Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Magická tobolka

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Našinec toto korenie spozná zvyčajne na potulkách po severnej Afrike alebo po Blízkom východe. Dávajú si ho tam do kávy, a tá potom vábi svojou vôňou až strach. Kardamom váš nos len veľmi ťažko prehliadne.

Jeho vôňa je veľmi špecifická a nie každý ju má rád. Kardamóm ľudí rozdeľuje skoro ako kôpor. Niektorí sa pri ňom trasú blahom, iní od hnusu. V každom prípade patrí medzi tri najdrahšie korenia na svete (spolu so šafranom a vanilkou) a ľudstvo ho pozná už pekných pár rôčkov. Asi takých 4 000. Prvé zmienky sa nachádzajú v indických textoch, pretože práve odtiaľ táto čudná tobolka s množstvom čiernych, voňavých a na chuť pomerne štipľavých zrniečok pochádza. Už vtedy ho ľudia pchali do jedla a používali ako liek. Napokon z neho v tých končinách vznikla jedna z hlavných ingrediencií do slávnej zmesi korenia garam masala.
Pomerne rýchlo sa rozšíril ďalej, aj vďaka tomu, že s ním začali Indovia veľmi čulo obchodovať. Do kardamómu sa ako prví totálne zbláznili Egypťania. Však sa aj ako jedno z prvých korení spomína v slávnom Ebersovom papyruse. A dodnes ho niekde nájdete pod označením egyptské či maurské korenie. Egypťania s jeho pomocou veselo balzamovali svojich panovníkov, keďže má zázračné vonné účinky, ktoré tak trochu pripomínajú záhrobie. Popritom si však tmavé zrniečka pchali aj do úst, aby si nimi vyčistili zuby a osviežili dych. Táto móda sa uchytila aj u Grékov a Rimanov, hneď ako kardamóm so sebou priniesli zo svojich výprav vojaci Alexandra Veľkého. Zatiaľ čo my si drhneme zuby pastou obsahujúcou kardamóm, Rimania si drhli zuby rovno kardamómovým práškom. A nevyužívali ho znovu len na dentálnu hygienu. Bol hlavnou zložkou vonných olejov v kúpeľoch a takisto drahých voňaviek, určených pre módou posadnuté ženy patriciov. Kardamóm sa v tej dobe  považoval aj za vynikajúci liek na nestriedmosť a obžerstvo. Hostiny Rimanov vtedy vyzerali naozaj povážlivo a konzumovalo sa na nich obrovské množstvo jedla. Antickí gurmáni dokonca, aby stihli ochutnať všetko, čo sa ponúkalo, nerobili si kvôli etikete ťažkú hlavu a po istom čase obsah svojho žalúdka jednoducho vyprázdnili a bez akýchkoľvek výčitiek, či sú bulimici, alebo nie, pokračovali v hodovaní. Na takto namáhaný žalúdok vždy pomohol kardamóm. Aj dnes, ak máte pálenie záhy, stačí požuť semiačka zo zopár toboliek a problém je preč.
Kardamóm je vnímaný predovšetkým ako typické orientálne korenie. Strednú aj západnú Európu príliš nefascinuje, hoci v stredoveku tu bol súčasťou mnohých zázračných medikamentov a alchymistických bačorín. Čo je však zvláštne, kardamóm je neuveriteľne populárne korenie v Škandinávii. A nie je to len nejaká posledná módna vlna, inšpirovaná návštevou blond turistov v Indii, Thajsku či v Tunisku. Kardamóm je totiž pevnou súčasťou škandinávskej kuchyne. Napríklad švédsky glogg sa bez neho ani neráta. Pátralo sa, čím to môže asi tak byť, a predstavte si, že ho tam doniesli zo svojich turistických ciest samotní Vikingovia. Vydali sa vraj na špacír do Konštantinopolu a popri niekoľkých štandardných úkonoch, ako je dobýjanie miest a plienenie, zobrali si so sebou domov aj zopár vriec kardamómu. A na rok už išli plieniť aj kvôli nemu. Škandinávci ho odvtedy dávajú všade – od kompótov, koláčov až po klobásy.
Kardamóm môžete zohnať trojaký. Najčastejšie sa stretávame so zelenými tobolkami, ktoré sú charakteristické pre Indiu a Blízky východ. Sušia sa pomaly na slnku, a tak si zachovávajú svoju pôvodnú farbu. V Ázii sa používa skôr kardamóm hnedý, ktorý sa suší v peciach. No a potom v Amerike môžete zohnať kardamóm bielený. Predáva sa aj mletý, no vždy sa viac oplatí kupovať ho prirodzene – v tobolkách. Jeho vôňa a chuť tak dlhšie vydrží.

Autor je scenárista.

Zaraďme kardamóm/
S kardamómom treba v kuchyni narábať veľmi opatrne. Jeho aróma je veľmi výrazná, a ak to s ním preženiete, môže sa vám ľahko stať, že váš úžasný puding, koláč, či zaváranina bude voňať ako lacné mydlo z blízkej drogérie.  Keď chcete kardamómom ochutiť smotanu, ktorú neskôr využijete napríklad na výrobu zmrzliny, vajíčkového krému či panna cotty, na pol litra smotany vám stačí v mažiari jemne rozlúsknuť osem tobliek kardamómu. Nie viac. Všetko aj s tobolkami vhodíme do smotany, krátko povaríme, potom scedíme a vyvarené tobolky aj so zrniečkami vyhodíme. Kardamóm sa vynikajúco hodí všade tam, kde potrebujete trošku sladkastej chuti a závan orientu. Skvelo sa hodí k jahňacine a ťažším mäsám. Skúste ho prihodiť spolu s badiánom k mäsu, dusenému na víne, a uvidíte, že sa stane malý zázrak. Na večer si potom nezabudnite urobiť z neho skvelý čaj. Stačí ak zopár toboliek povaríte v horúcej vode zo dve tri minúty, a potom ich necháte ešte ďalších desať minút lúhovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite