Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tradície ožívajú

.časopis .fenomén

MUDr. Viera Haľamová, koordinátorka programu UNICEF Baby Friendly Hospital Initiative hovorí o

MUDr. Viera Haľamová, koordinátorka programu UNICEF Baby Friendly Hospital Initiative hovorí o ústupe a návrate dojčenia na Slovensku.


.v ktorom období nastal na Slovensku ústup od dojčenia?
Na Slovensku sa zaznamenal významný pokles dojčenia v 50. rokoch a pretrvával aj v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch. Bol dôsledkom viacerých sociokultúrnych faktorov, ktoré prišli so zmenou prevažne poľnohospodárskej spoločnosti na priemyselnú. Svoju rolu zohrala urbanizácia, zamestnanosť žien s krátkou materskou dovolenkou a podobne. Veľký vplyv však mali aj ďalšie faktory: dostupnosť a propagácia prípravkov umelej výživy pre dojčatá. V zdravotníctve zase pôsobila najmä separácia novorodencov od matiek po pôrode na dvoch oddelených úsekoch nemocníc.

.ako sa dojčenie zase začalo vracať „medzi trendy“?
Celosvetový trend odklonu od dojčenia mal závažné následky. Rástla úmrtnosť dojčiat v rozvojových krajinách a chorobnosť dojčiat a detí v krajinách vyspelých.
Alarmujúci vývoj dal v roku 1979 podnet na rokovanie zástupcov WHO/UNICEF a vlád členských štátov, na základe ich odporúčaní sa vypracovali programy na podporu dojčiat. Hoci program určený nielen zdravotníkom presadzovali v praxi iba pediatri, v roku 1980 sa negatívny trend dojčenia podarilo zastaviť. Dobré výsledky boli v prvých týždňoch života, no v treťom mesiaci už bolo dojčených len 22 a v šiestom len 6 percent detí.


.kedy prišlo významné zlepšenie?
Od roku 1993, keď Slovenský výbor pre UNICEF začal presadzovať globálny projekt Baby Friendly Hospital Initiative – nemocnice priateľské k deťom. Ten vychádza z nových vedeckých poznatkov a formuluje postupy na podporu dojčenia v nemocniciach v desiatich krokoch. Po ich splnení dostalo na Slovensku 23 nemocníc plaketu Baby Friendly Hospital.

.koľko detí je dojčených v súčasnosti?
Vďaka presadzovaniu zásad tohto programu aj v mnohých ďalších nemocniciach sa postupne zlepšuje schopnosť matiek dojčiť: Na Slovensku bolo priemerne v posledných rokoch dojčených 93 percent, v treťom mesiaci 64 percent a v šiestom mesiaci 40 percent detí.

.ako ste začali pracovať na podpore dojčenia na Slovensku?
Profesionálne skúsenosti detskej lekárky na novorodeneckom oddelení kliniky a neskôr pôrodníckej nemocnice ma už pred rokmi nasmerovali k tomu, že treba zlepšiť nevyhovujúce podmienky pre matky po pôrode, najmä podporou dojčenia. Už vtedy boli známe vedecké dôkazy, že dojčenie je ideálny spôsob výživy dojčaťa a jedinečná biologická a emocionálna báza jeho vývoja. Lenže matky po pôrode nemali pri rozvoji laktácie  podporu a pomoc. A prekážky pri vzájomnom kontakte s novonarodeným dieťaťom často zabránili úspešne dojčiť aj tým, ktoré na to mali všetky predpoklady. Dnes sa však na Slovensku situácia zlepšuje a krásne, hlboké tradície obetavého materstva ožívajú najmä vďaka vzdelaným  mladým ženám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite