Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matky do práce!

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

O Marisse Mayer, pracovných benefitoch pre ženy s deťmi a o tom, že povedať si sa oplatí.

Keď minulý rok Marissa Mayer ako tehotná získala pozíciu CEO v Yahoo! a po dvoch týždňoch od narodenia dieťaťa sa vrátila do práce, nielen jej pracovné rozhodnutia vyvolali záujem vo svete pracujúcich matiek. Jedny očakávali, ako všetkým ukáže, že sa to dá, iné čakali propagáciu a možno nový trend v zladení pracovného a rodinného života. Ona však, naopak, vo februári tohto roku zakázala v Yahoo! prácu z domu. Mayer argumentovala tým, že na vytváranie nových a kreatívnych vecí sa ľudia potrebujú naozaj stretávať a byť spolu. Akokoľvek príjemne to znie a pre ženu s bábätkom medzi najväčšie radosti (hneď popri neprerušovanom niekoľkohodinovom spánku) patrí aj možnosť stretávať sa s inými dospelými, celoplošný zákaz práce z domu vyvolal vlnu kritiky. Samozrejme, aj zo strany zamestnaných matiek. Veď kto už iný by mal mať záujem o vytvorenie vhodných podmienok pre prácu matiek, ak nie mamička bábätka vo vedúcej funkcii? Najmä, ak ona sama strávila niekoľko týždňov po pôrode prácou z domu. Čo môžu firmy ženám ponúknuť, aby sa im pracovalo a „matkovalo“ lepšie?


.laktačná miestnosť aj fitnescentrá pre matky

V prvom rade toto nie je článok na zamyslenie sa, dokedy majú byť ženy s dieťaťom doma. Ak vás šokovalo, že Marissa sa vrátila do práce po dvoch týždňoch, vedzte, že krátke, niekoľkotýždňové materské dovolenky sú pre pracujúce ženy v USA realitou. Jedným z dôvodov môže byť krátka platená alebo vôbec neplatená materská dovolenka. Americký magazín Working Mother  každoročne vytvára rebríček 100 najlepších firiem pre pracujúce ženy. Vo svojom prieskume z minulého roka uvádza, že tieto najlepšie firmy ponúkajú matkám 7 týždňov platenej materskej dovolenky, kým v celonárodnom meradle platenú materskú dovolenku ponúka len 16 percent amerických firiem.
Logicky preto americké pracujúce matky potrebujú „k šťastiu“ iné veci ako tie slovenské. Aj keď pomoc pri zabezpečení starostlivosti o dieťa by pri dnešných preplnených jasliach a škôlkach rovnako potešila aj naše ženy. Sto firiem zo spomínaného rebríčka ponúka matkám prácu z domu, ale aj laktačnú miestnosť v rámci firmy. Ďalšími benefitmi sú zdravotné prehliadky, programy na chudnutie, konzultácie k výžive, asistencia pri adopciách, fitnescentrá v rámci firmy, ale niektoré podniky ponúkajú aj služby čistiarne a miestnosť, kde si zamestnanci môžu pospať.
Celý zoznam inšpiratívnych výhod pre matky nájdeme v minuloročných nomináciách na ocenenie pre britské firmy 2012 Top Employers for working families (v preklade Najlepší zamestnávatelia pre pracujúce rodiny v roku 2012). Posúďte sami: poskytnutie extra 20 dní ročne na starostlivosť o dieťa v prípade núdze, podporné skupiny a spájanie matiek, ktoré pracujú v rámci firmy, stretnutia na diskusiu o všetkom, čo sa týka materstva, materskej dovolenky a návratu do práce, individuálne stretnutia s koučom, kde môžu matky a budúce matky prebrať dôverné otázky zladenia práce a rodičovstva, zdravotnícke zariadenie v priestoroch firmy, workshopy a asistencia na uľahčenie návratu do práce a iné.
Aj slovenské firmy prekračujú rámec zákonných výhod pre matky a ponúkajú možnosti práce z domu, flexibilný pracovný čas, skrátené úväzky. Výnimkou nie je príspevok na novorodeneckú výbavu, poskytnutie vstupov do športových zariadení či na kultúrne podujatia spolu s deťmi, partnerstvo a sponzorovanie škôlok a škôl, kde majú zamestnanci deti. Prečo to firmy robia?
Spokojná matka je produktívny pracovník. Svoj pracovný čas vie efektívne využiť, nemá žiadne možnosti naťahovania a posedávania v práci pri otvorenom Facebooku. Multitasking už pre ňu nie je len zručnosť, ktorú uvádza v CV bez toho, aby poznala jej význam. Materská dovolenka ju naučila vedieť si lepšie zorganizovať čas, byť kreatívna, tešiť sa z tichých chvíľ, keď si môže (aj keď pri práci) vypiť ešte teplú kávu. Jej materský inštinkt ju núti zabezpečiť svoje deti, má rada stabilitu a nemá čas bezdôvodne sa obzerať po novom pracovnom mieste. Hovoríte, že matky často v práci chýbajú pre choroby detí? Šikovný zamestnávateľ to vyrieši poskytnutím možnosti práce z domu.
V dobe, keď fluktuácia zamestnancov už nie je negatívne posudzovaná, firmy strácajú na odchode kvalitných ľudí a do vyškolenia nových investujú nemalé prostriedky. Svojimi programami pre zamestnancov sa snažia nežiaducej fluktuácii zamedziť. Pri nomináciách na vyššie spomínané ocenenia 2012 Top Employers for working families napríklad firmy uvádzajú aj to, o koľko percent svojimi programami pre matky zvýšili návratnosť zamestnankýň do práce po skončení materskej dovolenky.


.viac flexibility, viac zodpovednosti

Dôvera, spojená s poskytnutím výhod zamestnancom, však vyvoláva aj viac zodpovednosti. Matky pracujú tvrdo, aby stihli svoje úlohy v skrátenom čase. Čo už nie je až také lichotivé, niekedy skrátené úväzky znamenajú tú istú prácu za menej peňazí a nutnosť sadnúť si k počítaču, keď dospievate deťom uspávanku. Pri práci z domu sa zamestnanci snažia viac ukázať, ako využili čas, koniec pracovného času pre nich neznamená, že zavrú počítač. A výhoda služobného mobilu s emailom môže byť prostriedkom na udržiavanie zamestnanca v pohotovosti 24 hodín. Napriek nevýhodám flexibilita pracovných podmienok pre matky znamená, že nemusia siahať len po pozíciách, ktoré sa kryjú s otváracími hodinami v škôlke alebo škole.
Na minulotýždňovom udeľovaní ocenení Via bona Slovakia (ocenenie za zodpovedné podnikanie a firemnú filantropiu, organizované Nadáciou Pontis) bolo v kategórii Skvelý zamestnávateľ nominovaných hneď niekoľko firiem, väčšinou z IT oblasti, ktoré ponúkajú zamestnancom flexibilný pracovný čas. V oblasti benefitov pre rodinu sa mi však obzvlášť páči projekt minuloročného víťaza tejto kategórie, košického NESS KDC. Projekt rieši konkrétny problém rodín, ako zabezpečiť deťom program na leto. Sympatické je, že vznikol z iniciatívy zamestnancov, a nie ako výsledok filozofie, diktovanej materskou firmou zo zahraničia. Za podpory firmy a dobrovoľníckou prácou zamestnancov vznikol v priestoroch podniku NESS Summer Club, ktorý bude toto leto už štvrtýkrát poskytovať celodennú starostlivosť pre deti zamestnancov. Club vedie profesionálna vedúca, ktorá sa stará o zaujímavý program, asistujú jej staršie deti zamestnancov (od 16 do 20 rokov), ktoré dostali takýmto spôsobom možnosť privyrobiť si cez leto. Okrem toho, že rodičia majú vyriešenú starostlivosť o deti počas školských prázdnin, trávia s nimi viac času a užívajú si spoločné obedy. A takým istým spôsobom, ako deti spájajú mamičky na detskom ihrisku, aj tu sa cez ne rodiny spoznali a skamarátili. Aký osviežujúci, slovenský, inšpiratívny projekt!


.stanovte si svoje hranice

Nech zamestnávateľ vytvorí akékoľvek podmienky, je na každej matke, aby si určila svoje hranice. „Na pracovnom stretnutí sa nikto nepozrie na hodinky a nepovie vám: Preboha, je pol šiestej, nemala by si ísť domov k svojim deťom?“ , hovorí bývalá šéfredaktorka amerického Cosmopolitanu, autorka bestsellerov a úspešná podnikateľka Kate White. Kate hovorí, že je na žene – matke, aby si stanovila limity a pritom dokázala, že aj keď odchádza domov v určitú hodinu a večere netrávi v pohotovosti na mobile alebo pri e-maile, robí si svoju prácu dobre. Tiež dodáva, že je dôležité ukázať flexibilitu a kolegialitu a porušiť svoje hranice, ak je to nevyhnutné. Vo svojej knihe I shouldn‘t be telling you this (v preklade Toto by som vám nemala hovoriť), ktorá vyšla minulý rok, ďalej radí ženám, aby si od zamestnávateľa pýtali, čo potrebujú, vhupli do roly matky hneď, ako vyzdvihnú svoje deti, nechali sa inšpirovať inými ženami, ale zároveň sa netrápili nad ich kritickými komentármi. Ja si myslím, že radšej, ako kritizovať, by sme si mohli navzájom pomôcť, napríklad vyzdvihnúť deti zo škôlky. Alebo presadiť lepšie podmienky na prácu. Čo ty na to, Marissa?

Autorka je spolupracovníčka .týždňa. Pracovala pre nadáciu Pontis, momentálne je na MD.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite