Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba...

.časopis .lifestyle

TREBA NOSIŤ: Multifunkčné náramky
Tento rok sa roztrhlo vrece s nápadmi, čo všetko sa dá nosiť na ruke ako náramok. V amerických nemocniciach nosia lekári náramky intelligent M, ktoré im avizujú, kedy si musia umyť ruky. Iné náramky zobrazujú informácie z mobilu, ako čas, upozornenia či celé správy. Na Kickstarteri sa hľadajú peniaze na stylus (pero na dotykové obrazovky) Flaxus, ktoré sa ľahko ohne okolo zápästia a zmení sa na náramok. Iný náramok, ktorý v sebe obsahuje celú pamäť počítača StormFly, už svojich investorov našiel a začína sa vyrábať. Potešiť by sa mu mali najmä ľudia, ktorí potrebujú mať poruke všetky svoje dáta, chcú ich používať paralelne na počítači, mobile či tablete, ale boja sa ich ukladať niekam do cloudu na internete. Či je bezpečnejšie nosiť to všetko so sebou na ruke, to už si musí každý zvážiť sám.

TREBA PLNIŤ: Stojan na plnenie vreciek
Odkedy existujú praktické uzatváracie igelitové vrecká na potraviny, dá sa v mrazničke, chladničke aj špajzke ušetriť veľa miesta, ktoré predtým zaberali rôzne plastové nádobky. Problém však môže byť, najmä pri sypkých a tekutých jedlách, ako ich do vrecka naliať či nasypať, a nemať všetko roztrúsené všade naokolo, len nie vnútri, keď máte na plnenie len dve ruky a potrebovali by ste aspoň tri. Iste, dá sa privolať na pomoc manžel, dieťa či sused, ale čo ak žijete sami na samote? Prípadne si chcete pomôcť so všetkým sami? Problém rieši stojan zvaný Baggy Rack, do ktorého sa otvorené vrecko elegantne zachytí a vy môžete obe ruky použiť na nalievanie či sypanie. Stojan má výsuvné ramená zakončené štipcami, preto sa dá použiť na rôzne veľkosti vreciek. Stojí desať dolárov.

TREBA OTVORIŤ: Dostihová sezóna v Petržalke
Dostihová sezóna sa už mala začať, ale zdá sa, že tento rok sa žiadna outdoorová aktivita tak ľahko nerozbehne. Pre sneh a problémy s prípravou závodiska bol prvý a otvárací dostihový deň (40. jarná cena Petržalky) presunutý z minulej nedele na túto. Ale to, či priaznivci dostihov tejto jari nezamrznú na tribúnach, veru nie je isté ani do konca apríla. Posúvať otvorenie však už nie je kam, 2. dostihový deň (Veľká aprílová cena) a 3. dostihový deň (Cena trojročných kobýl, Cena trojročných žrebcov) sú naplánované na ďalšie dve nedele.  Do októbra sa tu uskutoční spolu 16 pretekov. Môžete to poňať ako nedeľný rodinný výlet, alebo si legálne zastávkovať s minimálnym vkladom už od 50 centov. Najvyššie vyplatená stávka na poradie štyroch koní (Camill ? Determinacja ? Proud Boris ? Colorado Kid) bola v roku 2009 v pomere 3221,4:1 euru.

TREBA SA INŠPIROVAŤ: Festival o netradičnom vzdelávaní
Začať každý deň smiechológiou, bubnovaním a absolvovať desiatky inšpiratívnych workshopov, to všetko ponúka najväčší  slovenský festival nekonvenčného vzdelávania a osobného rozvoja  Inner Winner  (12. – 14. apríla, Bratislava, Drotárska cesta). Môžete sa inšpirovať úspešnými osobnosťami zo Slovenska i zahraničia. Pozvanie prijala známa podnikateľka a autorka svetových bestsellerov Rachel Elnaugh (UK), spisovateľ a kouč John Williams (UK) odhalí tajomstvo, ako robiť, čo nás baví, a dostať za to zaplatené, zakladateľ festivalu  Jiří Vokáč Čmolík (CZ) predvedie fungovanie mozgu a ako si vytvárame vlastnú realitu. Oddýchnete si v čajovni, prejdete sa po črepinách a na vlastnej koži zažijete koučink v podaní profesionálnych koučov. Aby ste neprišli o jarnú dávku inšpirácie, odvahy, radosti a transformácie, musíte si miesto včas rezervovať. Tohtoročnou novinkou je možnosť on-line účasti na festivale. Viac na www.inner-winner.sk.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Jan Kraus ako textár popových piesní
Dokumentárny cyklus Těžká léta československého filmu 1969 – 1989 je tým najzaujímavejším, čo sa dá momentálne v telke vidieť. Film Evžen mezi námi nadväzuje na jeho desiatu časť – Mládí vpřed a mládí vzad!, v ktorej sa riešia pomery na filmových školách. Študentský film neskôr emigrujúceho režiséra Petra Nýdrleho, ktorý sa bezprostredne po svojom vzniku v roku 1980 ocitol v trezore. Jan Kraus v ňom stvárňuje mladíka z vidieka, ktorý sa pokúša presadiť v Prahe ako textár popových piesní. Snímka je nemilosrdnou satirickou komédiou z normalizačného socialistického marazmu. Človeku teda pri nej nie je veľmi do smiechu, a ak, tak iba cez slzy. Film, samozrejme, zostarol, ale svedectvo o dobe je o to cennejšie.  Sobota, ČT 2, 21.40. Viac TV tipov Jura Malíčka nájdete každý piatok na našej internetovej stránke.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite