Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rituály pri pytačkách

.tomáš Čejka .časopis .ostatné

Na jar akoby sa všetky zvery zbláznili - vyliezajú z nôr, škár, puklín či dutín a utekajú na rande, pričom niektoré samčeky zúrivo bojujú o samičky a mnohé z nich aj o vlastný život.

.zrkadlové vyznania
Na rande si zvykneme brávať všeličo. Dievčatá majú v kabelke vždy zrkadielko a chlapi vo vrecku kadečo, niekedy aj baterku. Ázijské pavúčiky Cosmophasis umbratica si berú na rande oboje. Majú to však troška pomotané. Zrkadielka si so sebou berú chlapci a baterku nosia dievky. V každom prípade si bez týchto propriet nevie rande ani jeden z nich predstaviť. Len čo dobehne upachtený samček na rande, začne zúrivo tancovať, pričom ide o poriadne zložité tanečné figúry, pri ktorých máva nožičkami a vykrúca zadočkom. Robí to preto, aby predviedol znudenej samičke špeciálne zrkadielka, teda strieborné škvrny na hlave a tele. Samička také nemá, pýši sa však svetielkujúcimi „hmatadlami“. Sú to akési malé nôžky popri ústach a ultrafialová zložka slnečného žiarenia im dodáva pôsobivo zeleno fluoreskujúce sfarbenie. Zoológovia, ktorí tieto pavúky pri pytačkách pozorovali, ich začali podozrievať, že sa dorozumievajú práve pomocou nich. Istý singapurský odborník, ktorému kolegovia hovoria dôverne Spiderman, chcel teóriu potvrdiť, a preto svojich pavúčích chovancov zatváral do priehľadných boxov. Ibaže napriek tomu, že sa pavúky  vzájomne videli, nijako nereagovali, z čoho vyplynulo, že vyznanie lásky sprevádzané  ultrafialovým žiarením im jednoznačne nechýbalo. Spiderman napokon potvrdil, že takto si svietia iba samičky, pričom samčeky na ne reagujú signálom v podobe „prasiatok”, ktoré vznikajú odrazom v zrkadielkach na ich hlave a tele. Takéto vyznania lásky sú účinné preto, lebo podobne ako iné skákavky, aj tento druh má vynikajúci zrak. Disponujú až ôsmimi očami, ktoré sú mimoriadne citlivé práve na svetlo s vlnovou dĺžkou zodpovedajúcej UV-žiareniu.

.pavúčie flamenco
Samce pavúkov rodu Habronattus, takisto zo skupiny skákaviek, sa tiež vyžívajú v svadobných tancoch, ktorými upútavajú pozornosť samičiek. Keďže pavúky majú veľmi dobrý zrak, tak sa automaticky predpokladalo, že pytačkový tanec má vyvolenú upútať len vizuálne. Americký biológ Damian Elias sa však rozhodol preveriť aj mikrovibrácie, ktoré samčeky svojím podupávaním spôsobujú. Pripútal samičku k podložke a napojil ju na citlivé senzory. A skutočne zachytil silné vibrácie, ktoré vznikajú, keď samček udrie zadočkom o zem. V tom, či a nakoľko tieto signály využívajú iné pavúky rodu Habronattus, nemá Elias zatiaľ jasno. Niektoré druhy totiž žijú na piesku, čo situáciu komplikuje.

.sex o život
Hlavný a najčastejší rituál modliviek je pomerne známy. Samček sa dokníše k samičke, rýchlo na ňu vyskočí a keď má výnimočné šťastie, alebo je šikovný, samička ho nezožerie. Pozrime sa však na modlivčie rituály podrobnejšie. Ak je samička pripravená, začne vylučovať feromóny a vábiť samčeka. Ten, len čo ich zachytí tykadlami, bleskurýchle a presne určí smer, odkiaľ sľubná vôňa prichádza. Vlastný rituál párenia sa však začne v podstate až vtedy, keď samček svoju vysnívanú konečne zbadá. Natiahne smerom k nej tykadlá a pomaly, uvedomujúc si, že mu ide o život, sa k nej blíži. Táto fáza môže trvať aj niekoľko nekonečných hodín. Keď sa samček k samičke konečne doterigá, začne ju servilne masírovať tykadlami, aby ju upokojil. Iné druhy modliviek túto ponižujúcu fázu vynechávajú a naskakujú na objekt záujmu tak rýchlo, že si to ani nestihne uvedomiť. Len čo sa samček uchytí na chrbte samičky, bez ďalších zbytočných rečí sa pokúsi o kopuláciu. Ak sa mu dielo podarí, prace sa preč, často aj odlieta a ide si hľadať ďalšiu partnerku. Samčeky iných druhov zostávajú na samičke dlhšie, aby zabránili v kopulácii konkurentom. Často sa však nič z toho nekoná, lebo v niektorej z fáz párenia skončia v zuboch svojej milovanej. Samička sa takto nezdvorilo správa z niekoľkých dôvodov. Prvý je vyslovene pragmatický – v samčekovi vidí ľahkú korisť. Iným dôvodom môže byť, že samček je pre ňu mimoriadne hodnotný výživový doplnok, ktorý dodá jej telu množstvo dôležitých látok. Nie je v tom nič zvrhlé, robí to pre zachovanie rodu a živiny potrebuje pre úspešný vývoj vajíčok. Keď samica napadne samca priamo pri kopulácii, začne ho požierať od hlavy, čím mu zároveň pretne nervovú uzlinu, riadiacu páriace pohyby. Vďaka tomu polomŕtvy samček zintenzívni pohyby zadočka a párenie je efektívnejšie. A čo je cieľom samčeka? Je to podobné ako pri iných druhoch – je naprogramovaný na to, aby rozsieval svoje gény po čo najširšom okolí. To preto vlastní účinné mechanizmy, ktoré mu umožňujú prežiť. Už len smer, z ktorého sa samčeky približujú k nebezpečnej partnerke s vražednými chúťkami, je dôležitý. Ideálne je zvoliť taktiku priblížovania zozadu, prípadne spredu. Po úspešnom nasadnutí treba skloniť hlavohruď čo najbližšie k telu samičky, ktorú tým odzbroja, lebo na nich nedočiahne. Samčeky niektorých cudzokrajných druhov, napríklad modlivky obrovskej (Plistospilota guineensis), volia opačnú stratégiu. Upozorňujú na seba už z diaľky, keď doširoka rozprestrú krídla a odhalia pestré sfarbenie. Pôsobivý je aj ich extatický tanec, ktorým ohurujú samičku.

Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite