Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na rieke a na hranici

.jozef Ryník .časopis .týždeň vo svete

S rodinou žijem v hlavnom meste Kanady a musím povedať, že sú tu skvelé podmienky na život s malým dieťaťom. Množstvo parkov, detské ihriská, v lete dokonca bezplatné kúpaliská. Tento luxus si Kanaďania platia z daní. Kde nie sú kúpaliská, sú pri ihriskách fontány či skôr vodné osviežovače, ktoré si môžu deti samy spustiť. Osviežiť sa dá aj na mestských plážach pozdĺž celej rieky Ottawa. Pláže sú pieskové a voda celkom čistá.

Brehy rieky lemujú cyklotrasy, takže ak sa nechcete predierať ulicami plnými áut, môžete cestovať popri rieke, ako to robím od apríla do októbra ja. Cesta je príjemnejšia a v jazde vám budú prekážať iba miestne divé husi loonies, ktoré sa pri rieke pasú vo veľkých kŕdľoch.
Rieka je tu aj hranicou – oddeľuje provinciu Ontario od Quebecu, ale tiež anglicky hovoriace mestské časti Ottawy od francúzskych. Tie francúzske sú zjednotené pod menom Gatineau, hoci sú to v podstate tri mestečká. Ja bývam v Hulle, čo neznelo dostatočne francúzsky, takže ako spoločný názov sa ujal Gatineau, aspoň tak mi to miestni vysvetlili. Kto by však čakal vo francúzskej časti nádych francúzskej atmosféry s kaviarňami, bude sklamaný ako ja. Aj Gatineau je typické kanadské mesto, kde dominujú fastfoody a  shopping centrá, i keď sem-tam nájdete francúzsku pekáreň či cukráreň.
Mesto žije s riekou a okolo nej. Rieka nie je od neho odrezaná prílišnou reguláciou či múrmi ako v Bratislave. Niektorí síce tvrdia, že brehy rieky by mali lemovať obchody a reštaurácie, ale tu ich lemuje len green belt, teda pás zelene s cyklistickými trasami. Mne osobne to vyhovuje. Keď chcem drink či nakupovať, idem do centra. Aj parlament stojí pri rieke. Hoci Ottawa nemá ani dnes nádych veľkomesta, pohľad z quebeckého brehu na majestátny komplex parlamentných budov, najmä pred západom slnka, je ohromujúci. Ottawa naozaj nie je typická metropola. Hlavným mestom sa stala v roku 1857 aj napriek veľkým rivalom Torontu a Montrealu. Vtedy bola Ottawa len rybárskou osadou na brehu rovnomennej rieky, kým Toronto a Montreal už boli veľkomesta. Kráľovnú Viktóriu však presvedčilo to, že Ottawa stála na hranici anglicky hovoriacej Kanady a jej francúzskej časti, čiže dnešného Quebecu. Navyše nebola blízko americkej hranice, s ktorou mala Kanada v roku 1812 vojenský konflikt.
Dnes je Ottawa ukážkou oficiálnej dvojjazyčnosti, ktorá by mala platiť v celej Kanade, ale realita je iná. V Gatineau je angličtina na nápisoch v obchodoch zriedkavá, hoci ľudia zvyčajne po anglicky vedia. Aj preto, že väčšina z nich robí v štátnej správe na ontárijskej strane Ottawy, kde je dvojjazyčnosť povinná. V Ottawe sú nápisy vzorne dvojjazyčné, ale znalosť francúzštiny je horšia. Moja francúzština je biedna, ale keď sa po francúzsky ospravedlním, že nehovorím dobre, a poprosím, či môžeme debatovať po anglicky, je to v pohode. Jediné, čo mi tu prekáža, sú dlhé a tuhé zimy. Táto sa ešte neskončila, stromy tu pučia a kvitnú až v máji. Nenadarmo sa hovorí, že Ottawa je druhé najchladnejšie hlavné mesto na svete. Prvé je mongolský Ulanbátar.

Jozef Ryník je novinár. Žil v Austráli, potom na Slovensku, kde pracoval aj v redakcii .týždňa. Dnes pôsobí ako zahraničný korešpondent WBP Online v Ottawe. Býva tam už vyše roka s rodinou, a tak mesto vníma najmä cez optiku rodinného života.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite