer už nerobí takú politiku ako predtým. Prehodnotil aj niektoré kroky, ktoré boli ovplyvnené nutnosťou kompromisu. A netýka sa to len personálnych rozhodnutí, ale aj väčšej ústretovosti k médiám. Hoci nie som ekonóm, mám pocit, že aj v tejto oblasti to majú lepšie podložené.

.ako reagovalo na Kaliňákovu ponuku vaše okolie? Pre väčšinu pravicových voličov je totiž Fico stále červeným súknom.
Treba si uvedomiť, že pozícia rektora školy nie je politická, ale akademická funkcia. Napriek tomu som to dosť zvažovala, keďže ma navrhuje priamo minister vnútra. Reakcie môjho okolia však boli veľmi pozitívne. Väčšina mi povedala, aby som do toho určite išla. Keby to bolo inak, asi by som nepovedala áno. Pred pár dňami mi jedna študentka povedala, že jeden jej kamarát – opozičný poslanec – jej napísal, aké urobil Kaliňák dobré rozhodnutie. (Smiech.) Mimochodom, kedysi som Kaliňáka aj učila.

.bol to dobrý študent?
Áno. Registrovali sme sa aj v nasledujúcich rokoch. Myslím, že Kaliňák ma oslovil ako odborníčku, pričom sa nepozeral na to, či som, alebo nie som naklonená Smeru.

.to je možné, v Smere je práve on od víťazných volieb hlavným stratégom tejto línie. Komunikuje s organizáciami ako Aliancia fair play, s ľuďmi ako Michal Vašečka a podobne. Nie je to však len mediálna hra? Naozaj máte pocit, že Smer sa až tak zmenil? Možno má o čosi menej škandálov ako vminulosti, aj pozadie železničného tendra však potvrdzuje, že za touto stranou stále stoja silní sponzori.
Do týchto vecí nevidím. Neviem, kde sú aké záujmy, ktorá strana má za sebou akých sponzorov a podobne.

.bolo to medializované – hlas podobný Ficovi aj sponzorská zmluva medzi Fedorom Flašíkom a podnikateľom Ľubomírom Blaškom.
Áno, bolo. Máme tu aj rôzne finančné skupiny, ktoré sú za rôznymi stranami.

.takže neriešite, či je za Smerom Široký s Poórom, alebo Brhel s Kiňom.
Nie. Ani nechcem byť do týchto vecí vtiahnutá, ide to úplne mimo mňa.

.ste pravičiarka, pochádzate z antikomunistickej rodiny. S Ficovou vládou ste v podstate začali spolupracovať už vlani, keď ste sa stali blízkou spolupracovníčkou ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Čím vás Smer tak „oblbol“?
Mňa nikto „neoblbol“. (Smiech.) Určitú úlohu zrejme zohral aj môj vek a ambície, ale aj výzva niečo zmeniť. Tú ponuku som zobrala s tým, že teraz budú vo funkciách aj ľudia, ktorí zmýšľajú trochu inak a dokážu presadiť aj iné vízie. Napokon, aj ja som bola jedným z ľudí, ktorí Tomášovi Borecovi povedali, aby do toho šiel. Javilo sa mi totiž veľmi zaujímavé, že práve jemu ponúkol Fico túto funkciu, hoci sa hovorilo o úplne iných menách.

.po roku sa však potvrdilo, že Borec bude málo výrazný politik. Okrem toho je evidentné, že si nechce páliť prsty s Harabinom, pričom verejne viac kritizuje exministerku Žitňanskú. Je to v poriadku?
Nemyslím si, že Tomáš Borec je málo výrazný minister. Najmä, keď viem, čo všetko musí absorbovať a aké rozhodnutia uskutočňovať. Pristupuje k riešeniu ako odborník a presadzuje inovatívne vízie. Poznám aj Luciu Žitňanskú, nesúhlasím však s tým, že chcela opozícia minulý rok odvolať ministra Boreca za stav justície, hoci vtedy bol vo funkcii len niekoľko mesiacov.

.nie je však alibizmus, že Borec sa nepúšťa do sporov s Harabinom, respektíve, že sa nesnaží rázne očistiť justíciu?
Myslím, že Tomáš Borec upokojil situáciu na Najvyššom súde, kde boli údajne zlé vzťahy.

.možno ju čiastočne utlmil, ľudia sa však zo dňa na deň nezmenia. Keď bude vhodná príležitosť, sudkyne ako Helena Kožíková či iní harabinovci znovu vystrčia rožky.
Samozrejme, že to môže byť aj ticho pred búrkou. Prístup niektorých sudcov nie je v poriadku. Momentálne to však vnímam tak, že Tomáš Borec naozaj upokojil situáciu. Určite urobil aj kroky smerom k väčšej transparentnosti systému či zrýchleniu súdneho konania.

.mimochodom, aj minulý rok ste volili pravicu?
Áno.

.v ďalších voľ bách budete voliť Smer?
Ja neviem. O tom, koľko človek zarába a koho volí, sa nehovorí. (Smiech.)

.s vašou nomináciou do funkcie rektorky policajnej akadémie musí súhlasiť aj prezident Gašparovič. Je v poriadku, že nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora?
Myslím, že nie.

.čo hovoríte na dôvody, pre ktoré to odmietol urobiť?
Ako právnici síce môžeme polemizovať, či je v Ústave jednoznačne zadefinovaná povinnosť prezidenta vymenovať generálneho prokurátora. V žiadnom prípade by sme však nemali pochybovať o samotnej osobe Jozefa Čentéša. Je to odborník, ktorý má morálne aj ľudsky vysoký kredit.

.čentéš je aj vaším kolegom na Právnickej fakulte UK. Bol by dobrým generálnym prokurátorom?
Áno, bol. Jozef Čentéš je skvelý človek a renomovaný odborník na trestné právo. Svojou prácou žije a základné princípy práva uplatňuje nielen v pracovnom živote.

.v minulosti ste kritizovali Generálnu prokuratúru, že začala v súvislosti voľ bou šéfa prokuratúry trestné stíhanie pre podozrenie zo sabotáže. Takisto ste sa zastali uznávanej prokurátorky Evy Mišíkovej, keď ju Trnkov blízky spolupracovník Peter Šufliarsky nepriamo obvinil zo zodpovednosti za prepustenie Karola Mella. Neobávate sa, že s takýmito názormi v tejto vláde časom narazíte?
Nie. Minister Kaliňák ma navrhol do funkcie aj napriek tomu, ako som sa v minulosti vyjadrovala. A nebudem na tom nič meniť, tie názory platia.

.za dvadsať rokov nebol na Slovensku odsúdený žiadny významný verejný činiteľ. Vy sa možno už čoskoro postavíte na čelo inštitúcie, ktorá má dobre pripraviť budúcich policajných vyšetrovateľov. Veríte, že sa vám podarí zmeniť ich mentalitu tak, aby boli odvážni, nedali sa kúpiť a nepodliehali politickým tlakom?
To je veľmi ťažká otázka. Určite sa však budem správať tak ako doteraz, mne totiž korupcia nič nehovorí.

.celú svoju kariéru sa zaoberáte trestným právom, ktoré je skôr doménou mužov. Čo vás na tom tak fascinuje?
Vždy ma zaujímala téma Občan a trest, respektíve trestný proces ako taký. To znamená zásady trestného konania, postavenie obvineného, dodržiavanie základných ľudských práv a podobne.

.boli ste k tomu vedená odmalička?
Nie, vôbec. Otec bol robotník – inštalatér, po revolúcii začal podnikať v oblasti správy nehnuteľností. Mama celý život pracovala v hotelierstve, bola vedúcou recepcie a podobne.

.povedali ste, že rodičia si vyčítali, že v roku 1968 neemigrovali. Nemali za komunizmu problémy?
Myslím, že nie. Po okupácii však emigroval otcov brat. Mimochodom, ja som končila právo v roku 1989, takže v tomto zmysle som komunistické dieťa.

.keď vás prezident Gašparovič vymenuje za rektorku, stanete sa aj policajtkou?
Nie, nad tým zatiaľ neuvažujem. (Smiech.)

.urobíte si aspoň zbrojný pas?
Uvidím.

.táto funkcia je zatiaľ vrchol vašej kariéry. Máte ešte nejaké ambície?
Potešilo by ma, keby som sa raz stala dekankou Právnickej fakulty UK.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite