Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Podozriví Čečenci Bombový útok na bostonskom maratóne mal zrejme najmenej dvoch páchateľov. Jedného z nich polícia v piatok nadránom počas prestrelky usmrtila. Druhému páchateľovi sa podarilo ujsť v mestečku Watertown, čo je malá pokojná komunita, prakticky predmestie Bostonu.

Informácie, ktoré polícia zverejnila, poukazujú na to, že atentát spáchali bratia čečenského pôvodu, Džochar Carnajev a Tamerlán Carnajev. Výbušniny priniesli k cieľovej rovinke maratónu v ruksakoch a tam ich zanechali. Zabili troch ľudí: 8-ročného Martina Richarda, 29-ročnú Krystle Campbellovú a 23-ročnú Lu Lingzi z Číny, ktorá v Bostone študovala. Stovky ľudí zranili. Motív ich činu sa objavuje len postupne. Carnajevovci v Bostone študovali na štipendiá a už dlhší čas žili v USA. Minimálne jeden z nich mal na svojom internetovom profile videá, ktoré súvisia s islamistickým terorizmom. O tom, ako Boston znáša šok, prinášame v rubrike .svet očité svedectvo Natálie Kiskovej, ktorá bola len niekoľko desiatok metrov od miesta výbuchu.
.mg

Sedemdesiate výročie povstania Židov, ktorí sa vzopreli nacistom vo varšavskom gete, si pripomínajú v Poľsku. Po potlačení tohto povstania zavraždili nacisti v gete približne 13-tisíc Židov, ostatných poslali do táborov smrti.
Venezuela si zvolila prezidenta: socialistu Nicolása Madura, Chávezovho nasledovníka. Jeho protikandidát Henrique Capriles prehral veľmi tesne a opozícia protestuje. EÚ žiada prešetrenie výsledkov.
Majetok dlžníkov v Írsku je pod kontrolou. Nový zákon stanovuje mesačný limit výdavkov domácnosti pre ľudí, ktorí sa uchýlia k osobnému bankrotu či insolventnosti a prestanú splácať dlhy.
Taliani sa nemôžu dohodnúť na vláde, ale ani na prezidentovi. V prvom kole parlamentného hlasovania nezískal väčšinu navrhovaný kandidát, 80-ročný bývalý odborár Franco Marini. Patová situácia tak stále trvá.
V Pakistane zatkli bývalého prezidenta Parvíza Mušaráfa, ktorý stál na čele štátu takmer desať rokov. Je obvinený z nezákonného postupu pri zadržaní sudcov v roku 2007.

Osobnosť: David Cameron/
Britský premiér sa prihlásil k odkazu Margaret Thatcherovej nielen vyhlásením, že „všetci sme dnes v istom zmysle thatcherovci“, ale aj v praxi: vyzval miestne zastupiteľstvá vo Veľkej Británii, aby udržali dane, ktorými zaťažujú občanov, čo najnižšie.

Antiosobnosť: Džochar Carnajev/
Devätnásťročný muž pôvodom z Čečenska, ktorý podľa FBI spáchal spolu so svojím 26-ročným bratom Tamerlánom Carnajevom bombový atentát v cieľovej rovinke bostonského maratónu. V čase uzávierky tohto čísla bol stále na úteku.

Citát/
David Cameron: „Udržať nízku daň, to je jasný morálny imperatív.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite