Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Problémoví susedia nech sa na dianie v Sýrii dívame z ktorejkoľvek strany, ťažko povedať, kto má väčšie problémy. Či prezident Assad, ktorý síce stráca spojencov za hranicami, no stále sa drží pri moci, alebo povstalci, ktorí proti nemu už dva roky bojujú. Jednoznačného víťazstva nie je schopný nikto. Assadovi odmietla podporu aj Liga arabských štátov, čo rozhnevalo Moskvu.

Povstalci v piatok oznámili, že znovu dobyli mesto Dail pri hraniciach s Jordánskom, ktoré predstavuje kľúčový bod v boji o Damask. Deň predtým zahynulo v Damasku pri mínometnej paľbe asi desať študentov univerzity. Štáty, ktoré majú so Sýriou spoločné hranice, by tiež potrebovali ukončenie tohto konfliktu. Smrť dieťaťa pri požiari v tureckom tábore pre sýrskych utečencov Akcakale vyvolala minulý týždeň protesty, ktoré musela potlačiť polícia. Vzápätí boli podľa informácií agentúry Reuters z Turecka vyhostené stovky  utečencov. Úrady v Ankare to nepotvrdili. Vyhosťovanie utečencov by totiž bolo proti pravidlám pomoci, ku ktorým sa zaviazali..mg

Európska komisia potvrdila, že Chorvátsko splnilo podmienky na vstup do EÚ. Členmi Únie budú Chorváti od 1. júna. Kedy vstúpia aj do schengenskej zóny, to bude závisieť od hodnotenia správy hraníc a vízového systému.
David Milliband, bývalý britský minister zahraničia, odchádza pracovať pre newyorskú charitatívnu organizáciu International Rescue Commitee. Labouristi prídu o výraznú osobnosť.
Paríž zažil demonštráciu stoviek tisícov ľudí. Protestovali proti zákonu, ktorý má legalizovať manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopcie detí takýmito pármi. Podpora zákona u francúzskej verejnosti je väčšinová, ale klesá. Plán odchodu francúzskych vojsk z Mali predložil prezident Francois Hollande. „Ciele sme splnili,“ povedal. Na konci roka v Mali zostane len tisícka vojakov.
Najmenej 40 ľudí zahynulo v Barme, keď davy buddhistov útočili na moslimov. V dôsledku nepokojov muselo opustiť svoje domy najmenej 12-tisíc moslimov. Moslimovia sú v Barme menšinou a neraz sú občanmi druhej kategórie.

.osobnosti: Paul Krugman/
Ekonóm, ovenčený Nobelovou cenou, vo svojom blogu varoval Poľsko pred vstupom do eurozóny. Uviedol odstrašujúci príklad Španielska, Írska a Cypru. Položil otázku: „Koľko dôkazov ešte potrebujeme, že euro je pasca, ktorá krajiny v kríze oberá o dobré riešenia?“

.antiosobnosti: Kim Čong-un/
Severokórejský diktátor predvádza svoj nevypočítateľný temperament. Minulý týždeň podpísal rozkaz na uvedenie rakiet do pohotovosti. Podľa severokórejskej štátnej agentúry KCNA sa rozhodol „konečne vyrovnať účty s americkými imperialistami“.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite