Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA NAHRADIŤ: Vajíčka vyrobené z rastliny
Pre tých, čo nechcú jesť vajíčka, či už preto, že nejedia nič živočíšneho pôvodu, alebo je im ľúto úbohých sliepočiek uväznených v klietkach, založil Josh Tetrick startup Hampton Creek Foods a chce do všetkých potravín, do ktorých ide ako surovina vajíčko, dodávať rastlinnú náhradu. Spolu s odborníkmi na výživu, šéfkuchármi a molekulárnymi biológmi ju už vyvinul, nazval Beyond Eggs a otestoval, či je skutočne schopná zastúpiť všetko to, čo robí vajíčko, teda vie sa zraziť, vyšľahať, emulgovať, dodávať jedlu špecifickú chuť, vláčnosť a textúru. Výsledkom je rastlinný prášok, ktorý môžu používať veľkí výrobcovia hotových potravín, pekári, cukrári, ale aj koneční spotrebitelia. Je bez cholesterolu a salmonely. Do firmy vstúpila Koshla Ventures, kde je investorom aj Bill Gates, optimisticky teda dúfajú, že do konca roka by malo byť rastlinné vajíčko na trhu.

TREBA STAVAŤ: Stan vo vzduchu
Ak sa už neviete dočkať teplého počasia, aby ste mohli vyraziť na stanovačku, možno vás zaujme stan, ktorý sa, podobne ako hojdacia sieť hamaka, dá zavesiť do konárov stromov. Vďaka tomu nemusíte hľadať vhodné miesto na zemi, stavať stan na chladnú, mokrú, špinavú, mäkkú, tvrdú či inak na stanovanie nevhodnú zem, nemusíte sa ani báť po zemi sa pohybujúcich nebezpečných zvierat, nehovoriac o všelijakom hmyze a červíkoch. Závesný stan Stingray, čiže raja, skutočne toto zviera pripomína. Je z odolného nepremokavého a nehorľavého materiálu, upevňuje sa na troch miestach v korune stromov a vleziete doň zospodu závesným rebríkom. Britský výrobca ponúka viac druhov na výber, stojí 1 000 eur. V jednom stane sa vyspia až štyria ľudia, váži okolo 6 kilogramov a šikovný človek by ho mal postaviť, respektíve zavesiť na strom za pár minút.

TREBA ZNIČIŤ: Ručná prenosná skartovačka
Nikdy neviete, kedy môže niekto zneužiť citlivé informácie na dokumente, ktorý už nepotrebujete a hodíte ho do koša. Čísla účtov, dôverné údaje, nepatentované nápady, milostné listy. Nie vždy máme k dispozícii veľkú elektrickú skartovačku ani čas každý papierik potrhať na márne kúsky, prípadne ho ešte požuvať. Pre všetkých, čo si uvedomujú nebezpečenstvo nezlikvidovaných dôkazov, je tu teraz praktická ručná prenosná skartovačka za dvanásť dolárov, z amerického internetového obchodu Muji plného podobných uletených nápadov. Zmestí sa pohodlne do vrecka, môžete ju teda so sebou nosiť všade. Papierik rozmeru cca A6 sa strčí do štrbiny a rýchlym otáčaním bočného kolieska sa posúva a zároveň rozrezáva na tenké pásiky. Ako tam dostanete papier veľkosti A4 a koľko vám bude trvať skartovanie jedného menšieho spisu, japonský výrobca radšej neuvádza.

TREBA CVIČIŤ: Televízne kreslo a trenažér v jednom
Začiatkom marca na počítačovom veľtrhu CeBit v Hanoveri predstavila nemecká firma Erlanger špeciálne kreslo GEWOS pre seniorov, ktorí majú obmedzený pohyb a väčšinu času presedia pred televízorom. Na prvý pohľad obyčajné kreslo sa po zložení bočných operadiel zmení na veslovací trenažér, pričom podložka nôh tiež podporuje pohyb. Senzory umiestnené v kresle sledujú tep, krvný tlak aj hmotnosť užívateľa, analyzujú údaje a ak treba, nabádajú na ďalšie cvičeni. Sediaci a cvičiaci senior môže všetky údaje sledovať na tablete v ramene kresla, tam si môže aj vytvárať vlastné cvičebné plány. Tvorcovia už úspešne testovali kreslo na stovke spokojných seniorov a dúfajú, že pridaním herných prvkov do kresla zvýšia ešte viac ich chuť zacvičiť si. Vývoj podporuje nemecká vláda. To, kedy by si prví seniori mohli doma reálne zacvičiť, sa zatiaľ nevie.  

TREBA PLACHTIŤ: Bezmotorové lietanie vetroňov v Nitre
Niekto na Veľkú noc tradične polieva a šibe, niekto lieta. V Nitre na športovom letisku v Janíkovciach organizuje miestny Aeroklub už tradične v tomto sviatočnom čase Pribina CUP, ktorý je jedným z 10 kvalifikačných kôl majstrovstiev sveta Grand Prix v bezmotorovom lietaní vetroňov. Podujatie je voľne prístupné všetkým záujemcom, ktorí si počas niekoľkých dní (od 30.3. do 6.4.) môžu vychutnať plachtenie vetroňov nad regiónom. Prihlásených je zatiaľ 124 súťažiacich zo 17 krajín. Môžu súťažiť v klubovej triede, kde sú zaradené staršie vetrone, ktoré by na vrcholových súťažiach nemali šancu na úspech, ďalšou je kategória do 15 metrov a napokon kombinovaná s výkonnými dvojmiestnymi vetroňmi. Sú to rýchlostné prelety, každý deň je vyhlásená trať a pilot, ktorý ju obletí najrýchlejšie, víťazí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite