Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kuba v exile

.yoani Sánchez .časopis .klub

Našla som Kubu mimo Kuby, povedala som nedávno svojmu priateľovi. Zasmial sa. Myslel si, že sa snažím vymyslieť fikciu, niečo literárne. Ale nie, myslela som to naozaj. V Brazílii som od jednej sedemdesiatročnej Kubánky dostala medailónik Milosrdnej Panny z Cobre. „Nebola som späť od roku 1964, keď som odišla,“ povedala mi, keď mi dávala do rúk malý klenot, ktorý patril jej matke.

Keď som bola v Prahe, skupina Kubáncov, ktorá tam žije, rozumela tomu, čo sa v našej krajine deje, lepšie, ako mnohí z tých, ktorí doma na Kube apaticky vegetujú. Iná kubánska rodina, žijúca uprostred mrakodrapov v New Yorku, ma pozvala na návštevu a kokosový koláč, ktorý urobila ich stará mama. Tradičný recept, urobený tradičným spôsobom. Niečo, čo vzhľadom na všadeprítomné nedostatky na Kube prestáva existovať.
Naša diaspóra, náš exil, konzervuje Kubu za hranicami Kuby. Spolu so svojimi kuframi a bolesťou, ktorú im spôsobuje odlúčenie a vzdialenosť, uchovávajú našu národnú históriu a pamäť, ktorá je zatiaľ doma vymazávaná z učebníc aj povedomia.  Vždy, keď stretnem Kubáncov, rozutekaných po svete, objavujem s nimi moju vlastnú krajinu. Keď zistím, čo všetko dokázali, vždy pocítim vo svojom vnútri smútok z toho, ako týchto ľudí opisuje kubánska propaganda.  Pre to ľudské bohatstvo, ktoré sme stratili, všetky tie talenty, ktoré ušli za hranice a všetky tie semienka, ktoré boli posadené v cudzích krajinách. Ako sme len mohli jednej ideológii, jednej strane a jednému mužovi dovoliť, aby cítil takú božskosť, že jedine on rozhodoval o tom, kto môže a kto nemôže používať adjektívum kubánsky?
Dnes viem, mám dôkaz, že nám klamali. Nikto mi o tom nemusel hovoriť, pochopila som to sama, keď som videla Kubu za hranicami Kuby. Tú obrovskú krajinu, ktorú tam pre nás ďaleko v exile zachraňujú ľudia z Kuby.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite