Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Antona Srholca

.anton Srholec .časopis .osobnosti

Na Veľkú Noc každoročne rozprávame, prežúvame a ak na to máme, oslavujeme to, čo žijeme.

S pohanským svetom, ktorý je statický, kde sa len cyklicky opakujú ročné obdobia sa tešíme z konca vlády zimy a z príchodu jari. Nové plány, nové nádeje, nové začiatky. Sadíme planty
Spolu so Židmi slávime exodus. Sme na pochode z krajiny otroctva do zasľúbenej zeme. Všetko zlo sa dá prekonať. Boh, Jahwe neopustí svoj ľud. Povolá statočných mužov, vodcov a potrestá otrokárov. Život v zasľúbenej krajine tiež nebol raj na zemi. Slobodu trebalo rozvíjať, chrániť a žiť v nových podmienkach. Keď sa Židia medzi sebou hádali a sporili, tí starší, múdrejší im pripomenuli: “Boli sme otrokmi v Egypte!“ A bol pokoj.
Pred 25 rokmi nám komunisti brutálne zavraždili kňaza Poláka. Nikto si na neho nespomenul. Ani na teror, strach a nespravodlivosť, čo starší pamätníci máme v tele. Keby sme si pripomínali ešte živú dobu neslobody, klamstva a násilia, bolo by menej konfliktov, nedorozumení a viac radosti. V tejto slobode, ktorá nás teší, my, čo vieme, nevieme zabudnúť na obraz Človeka, ktorý mal tak veľké srdce a široký pastiersky plášť, že dokázal osloviť, objať a zastať sa každého človeka, ktorý sa k nemu prihlásil. Ktorý miloval slobodu, až za ňu položil svoj život. Dal nám príklad, že bude nasýtený náš hlad a smäd po trvalom šťastí a že naša cesta k definitívnemu domovu má svoj konkrétny cieľ.
Arogancia moci sa unaví. Hodnoty, za ktoré poctivo platíme vykvitnú ako kvety aj tohoročnej jari. Logo Veľkej noci sa mi stále viac presúva do symbolu v láske lámať svoj chlieb.
Čo vám zaželať? Žili sme v neslobode... Aleluja!... Radujeme sa!
Pozdravujem. Antonio

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite