Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Asi nikde v Európe nie je miesto, ktoré by bolo tak úplne historicky preorané ako mesto, ktorému sa dnes menom stalinského prezidenta Sovietskeho zväzu hovorí Kaliningrad. Mesto, založené na jednej zo spanilých jázd najväčšieho bojovníka medzi českými kráľmi Přemysla Otakara II., bolo jedným z najkrajších miest Nemecka, metropolou Pruska, odkiaľ vzišla nemecká jednota a neskoršie Nemecké cisárstvo.

Dnes je to ruské, respektíve postsovietske mesto, kde sa rovnými nohami ocitnete z Európy priamo v Moskve. Rusi, Tatári, Dagestanci a ktovie, aké ešte národy tu žili ako na ostrove. Na ruskom ostrove uprostred Európskej únie, obklopení schengenskými hranicami, kde jedinou spojnicou s domovinou boli parníky do Petrohradu, a potom ešte azda nejaké „zaplombované“ vlaky cez Litvu či Poľsko.
Teraz môžu zo svojho väzenia, ktoré je, mimochodom, asi najmilitarizovanejším územím v celej Európe, konečne vyjsť von. Síce len o niekoľko desiatok kilometrov, ale aj tak je to z ich pohľadu výsada, pretože je to približne toľko, koľko meria celá tá ich Kaliningradská oblasť.
Môžu za to ďakovať Poľsku, ktoré s Ruskom podpísalo a v Európskej únii presadilo dohodu o malom pohraničnom styku. Tá umožňuje ruským turistom z Kaliningradu cestovať bez víz až do Gdanska a do Sopot. Všetci si to veľmi chvália. Rusi chodievajú do Gdanska ako my do Rakúska a Nemecka v zime roku 1990. Nakupujú všetko, čo im príde pod ruku, pretože Poľsko je pre nich nielen „Západ“, ale aj úžasne lacná krajina.
Nadšení sú aj v Gdansku, lebo také davy zahraničných turistov tu nikdy nevideli. Pretože Gdansk, hoci je znovu krásny, predsa len je trochu od ruky a dôjsť sem napríklad zo Slovenska, z Česka alebo z Nemecka trvá deň až dva. V nemeckom meste Danzig, ktoré je dnes poľským Gdanskom, tak každodenne pribúdajú ruské nápisy a ruské jedálne lístky. „Konečne sme zase poriadne multikultúrne mesto, akým bol Gdansk už pred vojnou,“ hovorí mi nadšene jeden miestny novinár. „Rusi sú úžasní a všetci sú radi, že sem chodia,“ dodáva.
Uvidíme, ako to nakoniec dopadne. Či sa cez Gdansk pripojí Kaliningrad, nemecký Königsberg, český Královec opäť k Európe. Alebo či sa Gdansk, nemecký Danzig, pripojí cez Kaliningrad k Rusku. Ja to vidím tak pol na pol.

Autor je redaktor MF DNES a Lidových novín.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite