Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Strašenie či hrozba? Kim Čong-un sa v priebehu minulého týždňa vyskytoval v médiách celého sveta na titulných stranách. Ak mu šlo o to, tak svoju vojnu už vyhral. Severná Kórea ohlásila, že rozdrví svojich nepriateľov, Južnú Kóreu a USA.

Vzápätí prišli správy z juhokórejskej tlačovej agentúry, že na severnom pobreží je niekoľko mobilných balistických rakiet stredného doletu. Nie je stopercentne isté, či má Severná Kórea kapacity, aby ohrozila územie USA, hovorí sa o rakete Musudan, ktorá so svojím doletom 4-tisíc kilometrov dosiahne na ostrov Guam, ktorý patrí k územiam USA a Američania tu majú leteckú aj námornú základňu. Americký minister obrany Chuck Hagel aj minister zahraničných vecí John Kerry sa vyjadrili v tom zmysle, že hrozba je reálna. Nepochybne to bola aj súčasť upokojovania atmosféry. Zdá sa totiž, že kým má „mladý Kim“ dojem, že ho svet neberie vážne, tým väčšmi potrebuje všetkých naokolo strašiť vojnou. Zostáva možnosť, že Kim Čong-un si kampaňou najmä upevňuje svoje postavenie. Juhokórejské tajné služby v marci informovali, že Kim len tesne unikol atentátu.
.mg

Eurokríza kazí vzťahy aj medzi politikmi. Francúzsky prezident Francois Hollande priznal, že medzi ním a Angelou Merkelovou vládne „priateľské napätie“ a oficiálne prijal prvého muža nemeckej opozície Peera Steinbrücka.
Barack Obama siahne na federálne dôchodky, aby prispel k riešeniu rozpočtového deficitu. Chce však aj zvýšiť dane pre bohatších. Dôchodky budú brániť demokrati, proti rastu daní budú republikáni.
Blízko stagnácie je nemecká ekonomika, francúzska zaznamenala najväčší pokles za štyri roky, signalizuje index PMI spoločnosti Markit. Podľa hlavného ekonóma Markitu Chrisa Williamsona hasne „posledný lúč nádeje v inak pochmúrnom regióne“.
Vtáčia chrípka v Číne zabila šiesteho človeka. Ide o kmeň H7N9, ktorý dosiaľ nakazil 14 ľudí, zrejme pri kontakte s holubmi, ktoré sa predávali na trhu v Šanghaji.
Dialóg medzi Srbskom a Kosovom sa zasekol a Catherine Ashtonová, eurokomisárka pre zahraničnú politiku, navrhuje, aby sporné severné Kosovo dostala pod správu EÚ – tak ako po vojne v 90. rokoch spravovala OSN východ Chorvátska.

Osobnosť: Basím Jusef/
Egyptského komika, ktorý v televízii paroduje klerikov aj prezidenta Muhammada Mursího, vyšetrovala polícia. Najmä medzi mladšími a sekulárnejšími Egypťanmi je populárny ako bojovník za slobodu vyjadrenia, ktorú Mursího vláda a Moslimské bratstvo ohrozuje.

Antiosobnosť: Kim Čong-un/
Extrémne správanie severokórejského lídra stále šokuje svet. Kim vyhlásil, že zaútočí jadrovými zbraňami na Spojené štáty americké, a vydal rozkazy na prípravné vojenské operácie. Necíti sa zaviazaný medzinárodnými dohovormi a za agresora označuje USA.

Citát/
Basím Jusef: „My neurážame náboženstvo. To robia tí, ktorí používajú islam ako politickú zbraň.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite