Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zápas o U. S. Steel U. S. Steel zatiaľ zrejme zostáva v Košiciach. Ako potenciálni kupci košickej huty sa skloňovali najmä dve spoločnosti: ruský Evraz a ukrajinský Metinvest. No podľa medializovaných informácií zo zákulisia sa ich majitelia nedohodli s Američanmi na cene. S U. S. Steel rokujú o zotrvaní na Slovensku aj ministri vlády Roberta Fica.

Pred našou uzávierkou denník SME informoval o plánovanej víkendovej ceste predsedu vlády, ministra financií Petra Kažimíra a ministra životného prostredia Petra Žigu do centrály oceliarskeho gigantu v pensylvánskom Pittsburghu. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský tiež informoval, že vláda je pripravená na ústupky v oblasti energetiky, ktoré by zlepšili nákladovú bilanciu košickej huty. Odmietol ich však konkretizovať s odôvodnením, že rokovania stále prebiehajú. U. S. Steel zamestnáva v Košiciach asi 11-tisíc ľudí. Chýry o snahe Američanov predať železiarne sa začali šíriť v druhej polovici minulého roka. Premiér Robert Fico vyhlásil, že Slovensko má záujem, aby U. S. Steel zostal na východnom Slovensku.        
.lk

Pezinská skládka, ktorá je stále predmetom súdnych sporov, je už v prevádzke a zaváža sa odpadom. Šéf firmy Ekologická skládka Ján Man ml. tvrdí, že smeti zatiaľ dovážajú len v malom množstve.  Právnička Zuzana Čaputová tvrdí, že skládku treba naďalej blokovať.
Rozkol v SDKÚ sa podarilo zažehnať po niekoľkohodinovom zasadaní prezídia SDKÚ. Jablkom sváru bol projekt Tvoríme Slovensko, s ktorým prišla Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý. Žitňanská tvrdí, že kolegovia pochopili jej zámery.
Rektori sú proti prísnejším kritériám, ktorými majú byť hodnotené školy v rámci budúcoročnej komplexnej akreditácie. Ministrovi školstva Čaplovičovi odporúčajú, aby nové kritéria neschválil a vrátil Akreditačnej komisii na prepracovanie.
Opozícia podáva trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom. Kauza sa týka ministra Maďariča a zmluvy na digitalizáciu so spoločnosťou Tender Media Group. Opozícia tvrdí, že pre túto zmluvu môže prísť Slovensko takmer o dve stovky miliónov eur.

Osobnosť: Juraj Šúst/
Filozof a predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa bol hlavným organizátorom dosiaľ  u nás najväčšej protipotratovej demonštrácie Bratislava za život, na ktorej sa zúčastnilo dvetisíc ľudí.

Antiosobnosť: Štefan Harabin/
Šéf Najvyššieho súdu vraj uprosil na stáž do Súdnej rady sudkyňu Helenu Kožíkovú, ktorá už mala odísť do dôchodku. Kožíková je považovaná za Harabinovu pravú ruku a známa sa stala aj žalobou na filmárku Zuzanu Piussi pre film Nemoc tretej moci.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite