Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba v sieti

.matej Lauko .časopis .hudba

Hudba a

Hudba a internet si rozumejú. Tešiť sa len z obyčajných stránok nabitých informáciami už však nie je „in“. Na internete sa čoraz viac pozerá alebo počúva.

Spojenie internetu a hudby mnohým evokuje server Myspace, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou prezentácie kapiel, vydavateľstiev, skupín ľudí s podobnými záujmami. Ide o peknú myšlienku a účinný spôsob, ako spojiť fanúšikov s autormi, no na povrch sa derie aj nevýhoda – všetko to „myspaceovské“ klišé, ktoré sa naň nabaľuje. Na stránkach kapiel v debatách s fanúšikmi nenájdete spravidla nič hlbšie ako zápisy typu „ste výborní“ či „vďaka za pridanie“. Myspace je módny trend, ale našťastie nie je jedinou ukážkou toho, ako si hudba a internet rozumejú.
Internet a rádio môžu byť symbolom protikladu nového a starého sveta, v sieti to však neplatí. Nie je ničím prekvapivým, keď si vďaka webu môžete vypočuť svoje obľúbené, takpovediac „éterové“ rádio. Ak sa od dosahu jeho pozemného vysielača nachádzate príliš ďaleko, vhodnou a často aj kvalitatívne lepšou náhradou je internetový stream. To je však len „nultá“ verzia počúvania na internete. Pozornosť čoraz viac získavajú špecializované stanice a stránky poskytujúce hudobný obsah.

.hudobná revolúcia
Londýnsky server Last.fm je určený hudobným pátračom, ktorí sa radi podelia o to, čo práve počúvajú alebo čo zaujímavé objavili. Užívateľ si vytvorí vlastný profil, registrácia na Last.fm je bezplatná, ale za neveľký poplatok môžete postúpiť z kategórie „používateľ“ na úroveň „predplatiteľ“ a získať tak ďalšie výhody. Z webu si zadarmo stiahnete a nainštalujete Last.fm plugin, ktorý vám a návštevníkom vášho profilu umožní vidieť, čo práve počúvate a čo ste práve počúvali. Pri počúvaní hudby môžete využiť jeden z rozšírenejších prehrávačov alebo iPod.
Stránka umožňuje založiť alebo pridať sa do existujúcej skupiny používateľov, s ktorými vás spája náklonnosť ku kapelám alebo napríklad to, že svoje empétrojky počúvate zásadne v noci (v tom prípade sa pridajte do skupiny Insomniacs Against Bedtime). K dispozícii je privátna pošta alebo tzv. shoutbox, do ktorého vám môže iný používateľ napísať krátky odkaz. Okrem kolónky „kamaráti“ je tu ešte chlievik „susedia“, v ktorom na základe zhody v poslucháčskom vkuse vidíte používateľov počúvajúcich podobnú muziku ako vy.
Nie je nič jednoduchšie, ako sa s nimi skamarátiť a hľadať hudobné prepojenia. Kamaráti z Británie vám občas pošlú horúcu novinku, ktorú u nás ešte nezoženiete, a príjemne vás prekvapí, ak medzi alternatívnymi susedmi po celom svete objavíte napríklad niekoho zo Spišskej Novej Vsi.
Ďalšou funkciou serveru je Last.fm Player, ktorý hrá obľúbené pesničky vašich kamarátov alebo susedov. Hudobné spojivká môžete poodhaliť vďaka voľbe „počúvaj podobných interpretov“, keď zadáte názov kapely a prehrávač vám automaticky vyberie žánrovo príbuzné zostavy. Ak vás takáto „spoločenská hudobná revolúcia“ (slogan serveru) zaujme a oddáte sa všetkým jej možnostiam, bude vaším pravidelným internetovým miestom, ktoré si uložíte do záložiek v prehliadači.

.nezávislá Amerika
Americké internetové rádio Soma FM má v súčasnosti spolu s inými tamojšími rádiami problémy pre zmeny v politike vysielacích práv určovaných vydavateľstvami a s tým súvisiacimi poplatkami. Viac sa dočítate na stránke www.savenetradio.org. Stanice vyzývajú poslucháčov na finančnú podporu, ale úplný zánik im zatiaľ nehrozí. Sanfranciské undergroundové rádio vysiela jedenásť špeciálne formátovaných staníc zameraných na rozličné podoby elektronickej muziky. Jemný ambient, temné až strašidelné zvuky minimalistickej elektroniky, ale aj svieži mix beatov a optimizmu. Okrem toho v ponuke kanálov nájdeme vynikajúcu stanicu Cliqhop IDM zameranú na tzv. „intelligent dance music“ alebo program predstavujúci obľúbenú indie scénu. Do portfólia staníc nedávno pribudol dokonca „kanál pre kovbojov“, ktorý hrá americkú roots music, a po dobrých skúsenostiach z minulosti sa v súvislosti s blížiacimi Vianocami čoskoro opäť objaví kanál s netradičnými verziami prefláknutých kolied.
Kalifornský manželský pár Bill a Rebecca vysiela „staromódne rádio pre 21. storočie“. Rádio Paradise ulahodí poslucháčom, ktorých hnevá verklíková tendencia väčšiny rádií hrať dopredu naprogramovanú hudbu umelo nahádzanú do playlistu. Všetky skladby sú starostlivo komponované do blokov s hudobnou nadväznosťou. Od rádia Paradise čakajte eklektickú zmes staršej i novej nekomerčnej muziky, ostrieľaným hudobníkom sekundujú neznáme mená. Modest Mouse, The Cure, Bob Dylan, Beth Orton, Arctic Monkeys, Johnny Cash či The Beatles – tí všetci patria do tohto rádia.

LAST.FM / Unikátny internetový portál spájajúci celosvetovú komunitu poslucháčov hudby. Po registrácii a integrovaní do vášho prehrávača sa stávate jej súčasťou a vďaka množstvu funkcií sa zoznamujete s kapelami či interpretmi vášho obľúbeného štýlu. Tím Last.fm neustále zdokonaľuje možnosti stránky. V dostupnej hudbe sa orientujete napríklad pomocou tzv. „tagov“, teda škatuliek vytvorených používateľmi. Na Last.fm ďalej čítate blogy a reportáže z koncertov, pripájate sa do „groups“ s podobnými záujmami. Prostredníctvom Last.fm Playera hodnotíte pesničky a počúvate hudobne blízke kapely. Ako člen Last.fm komunity disponujete týždenne aktualizovaným rebríčkom počúvanosti a celkovým rebríčkom, na ktorého popredných priečkach trónia vaši hudobní obľúbenci.
.u nás a u susedov

Ako „alternatívna jednotka“ slovenského hudobného internetu sa označuje Rádio A1, ktoré pripravujú redaktori – nadšenci žánrových relácií. Presnejšie ide o prednastavené playlisty, v ktorých môžete preskakovať pesničky a vrátiť sa k tým, čo sa vám zapáčili. Na výber je spektrum rubrík zahŕňajúcich punk, blues, folk, rock, slovenské kapely, metal a ďalšie žánre.
České študentské rádio Akropolis vysiela od roku 2003, no historické korene jeho predchodcu rádia Strahov siahajú až do 90. rokov. V súčasnosti sa dá okrem internetu počúvať aj prostredníctvom káblovej televízie (dobrý spôsob, akým internetové rádio dostať do povedomia niekoho, kto nemá internet). Program rádia Akropolis je bohatý a žánrovo veľmi pestrý, aj cez deň moderovaný ľuďmi vysielajúcimi autorské relácie. Žánre vo vysielaní: reggae, punk, ska, indie, downtempo, lounge, rap a hip-hop..., miesto vo vysielaní majú aj rozhovory o umení, divadle, filme alebo počítačových hrách. Rádio Akropolis má aj druhý okruh Akropolis Alternative. Vysiela všeličo od podivných elektronických experimentov cez džez, blues, gothic rock či program venovaný výhradne škandinávskej hudbe.
Aj Bratislava má vysokoškolské rádio – Tlis vysiela moderovane v čase od 19.00 do 24.00. Žiaľ, internetová prezentácia nie je príliš vydarená, problémy sú aj so streamom. Program, ktorý dáva príležitosť talentovaným ľuďom so zmyslom pre alternatívnu hudbu, sa však cení.
Na púť za webovými rádiami môžete vyštartovať cez prehrávač Winamp. Obsahuje rozmanitú databázu staníc, z ktorej si ľahko vyberiete podľa názvu alebo žánru, o ktorý máte záujem. Od hudby 30. rokov sa dá dostať až k živému vysielaniu amerických univerzitných rádií, a rozmanitosť vysielania zaručuje, že vaše obzory nezostanú len na fádnom povrchu, po ktorom sa plazí väčšina slovenských rozhlasových staníc.
Ak teda márne hľadáte „veľkú hudbu v malom rádiu“, alebo bývate na mieste, kde sa ťažko chytá Radio FM, netreba si zúfať. Stačí sa trochu potúlať po internete.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite