Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

Naši predkovia sa na najväčšie sviatky roka pripravovali štyridsať dní. Pochovali basu, postili sa, robili skutky pokánia, chodili na krížovú cestu. Vo Veľký týždeň prežívali na Ježišovom príbehu aj svoju vlastnú drámu, znova sa narodili v krste a v pondelok vypukla všeobecná radosť. Hlavne mládenci chodili šibať a oblievať dievky. Tie boli prvým a doteraz v histórii najúčinnejším médiom, ktoré bolo treba umlčať. Iba veriace, ktoré nástojčivo tvrdili, že On vstal. Pre neveriace bolo škoda vody. Veriaci ľudia dodnes veria, tušia, premýšľajú, oslavujú, trápia sa. Vedia svoje. Skôr placho a bázlivo mlčia. Ako keď človek objaví lásku.

V hovorovej reči tu prežívajú biblické obrazy, ako sa zachovajú ľudia, „keď príde na lámanie chleba“. Keď dobrého priateľa udáš, si Judáš. Ten titul ti ostane ako Kainovo znamenie na čele. Ak niekto zneužíva moc, márne si „umýva ruky ako Pilát“. Obetného baránka si vždy nájdu ľudia, ktorí chcú robiť poriadky za každú cenu. Meno Veronika je symbolom statočnej ženy, ktorá Odsúdeného nezachráni, ale prerazí kordón vojakov, podá svoju šatku a: „Utri sa!“ Súcitné ľudské gesto uprostred ukrutnosti. V nudzi poznáš priateľa. V ťažkej chvíli ťa všetci opustia a tí, ktorých prichytia, ťa zaprú ako Peter. Zranená ovečka v náručí dobrého pastiera ostáva stále symbolom ohrozeného človeka a blízkosti ľudí, ktorí nás v nešťastí zoberú do svojej láskavej opatery.
Ostal nám aj žart, zaručene slovenský. Bača sa musí starať o svoje ovce v lete, v zime, sviatok, piatok. Raz za rok, na Veľký piatok, sa vyumýval, vyparádil a zišieu dolu do kostola. S dojatím počúval, ako toho Ježiša zradili, bičovali, tŕním korunovali a nakoniec ukrižovali. O rok prišiel opäť a znova to isté. Keď vyšli z kostola, povedal: „A načo tam liezou, keď ho tam i vlani tak dokatovali?“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite