Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aplikovateľné na život

.marína Smolková .časopis .týždeň v ekonomike

Dnes už nestojí otázka tak, či má vaša obľúbená firma aplikáciu pre svoje služby, ale ktoré sú tie aplikácie, ktoré skutočne radi „aplikujete" vo svojom živote. Kedykoľvek a kdekoľvek.

Listovanie vo virtuálnom katalógu v smartfóne sa už stalo rutinou všedných dní. Máme aplikáciu na rozpoznávanie hudobných skladieb, úpravu fotografií, počasie, akcie vo svojich potravinách, kalendár spotrebovaných a prijatých kalórií. A pozor, nezabudnúť na hry. A cestovanie. A horoskop. A mnohé iné. Ak by sa vás však niekto spýtal, ktorých päť aplikácií by ste si nechali, keby ste všetky ostatné museli vymazať, ktoré by to boli?
Ak by zvíťazili tie najužitočnejšie a nielen tie najzábavnejšie, s najväčšou pravdepodobnosťou by tam bola aspoň jedna banková. Napriek tomu, že tento rok oslavuje prvý slovenský internet banking svojich 15 rokov, štrngať na jeho počesť sa bude pravdepodobne mobilom. Kto by si dnes pamätal, že prvé online bankovníctvo pripravil v roku 1998 trojčlenný tím Tatra banky v rekordnom čase tri týždne. Ponuka dostupných služieb zahŕňala stav na účte a pohyby na účte. V súčasnosti umožňuje internet banking omnoho viac a čísla dokazujú, že klienti si na online bankové služby rýchlo zvykli. Len v roku 2012 sa v Tatra banke takýmto spôsobom zrealizovalo viac ako 18 miliónov domácich transakcií a jedna pätina predschválených úverov bola poskytnutá touto formou.
Neprekvapí preto, že priamoúmerne s predajom smartfónov s dátovými službami, ako aj zvyšujúcou sa dostupnosťou wifi sietí, rastie aj počet používateľov internet bankingu v mobile. K štandardným funkciám, ako sú prevodný príkaz, prehľad transakcií či kurzový lístok a prehľad pobočiek a bankomatov, sa postupne pridávajú ďalšie. Obľúbený je skener čiarových kódov, ktorý umožňuje zosnímaním kódu načítať údaje priamo do aplikácie a platbu uhradiť jednoduchým potvrdením platby. Svojich nadšencov si našla aj možnosť nielen požiadať, ale aj reálne čerpať predschválený bezúčelový úver prostredníctvom aplikácie v mobile. Od momentu požiadania po pripísanie financií na účet pritom prejde len pár minút.
Radosť z používania aplikácie podmieňuje aj jednoduchosť prihlásenia. Kým elektronické bankovníctvo vyžaduje potvrdenie prostredníctvom ďalšieho autorizačného a autentifikačného nástroja, aplikácie sú obvykle pripravené na používanie „v pohybe".  Transakciu možno vykonať počas čakania na autobus či v rade v obchode. Aj pre tých, ktorí uprednostňujú počítač pred mobilom, však môže byť mobil pomocníkom na používanie bankových služieb. Tatra banka do neho totiž presunula autorizačný nástroj Karta a čítačka. Pre prihlásenie sa do internet bankingu či potvrdenie platby už klient nemusí čakať na sms kód alebo hľadať po vreckách Grid kartu či fyzickú kartu a čítačku. Aplikácia Čítačka, dostupná aj pre staršie typy telefónov (nielen štýlové smartfóny), je hneď poruke a kód je vygenerovaný prakticky okamžite.
Tým, ktorí už internet banking v mobile považujú za bežnú súčasť svojho života, priniesol rok 2012 novú „vychytávku". Vďaka NFC anténe v prídavnom zariadení iCarte sa z iPhonu stala bezkontaktná platobná karta. Telefón stačí priložiť k platobnému terminálu a v porovnaní s kartami je možné bezkontaktne zaplatiť aj nákup nad 20 eur. V januári 2013 sa k iPhonu pridali aj ďalšie telefóny s operačným systémom Android, podporujúce NFC funkcionalitu. Platenie mobilom sa tak stalo dostupnejšie pre širší počet používateľov. Budúcnosť s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie ďalšie rozšírenie.
Pre tých, čo sú na rozmedzí medzi používaním počítača a telefónu, sú dostupné aj aplikácie pre tablety. Špecialitou je aplikácia Art Consulting, ktorá prezentuje katalóg umeleckých diel slovenských autorov. Určená je pre mobilné zariadenia s iOS - iPad a iPhone. Len na iPadoch je však možné využiť aj jej funkciu live náhľad, vďaka ktorej si zberatelia umeleckých diel môžu svoj obraz virtuálne zavesiť na stenu doma alebo v práci. Na sociálne siete si však takúto fotku radšej nedávajte. Neprajníkov by mohlo prekvapiť, čo robí Brunovský vo vašej obývačke a mohli by si to chcieť overiť na vlastné oči. Tí, ktorí plánujú investovať do umenia, však výhody online katalógu určite ocenia. Navyše, obraz môže poslúžiť aj ako ručenie úveru.

Autorka je hovorkyňou Tatra banky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite