Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O novom svete

.martin Vystavil .časopis .týždeň vo svete

Naša kamarátka žije v jednom žltom meste za kopcami. Mesto je preto žlté, lebo hory bránia príchodu vlhkosti od mora a skoro celý rok tam panuje sucho. Naša kamarátka je už stará pani a nemá vôbec nič. Žila celý život v moslimskej Afrike, prišla o rodinu, o dieťa, o všetko, a teraz sa ocitla uprostred vyprahnutej americkej krajiny v malom meste v Kalifornii. Tu sa jej ujali úplne neznámi ľudia, a ako sa len dá, pomáhajú jej žiť. Nič od nej za to neočakávajú, je to pre nich jednoducho blížna stará osoba, ktorá potrebuje pomoc.

Stará pani má cukrovku, zakalené oči a tragický život za sebou. No keď začne rozprávať, človeku sa slzy tisnú do očí. Je strašne láskavá, za všetko ďakuje. Jej príbeh je taký nesmierne silný, ako môže byť len príbeh matky, ktorej odňali dieťa a ktorá prežila časť svojho života na africkom dne. To, čo má za sebou, si my šťastnejší ani nedokážeme predstaviť. A táto žena vie o peripetiách, čo ju postretli aj postihli, vyrozprávať v šiestich jazykoch. Po anglicky, po španielsky, po arabsky, po rusky, po česky a po slovensky. Je totiž Slovenka. A ešte k tomu vie nádherne hrať na klavíri. Klávesy ju nezabudli poslúchať ani po desiatkach rokov, ktoré prežila v spoločnosti, v ktorej žena  nemá nárok na slobodu voľby a hudba je tam vnímaná ako nežiaduce pokušenie. Tu, v suchom žltom mestečku v slobodnej Amerike, však hráva veľmi rada. Hráva bez nôt, len podľa spomienok a sluchu. Inak nemá nič, len ľudí, ktorí sa jej ujali a iba dodatočne poznávajú jej príbeh.
Mestečko je to naozaj malé a nenápadné, leží schované za kopcami a žijú v ňom obyčajní ľudia. Ďaleko od rušného Silicon Valley, blízko pri poliach a dlhých míľach zavlažovacích kanálov, v susedstve nekonečných lánov.  Títo ľudia žijú svoj obyčajný život spojený s pôdou, a ak stretnú blížneho, tak sa s ním, s ňou, jednoducho a bez očakávaní podelia aj o to málo, čo majú.

Martin Vystavil/
Pochádza z Kežmarku, od roku 2000 žije s rodinou v Silicon Valley a pracuje v IT priemysle. Zaujíma sa o konzervatívne a progresívne videnie sveta, sociálne siete, aktuálne dianie a mechanické hodinky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite