Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ttreba...

.časopis .lifestyle

TREBA SA ZOBUDIŤ: Budík s elektrickým šokom
Zima sa ešte poriadne neodporúčala a my už sme si museli posunúť hodinky na letný čas a opäť rozhasiť ťažko skúšaný biorytmus. Najhorším vynálezom všetkých čias v oblasti budenia bol snooze button, teda možnosť posunúť si po zazvonení budík o desať minút neskôr a ešte si trošku pospať. A ešte desať, a ešte desať, niektorí experti takto dokážu posúvať budík aj hodinu. Istý študent Sankalp Sinha z indickej Sharda University preto vyvinul krásny budík, ktorý nielenže hrá na dobré ráno obľúbenú hudbu, ale má aj špeciálny snooze button, ktorý pri pokuse hudbu vypnúť rozospatého majiteľa jemne kopne niekoľkými milivoltmi. Údajne to nie trest, ale naopak, má to pozitívne stimulovať neuróny a človeka definitívne zobudiť. Žiaľ, budík sa zatiaľ nevyrába i keď na študentovej stránke sa množia zúfalé prosby, aby to rýchlo zariadil.  

TREBA PRIPOMÍNAŤ: Lepiace papieriky na každý prípad
Niekto už má všetky pripomienky v počítači alebo v mobile, niekto si bez toho, aby mal na viditeľnom mieste nalepený žltý papier, známy pod menom post-it, nespomenie ani na vlastné narodeniny. Výrobcovia ponúkajú všelijaké farby aj tvary post-itov, s rôznou predtlačou. Nás zaujali papieriky s predtlačenými termínmi splnenia úloh: DNES (s možnosťou začiarknuť si čo najskôr alebo neskôr), TERAZ, HOCIKEDY, NIEKEDY a NIKDY. Pri prvých troch termínoch je použitie zrejmé, ale aké položky si treba označiť termínom NIKDY, to chce fantáziu. Možno je to pre chudnúcich, aby si tým oblepili chladničku a špajzu, alebo pre šéfov, ktorí takto označia na vybavenie iniciatívny návrh podriadeného. Úplnou záhadou zostáva lístoček NIEKEDY, ktorý má ešte podmožnosti NIEKDE a NEJAKO. Ak na to prídete, dajte nám niekedy nejako niekde vedieť.   

TREBA SI ZBALIŤ: Vak na oblek pre bicyklistu
Ak ste doteraz riešili dilemu, ako chodiť do práce na bicykli, keď v práci musíte nosiť bezchybný oblek a nepokrčenú košeľu, tak dilemu za vás vyriešila austrálska dizajnérska firma Henty Designs. Vytvorili vak Wingman, do ktorého celé elegantné oblečenie poľahky zbalíte a ešte vám zostane mnoho bočných vreciek na potrebné dokumenty, tablet, kľúče či ďalšie veci. Vak má v sebe po celej dĺžke pevné vlákno zo stopercentného recyklovaného plastu, ktoré udrží oblek rovnomerne rozprestretý, takže zabráni jeho posunutiu a pokrčeniu. Vak je vodotesný, má reflexné lemovanie, aby bol cyklista dobre viditeľný. Vak stojí okolo 150 eur a firma sľubuje bezplatné doručenie do siedmich dní kdekoľvek v Európskej únii, Austrálii aj Británii. Kde a ako sa cyklista môže pred prezlečením do obleku osprchovať, sa v popise vaku nepíše nič.  

TREBA VYCHUTNAŤ: Kávu na festivale Coffee Fest
Zdá sa, že kávová kultúra sa na Slovensku pomaly, ale predsa udomácňuje, i keď aj v lepších reštauráciách si namiesto espressa (30 ml/7g) musíte pýtať piccolo, aby vám nedoniesli riedku žbrndu v obrovskej šálke. Nedávno sa v Nových Zámkoch už piatykrát súťažilo medzi juniormi o titul Junior Barista roka. Na prvých troch miestach sa umiestnili dievčatá, Kristína Herényiová, Ivana Palgutová a Ivana Krajcsovičová. Minuloročný víťaz Lukáš Podbehlý stratil body na časovom limite a urobil len najlepšie cappuccino. Ak vás zaujíma, ako sa káva dostane z plantáží cez pražiarne až do šálky, skočte v sobotu do hotela Sheraton v Bratislave na nový festival Coffee Fest. Počas dňa sa budú na troch baroch striedať rôzne kaviarne, budú tu ukážky praženia, alternatívnych spôsobov prípravy kávy a latte art, plus krátke prednášky o káve, workshopy a živá hudba.

TREBA POZERAŤ TV: V sobotu na Dvojke
Nenechajte si ujsť rakúsky celovečerný dokument So stratami treba rátať (Mit Verlust ist zu rechnen) režiséra a scenáristu Ulricha Seidla (u nás známy vďaka Psím dňom (Hundstage), oceneným Veľkou cenou poroty na MFF v Benátkach v roku 2001). Film So stratami treba rátať vznikol v roku 1992 a o rok dostal zvláštnu cenu poroty v Amsterdame. Celkom unikátnym spôsobom zachytáva zmenu sociálno-spoločenských pomerov v česko-rakúskom pohraničí po páde železnej opony. Rakúsky vdovec už má samoty dosť, preto sa začne obzerať po novej manželke a pohľad mu zablúdi do českej dediny, len pár kilometrov za hranicami, ktorá prestala byť neprekonateľnou prekážkou. Lenže pokračovanie čohosi, čo sa skončilo pred štyridsiatimi rokmi vôbec nie je jednoduché. Viac televíznych tipov od Jura Malíčka nájdete každý piatok na www.tyzden.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite