Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vertikálne záhrady

.peter Bigoš .časopis .lifestyle

Zelený luxus alebo riešenie pre malé priestory? Vertikálne pestovanie v súčasnosti prežíva svoj boom, ale jeho využitie bolo časté aj v minulosti. Kus prírody na stene si môžete dopriať aj vy, ani si nemusíte brať pôžičku. Stačí trochu kreativity.

Inovatívny architektonický prvok, v lete ochladzovanie betónových budov, čistenie ovzdušia, zelené riešenie pre zastavané plochy a malé priestory. To všetko prináša fenomén vertikálnych záhrad, nazývaný aj zelené alebo živé steny. Vertikálna záhrada je inštalácia žijúcich rastlín do skupín, ktoré sú umiestnené na konštrukcii, zloženej z nosného rámu, plstených umelých vlákien a zavlažovacieho systému. Rastliny vytvárajú korene v plstenej časti a výživu čerpajú z vody so živinami, prípadne majú k dispozícii malé množstvo substrátu. Ide o takzvané hydroponické pestovanie. Vertikálne záhrady sa môžu využiť v interiéroch aj v exteriéroch.

.vertikálne pestovanie v babylonských záhradách
Hoci ide o moderný trend v architektúre a záhradníctve, vertikálne pestovanie rastlín nie je v histórii žiadnou novinkou. Už starí Egypťania používali živé steny na oddelenie častí záhrady. Zelené steny zdobili aj jeden zo siedmich divov sveta ? visuté babylonské záhrady. Tento prvok používali aj Gréci, Rimania či Maurovia, dokonca aj steny Machu Picchu boli obrastené rastlinami.
V modernej histórii je otcom myšlienky zelených stien a majiteľom prvého patentu z roku 1938 Stanley Hart White ? profesor krajinnej architektúry na Univerzite v Illinois v rokoch 1922 ? 1959. „Botanické tehly“, ako Hart svoj systém nazýval, boli bloky rastlín s možnosťou inštalácie nad seba do akejkoľvek výšky. Skutočný zlom a popularizáciu vertikálnych záhrad priniesol francúzsky botanik a umelec Patrick Blanc, ktorý sa nechal inšpirovať na svojich výpravách do tropických pralesov. Na základe svojich pozorovaní inovoval koncept zelenej steny a v roku 1988 inštaloval prvú stenu na Múzeu vedy a priemyslu v Paríži. Odvtedy sa tento systém rozšíril do celého sveta. Momentálne najväčšou vertikálnou záhradou je inštalácia rastlín na nákupnom centre Fiordaliso v talianskom Rozzane. Vertikálna záhrada s rozlohou 1263 m2 je dielom architekta Francesca Bollaniho a je v nej použitých neuveriteľných 44 000 rastlín. Na Slovensku je známa živá stena v bratislavskej J&T Café, kde je použitých viac ako 2 900 kusov a 66 druhov rastlín.

.ako to funguje? Ako machy na skalách.
Inštalácia zelenej steny podľa Blancovho konceptu predstavuje umiestnenie železnej konštrukcie na nosnej stene, na ktorej je upevnená PVC podložka a dve vrstvy polyamidovej plsti. Práve tieto vrstvy sú dôležité a revolučné vo vertikálnom pestovaní, lebo napodobujú machy rastúce na skalách, ktoré poskytujú prostredie na zakorenenie ďalších rastlín.
Zavlažovanie, ale aj výživa rastlín sú riešené sieťou zavlažovacích trubíc kontrolovaných ventilmi. Do vody sa pridávajú tekuté hnojivá, aby mali rastliny zabezpečený prísun živín potrebných na rast. Nadbytočná voda sa hromadí v zbernej nádobe v spodnej časti konštrukcie. V uzatvorenom cykle sa voda znovu prečerpáva, v otvorenom je odvádzaná do kanalizácie.
Výber rastlín je rovnako dôležitý ako inštalácia steny a zavlažovania. Nie všetkým druhom rastlín vertikálne pestovanie vyhovuje. Niektorým prekáža absencia substrátu, suchomilné rastliny nebudú zvládať konštantné premokrenie. Preto sa v interiéroch obyčajne používajú rastliny pôvodom z trópov alebo subtropického podnebia a podľa výberu sa reguluje potreba zavlažovania a osvetlenia. V exteriéroch je pri výbere rastlín dôležitá orientácia steny, na ktorú sa bude záhrada inštalovať (sever-juh) a klimatické podmienky. Napríklad na severnú stranu sa vyberajú rastliny, ktoré obľubujú tieň a pri zavlažovaní sa ráta s nižšou potrebou vlahy.
Vertikálne záhrady nie sú lacnou záležitosťou, výška investície sa líši od veľkosti, umiestnenia, použitého materiálu, rastlín a druhu zavlažovania. Pri menších plochách sú náklady až 1 200 € na m2, pri veľkoplošných inštaláciách sa náklady na jeden štvorcový meter pohybujú okolo 600 €.

.vertikálne pestovanie na balkóne aj v záhrade
Princíp zelených stien nemusí však byť len drahou dekoráciou a módnym výstrelkom. Vertikálne pestovanie rastlín je riešením pre malé priestory – balkóny, terasy a dvory, kde si ich obyvatelia chcú priniesť kúsok prírody alebo pestovať drobnú zeleninu a bylinky do kuchyne. Existujú prefabrikáty, ktoré si jednoducho pospájate, pripojíte zavlažovanie a môžete vysádzať. Vertikálnu záhradu si  môžete jednoducho vyrobiť aj sami, a to nemusíte byť ani zručný domáci majster.
Stačí chvíľka surfovania a internet vám vypľuje nekonečný počet inšpiratívnych nápadov. Lacným a ekologickým riešením je použitie recyklovaných materiálov – použité pneumatiky, zavesené plastové fľaše alebo odkvapové rúry. Mojím tipom je časovo nenáročná a efektná recyklácia drevenej palety. Paletu jednoducho zo spodnej a bočných strán prekryjete dvoma vrstvami netkanej textílie, ktorú zošívačkou o paletu priklincujete. Čím tesnejšie budú klince vedľa seba, tým pevnejšia bude textília, ktorá musí udržať substrát. Takto pripravenú paletu zaplníte substrátom a vysadíte rastlinami. Môžete použiť zeleninu napríklad šaláty, jarnú cibuľku, drobné ovocie (jahody), bylinky do kuchyne či dokonca aj ťahavé cherry rajčiaky. Paletu buď upevníte o stenu, alebo ju stačí len oprieť. Nezabudnite na polievanie zvrchu a v prípade, že pestované bylinky alebo zeleninu chcete využiť v kuchyni, hnojte len striedmo a najlepšie bio hnojivami.

.van Gogh z 8 000 rastlín aj zelené grafiti
V roku 2011 ste mohli vidieť kópiu Van Goghovho obrazu Pšeničné pole s cyprusmi (v angličtine A Wheatfield, with Cypresses), vytvoreného systémom vertikálnej záhrady na Trafalgarskom námestí v Londýne. Tento jedinečný projekt patril Národnej galérii a bol súčasťou jej plánu na zníženie emisii skleníkových plynov. Živý obraz obsahoval 8 000 rastlín, ktoré boli vysadené v 640 moduloch. Do požadovanej veľkosti dorástli v pestovateľskej škôlke, až potom boli prevezené do Londýna a počas troch dní zložené do živého obrazu. Ten zdobil stenu Národnej galérie od mája do októbra toho roku.
Netreba byť umelec ani architekt a zelený obraz si môžete lacno urobiť aj doma, použitím starého obrazového alebo okenného rámu. Zo spodnej strany pribijete dosku, vyplníte substrátom, ktorý dobre utlačíte a z vrchnej strany pripevníte drôtenú mriežku. Do mriežky vysádzate rastliny, ktoré nie sú veľmi náročné na vodu, napríklad sukulenty ako skalné ruže. Živý obraz treba občas postriekať vodou z rozprašovača a raz za čas pridajte do vody aj hnojivo. Nemusíte rastlinami vyplniť celú plochu, ak sa o ne budete starať, určite sa rozrastú.
Mojím tohoročným favoritom v kreatívnych nápadoch do záhrady sú jednoznačne zelené grafity. Rastúci obrázok alebo nápis z machu, ktorý bežne rastie na vlhkých stenách, alebo na zemi v lese, skrášli nevyužitú stenu, dodá exteriéru punc originality. Výroba grafitov a aplikácia grafitov môže byť hrou s vašimi deťmi alebo programom na jedinečnú machovú párty s kamarátmi.  
Ručným mixérom pomixujete očistený a umytý mach, pivo a jogurt, až kým sa nevytvorí gélovitá hmota. Alternatíva k pivu a jogurtu môže byť cmar, absorbčný prášok a vlažná voda. Hmotu nanášame na nerovný povrch z dreva alebo betónu. Machové grafity umiestňujte tak, aby bolo v tieni počas celého dňa. Ak je suché a veterné počasie, maľbu pravidelne vlhčite rozprašovačom. A už len čakajte, ako vám grafity rastú.

.začnite jar s vertikálnou záhradou
Tohoročná zima nám dala zabrať a hádam sa nenájde nikto, kto by už netúžil po príjemnom posedení v záhrade alebo na terase obklopený zeleňou, po polievke z čerstvej zeleniny s vôňou nasekanej petržlenovej vňate. Aj keď vašu oázu tvorí len pár štvorcových metrov, doprajte si luxus záhrady a začnite jar s tou vlastnou, vertikálnou. Nezabudnite však, že posledné nočné mrazy môžu vašu úrodu zničiť a svoju inštaláciu v prípade teplôt pod nulou radšej schovajte dovnútra. Inak by už nič nemalo brániť tomu, aby ste už za niekoľko týždňov oddychovali pri pohľade na vlastnú zelenú stenu.

Autor je odborník v oblasti záhradníctva, venuje sa realizácii a údržbám záhrad.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite