Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Šanca na prímerie Turecko má šancu ukončiť po troch desaťročiach konflikt, ktorý priniesol mnoho krvi, nespravodlivosti a podporil rast extrémizmu v krajine. Je to konflikt s tamojšou kurdskou menšinou, ktorá na juhovýchode Turecka bojuje o vytvorenie vlastného štátu. Vedenie Kurdov zrejme dospelo k záveru, že metóda násilia je neúčinná.

Líder Kurdskej strany práce, za zradu dlhodobo väznený Abduláh Ocalan, zverejnil výzvu k svojim prívržencom, aby začali s prímerím. Zároveň žiada odchod ozbrojených kurdských jednotiek z Turecka a vyjadruje vieru, že Kurdom pomôžu politické, nie násilné metódy. Podobné výzvy už z kurdskej strany v minulosti zazneli. Rozdiel, z ktorého možno čerpať nádej, spočíva v tom, že obe strany konflikt vyčerpal a premiér Erdogan aj vodca Kurdov Ocalan sú naklonení vyjednávaniu. Turecko má záujem na tom, aby sa jeho postavenie regionálnej mocnosti upevňovalo, a kurdský problém už musí riešiť. A takisto má záujem na bohatých náleziskách ropy, ktoré sa skrývajú v severnom Iraku, teda na území, ktoré spravujú irackí Kurdi.  
.mg

Nálož v mešite v sýrskom Damasku zabila najmenej 41 ľudí, medzi ktorými bol aj provládny sunnitský klerik Šejk Muhamad al-Bútí. Prezident Assad reagoval vyhlásením, že krajinu vyčistí od extrémistov.
Škótske referendum sa bude konať 18. septembra 2014, oznámil premiér Alex Salmond. Škóti v ňom odpovedia iba na otázku: Má byť Škótsko nezávislé?
Mierové rozhovory treba obnoviť, presviedčal americký prezident Barack Obama na návšteve v Izraeli a na Západnom brehu. V Jeruzaleme povedal, že Izrael môže prosperovať ako židovský demokratický štát, len ak vznikne nezávislý a funkčný štát aj pre Palestínčanov.
Čínsky prezident Si Ťin-pching prišiel do Moskvy na svoju vôbec prvú zahraničnú návštevu vo funkcii. Vopred oznámil, že Moskva je najdôležitejší strategický partner Pekingu. Vladimír Putin uviedol, že Moskva a Peking spolu vytvárajú nový svetový poriadok.
Zlepšenie ekonomických ukazovateľov potešilo USA: zaznamenaný bol rast predaja nových príbytkov, rast zamestnanosti a agregátneho dopytu.

Osobnosť: Justin Welby/
Na stolec arcibiskupa z Canterbury bol oficiálne uvedený Justin Welby, od ktorého sa očakáva, že anglikánsku cirkev, plnú zničujúcich sporov o svätenie žien či manželstvá osôb rovnakého pohlavia, vyvedie z krízy.

Antiosobnosť: Nicolas Sarkozy/
Francúzsky exprezident sa stále nezbavil podozrení, že prijal ilegálne finančné dary od dedičky kozmetického impéria L’Oreal, Liliane Bettencourtovej. Súd rozhodol o začatí oficiálneho vyšetrovania Sarkozyho konania.

Citát/
Justin Welby, arcibiskup z Canterbury: „Nie sme politická strana, nevyhadzujeme ľudí, s ktorými nesúhlasíme.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite